Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu: mąkę jęczmienną, mąkę jaglaną z prosa, mąkę pszenną razową oraz zakwas mieszamy z 200 ml wody. Uzyskamy dosyć gęste ciasto. Przykrywamy szczelnie np. folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin do wyrośnięcia.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną, zmielone ziarna ciecierzycy i bobu (powinny być konsystencji kaszy, nie pasty), 300 g mąki pszennej, sól oraz 200 ml wody. Zagniatamy elastyczne, lekko lepiące się dłoni ciasto.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na biblijny chleb Ezechiela przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W połowie tego czasu możemy złożyć ciasto rozciągając je i zakładając do środka, ale nie jest to niezbędne. W czasie wyrastania ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 30-50%.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto formujemy. W zależności od preferencji może być to jeden duży bochen o dowolnym kształcie lub dwa mniejsze. Przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C z blachą piekarnikową wewnątrz. Dobrze sprawdzi się także kamień do pizzy lub garnek żeliwny. Na rozgrzaną blachę przekładamy wyrośnięte bochenki i pieczemy około 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy następne 20 minut lub do momentu aż chleb będzie odpowiednio wypieczony. Jeśli pieczemy w naczyniu żeliwnym, po 20 minutach zdejmujemy pokrywkę. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pestki dyni
Pestki dyni
Charakterystyczne, zielone, płaskie pestki to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do codziennej kuchni. Są przyjemnie orzechowe, a prażenie lub pieczenie sprawia, że ich smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Dowiedz się więcej