Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozciągamy je, składamy od dołu ku środkowi i od góry do środka. Wkładamy ponownie do misy, przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.
trzecie wyrastanie
trzecie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przyszłe bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurkę, rozciągając ciasto palcami lub korzystając np. z nakrętki lub kielonka. Bułeczki z dziurką wrzucamy do wrzącej wody (po 3-4 sztuk na raz) i gotujemy przez minutę. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy kolejną minute. Podgotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionym dodatkiem.
pieczenie
pieczenie
7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 10 minut w 200 stopniach. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min