Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie ciasto rozciągamy i składamy do środka tak długo, aż struktura ciasta będzie napięta i trudno będzie wykonać kolejne złożenie. Wkładamy ponownie do misy, przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.

trzecie wyrastanie i formowanie
60 min
trzecie wyrastanie i formowanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. 10 minut po uformowaniu 8 bułeczek robimy w nich dziurki wbijając palec w środek bułki i rozciągając do uzyskania dość dużego otworu (podczas wyrastania znacznie się zmniejszy) – np kręcąc na palcu. Bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut.

gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta

5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte bajgle przekładamy do gotującej się wody z cukrem, możemy delikatnie powiększyć dziurkę, jeśli jest taka potrzeba i gotujemy przez minutę. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy kolejną minute.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

6. Podgotowane bajgle posypujemy ulubionym dodatkiem.

pieczenie
30 min
pieczenie

7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 10 minut w 200 stopniach. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej