Uwielbiam bajgle! Nie tylko za ich charakterystyczną dziurkę, która nadaje im uroku, ale także za smak. Te pszenne bułeczki przygotowywane są w sposób wyjątkowy, co wyróżnia je na tle innych wypieków.
Przed włożeniem wyrośniętych bułeczek do piekarnika, wrzucamy je na chwilę do gotującej się, posłodzonej wody. Następnie posypujemy ulubionymi dodatkami. Najczęściej makiem lub sezamem, chociaż świetnie sprawdzi się tutaj też siemię lniane lub prażony amarantus.
Dzięki tym wszystkim zabiegom, bajgle są delikatne w smaku, a ich skórka lśniąca i rumiana.
Na blogu było już kilka przepisów na bajgle, a wszystkie z nich dotyczyły ich drożdżowej wersji. Po dyniowych bajglach postanowiłam pójść o krok dalej z eksperymentami i upiec je na zakwasie.
Jak zwykle ich smak mnie nie zawiódł.
Robię dziś bajgle na zakwasie według przepisu z 2020 roku, zauważyłam że zakwasu dodałam 300g, a nie 200g tak jak w Twoim dopracowanym przepisie. Pewnie z tego powodu ciasto wymaga podsypywania mąką za każdym razem. Używam też mąki 450. Myślę, że powinny być przez to gładsze. W 2020 piekłam regularnie chleb korzystając z tutejszych przepisów. Dziś wróciłam stronę.
Zarówno jedna, jak i druga zmiana mogą powodować, że ciasto się „klei”. typ 450 to bardzo słaba mąka do wypieków.
Ciasto wyszło mi klejące 🙁 Nie dało się go uformować ? Co może być powodem ? Wszystkie składniki wg przepisu.
Gdzieś się musiały zaburzyć proporcje, zawsze warto ciasto podsypać mąką, aby było bardziej elastyczne 🙂
Proszę mi wytłumaczyć ten fragment że ciasto „składamy od dołu ku środkowi i od góry do środka” bo trochę nie rozumiem
Czy mąkę pszenną można zastąpić żytnią 720? I najważniejsze – czy do wody zamiast cukru można dodać ksylitol?
Można orkiszową, można ksylitol 🙂
Czy można zastąpić mąkę pszenną orkiszowa jasną i czy zakwas może być orkiszowy?
Ps.dzieki waszej stronie moje życie kulinarne
odzyskalo sens? po diagnozie że mam alergię na mąkę pszenną i żytnią A chleb uwielbiam. Ratujcie mnie?
Tak, mąkę pszenną można zawsze zastępować orkiszową jasną, proporcje bez zmian. Z zakwasem również można tak postąpić.
Powodzenia 🙂
Robie te bajgle już trzeci raz, są przepyszne! A z powycinanych środków wychodzi jeszcze jeden bajgiel 🙂 raz użyłam mąki typu 750, bo 650 mi się skończyła i wyszły zbite. Zastanawiam się czy można liczyć na poradnik wyjaśniający wpływ typu mąki na ciasto- czego unikać, na co uważać. Jako laik uważam, że byłoby to bardzo przydatne 🙂
Cieszę się, że smakują i wychodzą 🙂
A na blogu jest już taki poradnik: https://smakowitychleb.pl/porada/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb-2/
Zapraszam do lektury!
Witam, jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną , czy orkiszowa z żytnią mogłaby być ? Super przepisy gratulacje!
Dzień dobry,
Żytnia niestety nie bardzo się nadaje. Proponuję orkiszową jasną 🙂
Bardzo zaintrygował mnie ten przepis:) W pewnym momencie musiałam inprowizować i nie wyszły mi tak piękne jak Twoje ale jak na pierwszy raz myślę że są całkiem udane i smaczne;) Do ciasta dodałam tylko sól a cukier do wody, jest troszkę błędów w tekście;)
To stary przepis, pewnie mogłabym teraz trochę dopracować 🙂 Ale odrobina cukru w brioszkach, bułeczkach czy słonych bajglach też fajnie robi. W wodzie musi być, bo na tym polega urok bajgli.
Cieszę się, że wyszły!