Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem szmatki na ok. 8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Przykryj szmatką i zostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszcz je i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.
formowanie
3 min
formowanie
5. Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. Po upływie tego czasu zrób w każdej kulce dziurkę. Ja moczę palec w wodzie i kręcę bułeczkami na blacie. Miej na uwadze, że w miarę wyrastania bułeczek, dziurki się będą zwężać, dlatego lepiej zrobić nieco większe niż planujesz w wyglądzie swojego bajgla.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
6. Bułeczki z dziurkami zostaw jeszcze do wyrośnięcia na 40 minut. Ja układam je do wyrośnięcia na papierze do pieczenia, żeby móc go później wyciąć razem z bajglem.
gotowanie ciasta
17 min
gotowanie ciasta
7. W tym czasie do dużego garnka wlej tyle wody, aby bajgle mogły się na niej unosić (nie musi być jej dużo). Dodaj łyżkę miodu i zagotuj.Okrój papier pod każdym bajglem i wrzucaj je do wody razem z papierem (dzięki temu nie stracą kształtu). Papier od razu zacznie odchodzić od bajgla. Wyłów go. Bajgle gotuj z dwóch stron około minuty, a następnie wykładaj na kratce od piekarnika. Bajgle przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp niektóre sezamem, niektóre makiem.
pieczenie
17 min
pieczenie
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż mocno zbrązowieją. Wyjmij i nie czekaj zbyt długo z jedzeniem!:)
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej