Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie ciasto rozciągamy i składamy do środka tak długo, aż struktura ciasta będzie napięta i trudno będzie wykonać kolejne złożenie. Wkładamy ponownie do misy, przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.

trzecie wyrastanie i formowanie
60 min
trzecie wyrastanie i formowanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. 10 minut po uformowaniu 8 bułeczek robimy w nich dziurki wbijając palec w środek bułki i rozciągając do uzyskania dość dużego otworu (podczas wyrastania znacznie się zmniejszy) – np kręcąc na palcu. Bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut.

gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta

5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte bajgle przekładamy do gotującej się wody z cukrem, możemy delikatnie powiększyć dziurkę, jeśli jest taka potrzeba i gotujemy przez minutę. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy kolejną minute.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

6. Podgotowane bajgle posypujemy ulubionym dodatkiem.

pieczenie
30 min
pieczenie

7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 10 minut w 200 stopniach. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 16 października 2022 o 15:13

    Robię dziś bajgle na zakwasie według przepisu z 2020 roku, zauważyłam że zakwasu dodałam 300g, a nie 200g tak jak w Twoim dopracowanym przepisie. Pewnie z tego powodu ciasto wymaga podsypywania mąką za każdym razem. Używam też mąki 450. Myślę, że powinny być przez to gładsze. W 2020 piekłam regularnie chleb korzystając z tutejszych przepisów. Dziś wróciłam stronę.

    • Małgosia 16 października 2022 o 20:50

      Zarówno jedna, jak i druga zmiana mogą powodować, że ciasto się „klei”. typ 450 to bardzo słaba mąka do wypieków.

  • radek 18 listopada 2018 o 17:30

    Ciasto wyszło mi klejące 🙁 Nie dało się go uformować ? Co może być powodem ? Wszystkie składniki wg przepisu.

    • Tosia 19 listopada 2018 o 17:35

      Gdzieś się musiały zaburzyć proporcje, zawsze warto ciasto podsypać mąką, aby było bardziej elastyczne 🙂

  • Sylwia 17 listopada 2018 o 16:28

    Proszę mi wytłumaczyć ten fragment że ciasto „składamy od dołu ku środkowi i od góry do środka” bo trochę nie rozumiem

  • Sylwia 7 listopada 2018 o 17:28

    Czy mąkę pszenną można zastąpić żytnią 720? I najważniejsze – czy do wody zamiast cukru można dodać ksylitol?

  • Kasia 25 lutego 2018 o 18:02

    Czy można zastąpić mąkę pszenną orkiszowa jasną i czy zakwas może być orkiszowy?
    Ps.dzieki waszej stronie moje życie kulinarne
    odzyskalo sens? po diagnozie że mam alergię na mąkę pszenną i żytnią A chleb uwielbiam. Ratujcie mnie?

    • Tosia 26 lutego 2018 o 12:20

      Tak, mąkę pszenną można zawsze zastępować orkiszową jasną, proporcje bez zmian. Z zakwasem również można tak postąpić.
      Powodzenia 🙂

  • Olga 23 lipca 2017 o 12:17

    Robie te bajgle już trzeci raz, są przepyszne! A z powycinanych środków wychodzi jeszcze jeden bajgiel 🙂 raz użyłam mąki typu 750, bo 650 mi się skończyła i wyszły zbite. Zastanawiam się czy można liczyć na poradnik wyjaśniający wpływ typu mąki na ciasto- czego unikać, na co uważać. Jako laik uważam, że byłoby to bardzo przydatne 🙂

  • Justyna 12 kwietnia 2017 o 11:51

    Witam, jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną , czy orkiszowa z żytnią mogłaby być ? Super przepisy gratulacje!

  • Majka 17 września 2016 o 17:58
    Ocena:

    Bardzo zaintrygował mnie ten przepis:) W pewnym momencie musiałam inprowizować i nie wyszły mi tak piękne jak Twoje ale jak na pierwszy raz myślę że są całkiem udane i smaczne;) Do ciasta dodałam tylko sól a cukier do wody, jest troszkę błędów w tekście;)

    • Tosia 18 września 2016 o 12:36

      To stary przepis, pewnie mogłabym teraz trochę dopracować 🙂 Ale odrobina cukru w brioszkach, bułeczkach czy słonych bajglach też fajnie robi. W wodzie musi być, bo na tym polega urok bajgli.
      Cieszę się, że wyszły!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej