Często w piekarniach widuje warkocze z pieczywa. Niestety zazwyczaj są gumiaste i bez smaku. Czas to zmienić i spróbować takie warkocze przygotować samemu, w domowej piekarni. A zapewniam, że to nic trudnego.
Każdy, kto potrafi zapleść warkocz na głowie, będzie potrafił z taką samą łatwością zapleść elastyczne ciasto drożdżowe. Nic się nie klei, nie sprawia problemów, a daje super efekt.
W moim warkoczu pominęłam tradycyjne podwójne wyrastania. Zaplotłam go od razu, z zagniecionego drożdżowego ciasta i odczekałam dwie godziny. Jest w środku miękki, a ciasto wręcz ciągnie się, gdy rozrywa się je palcami.
No pysznie. Spróbujcie sami.
Drożdżowy warkocz z makiem
Autor: Sliwka
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
75 g cukru
3/4 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
25 g oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
mak- do posypania
Instrukcja
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
Z ciasta uformuj tak długi rulon, aby łącząc dwa końce uzyskać odpowiadający nam "wieniec".
Ułóż rulon na blacie i przetnij na 3 części, z góry nie przecinając do końca (jak na zdjęciu).
Zapleć warkocz i złącz końce ze sobą. Ułóż "wieniec" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj szmatką.
Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Posmaruj warkocz roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
Witam
W tym przypadku dodajemy zaczy drożdżowy jak myślę?