Często w piekarniach widuje warkocze z pieczywa. Niestety zazwyczaj są gumiaste i bez smaku. Czas to zmienić i spróbować takie warkocze przygotować samemu, w domowej piekarni. A zapewniam, że to nic trudnego.

Drożdżówka z makiem

Każdy, kto potrafi zapleść warkocz na głowie, będzie potrafił z taką samą łatwością zapleść elastyczne ciasto drożdżowe. Nic się nie klei, nie sprawia problemów, a daje super efekt.

drożdżówka z makiem

W moim warkoczu pominęłam tradycyjne podwójne wyrastania. Zaplotłam go od razu, z zagniecionego drożdżowego ciasta i odczekałam dwie godziny. Jest w środku miękki, a ciasto wręcz ciągnie się, gdy rozrywa się je palcami.

Drożdżówka z makiem

No pysznie. Spróbujcie sami.
Drożdżowy warkocz z makiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • mak- do posypania
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
  2. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Z ciasta uformuj tak długi rulon, aby łącząc dwa końce uzyskać odpowiadający nam "wieniec".
  4. Ułóż rulon na blacie i przetnij na 3 części, z góry nie przecinając do końca (jak na zdjęciu).
  5. Zapleć warkocz i złącz końce ze sobą. Ułóż "wieniec" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj szmatką.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Posmaruj warkocz roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
  9. Piecz ok. 30 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis