Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier. Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Adam 31 maja 2017 o 00:32

    Hej,
    od jakiegoś czasu chodzi za mną chleb z cydrem, Twoja receptura wygląda interesująco, ale chciałbym upiec to na zakwasie owsianym. Proszę więc o poradę — uda się taki chlebek? Jeśli tak, to czy proporcje powinny zostać takie same?
    Pozdrawiam i gratuluję bloga.

    • Tosia 31 maja 2017 o 16:01

      Zakwas owsiany zachowuje się inaczej niż żytni, pszenny, czy orkiszowy. Trochę jak bezglutenowy, nie daję gwarancji, że to się uda, ale można spróbować. Wtedy proszę spróbować proporcje bez zmian.
      Dzięki, pozdrawiam 🙂

  • Salvador Dali 8 października 2013 o 10:42

    szczerze przyznam, że nie słyszałam o cydrze! Ale chleb wyrósł ci piękny, i taki ciemny, jak domowy 😉
    Super, zapisuję, spróbuję sama zrobić 😀

    • Tosia 8 października 2013 o 10:49

      Cydr przypomina trochę jabłkowe piwo i takim napojem można go też zastąpić 🙂
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że przepis się uda.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej