Chleb z maślanką lub zsiadłym mlekiem to zawsze dobry pomysł! Takie dodatki sprawiają, że chleb jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Ten przepis udaje się za każdym razem!
Chleb z maślanką lub zsiadłym mlekiem to zawsze dobry pomysł! Takie dodatki sprawiają, że chleb jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Ten przepis udaje się za każdym razem!
mąka żytnia razowa 200 g
letnia woda 315 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 100 g
maślanka 150 g
dynia pestki 50 g
sezam 50 g
mąka żytnia typ 720 500 g
4 godz. 35 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj do niej zakwas, drożdże i sól i rozpuść. Dodaj mąki, pestki dyni i sezam i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj maślankę cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 centymetrowej formie keksowej. Uklep i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 35-40 minut, aż ciasto nieco zbrązowieje z góry. Wyjmij z piekarnika, z formy i wystudź.