Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie

1.Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu. Mleko studzimy, aby było letnie (o temperaturze ok 40 stopni). Do mąki dodajemy drożdże, miód i sól. Robimy wgłębienie, wbijamy 2 jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagniatamy 5 minut, aż będzie elastyczne

formowanie
5 min
formowanie

2. Formujemy podłużny bochenek chleba, który wkładamy do formy keksówki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem).

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 60-90 minut.

pieczen
30 min
pieczen

4. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 18 marca 2017 o 20:27
    Ocena:

    Świetny chleb, jak na drożdżowy wyjątkowo długo nie wysycha. Wyrósł rewelacyjnie, trzeba go tylko pilnować, bo faktycznie ma tendencje do przypiekania od góry (znając swój piekarnik, skróciłam czas pieczenia do 20min i jeszcze było to odrobinę za długo).

  • Kataryna 24 lutego 2015 o 22:04
    Ocena:

    Bardzo dobry ten chleb, ma taką inną konsystencję, jakby bardziej sprężystą. Zamiast mleka użyłam kefiru (bardzo gęstego) zmieszanego na pół z wodą.
    Ale mam pytanie – czy ten chleb faktycznie musi piec się z 220 stopniach? W takiej temperaturze piekłam dwa razy (z przepisów tu na stronie) i zawsze po ok. 15 minutach albo i wcześniej czuć spalenizną i tym razem chleb, choć po ok. 10 minutach przełożyłam go o jedną półkę w dół niż normalnie piekę chleby, to jest okropnie spalony z wierzchu. Częściowo to oczywiście wina mojego ^&*%!! piekarnika, który grzeje tylko od góry i w ogóle jest do d…, ale wydaje mi się, że niezależnie od tego, temperatura jest zbyt wysoka. Co by się stało, gdyby od początku piec ten chleb (i inne, przy których podane jest 220) w 200 stopniach?

    • Tosia 25 lutego 2015 o 09:55

      Ten chleb można śmiało piec w 200 stopniach, a po 15 minutach zmniejszyć do 190 i też się ładnie upiecze 🙂

  • Kataryna 29 stycznia 2015 o 23:35

    A czy masło można zastąpić olejem? Nie tylko w tym przepisie, ale tak generalnie.

    • Tosia 30 stycznia 2015 o 09:21

      To zależy od przepisu i rodzaju oleju. Jak jest topione masło to można zastąpić, tutaj np. 2 łyżkami oleju. Jednak, jeśli masło jest ucierane lub są dodawane kawałki zimnego pod koniec wyrabiania to raczej się nie uda taka modyfikacja.
      Pozdrawiam.

  • Roman 3 marca 2014 o 18:40

    Witam.
    Nie lubię się za dużo rozpisywać,bo nie chcę zrobić dużo błędów w polskiej pisowni,ponieważ od ponad 30 lat mieszkam w Kanadzie i dlatego proszę bardzo jeżeli to możliwe żebyście pisały dokładniej np:1/2 czy 1/4 kostki drożdży,to może lepiej ile to jest dkg.Bo tutaj to ja mogę kupić kostkę drożdźy,to jest pół kilo a domyślam się że w Polsce są małe kostki.Dziekuję.
    Piekłem 3 razy chlebek mleczny z jajkami i jest bardzo dobry,a moja żona poprostu go uwielbia.

    • Tosia 4 marca 2014 o 08:56

      Panie Romanie, w komentarzach pod tym przepisem wytłumaczyłam już dwa razy wytłumaczyłam przeliczenie drożdży suchych na świeże, podając gramaturę. 2 łyżeczki drożdży instant to 10 g drożdży świeżych.
      Pozdrawiam i życzę kolejnych smakowitych wypieków 🙂

  • Kasia 20 października 2013 o 18:36

    Witam.
    Do pieczenia chleba zbierałam się dość długo bo wydawało mi się to kosmicznie trudne, zważywszy że nie bardzo lubimy się z ciastem drożdżowym (nigdy mi nie wychodziło). Postanowiłam spróbować… Jak nie wyjdzie – trudno.
    Dziś upiekłam pierwszy chleb w swoim życiu… Mleczny chlebek z jajkami :)))
    Duma mnie rozpiera, rodzinka zajada aż im się uszy trzęsą :)))
    No i jest postanowienie że już nigdy nie kupię 'chemicznego’ pieczywa w sklepie.
    Jutro zaopatrzę się w różne rodzaje mąki i dodatki i może nawet spróbuję z zakwasem?
    Stronka rewelacyjna, przepisy świetne a i efekty ufam będą doskonałe :)))
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję,
    nowa fanka domowego pieczywa :)))

    • Tosia 21 października 2013 o 12:17

      Witam serdecznie.
      Bardzo mnie ucieszyła Pani wiadomość, mam nadzieję, że teraz będzie Pani piekła z nami chleby regularnie 🙂

  • joanna 14 września 2013 o 20:26

    wykipiało…mam nadzieje,że będzie ok…

    • Tosia 15 września 2013 o 15:32

      Dlatego mleko najlepiej podgrzewać na małym ogniu, ma być letnie, ale nie gorące, więc nie trzeba gotować długo. Mam nadzieję, że mimo wszystko chleb się udał!
      Pozdrawiam.

  • Dominik 9 lipca 2013 o 11:12

    Bardzo bardzo mocno dziekuję za ten przepis, chleb wyszedł naprawde pyszny. Przepis jest niesłychanie prosty i pewny (piekłem chleb prawie na śpiąco po północy). Łatwo go można modyfikować, w tym miejscu powiem, że nie byłbym sobą gdybym go nie zmodyfikował 😛 (potrzeba zmusiła do uzycia zamienników).

    Zamiennik 1. typ mąki to 500 550 czy 650 w powyższym przepisie jest samo 50? podmieniłem mąką z pełnego przemiału,

    Zamiennik 2. drożdże tu instant, w sieci znalazłem informację, że 1 łyżeczka drożdży instant odpowiada 20g świeżych drożdży, …, tu widzę 10g na całość, wiec jak to jest naprawdę ??? 😉

    Zamiennik 3. masło (z braku naturalnego pod nóż poszła smakowita delux w tych samych ilościach wagowych)

    Zamiennik 4. czas wyrastania drożdży, zakładając że ilość drożdży, których użyłem jest prawidłowa, to po poł godzinie ciasto powinno wyrosnąć do zakładanej ilości (mnie za pierwszym razem trochę wykipiało z formy). Co znacznie skraca czas wyrobu chleba 🙂 do troche ponad 1h 🙂

    W każdym razie chleb wyszedł przepyszny, jeszcze raz dziękuje za naprawdę dobry przepis.
    Pozdrawiam.

    • Tosia 9 lipca 2013 o 13:01

      Ciesze się, że chleb udany 🙂 Wszelkiego rodzaju modyfikacje są mile widziane, pod warunkiem, że nie naruszają proporcji w przepisie.
      Jeśli chodzi o typ mąki, użyłam 650, ale na bazie 550 też można spokojnie upiec smaczny chleb.
      Przelicznik drożdży jest następujący 7 g suszonych drożdży instant = 14 g drożdży świeżych, czyli wagę suszonych drożdży podwajamy 2 razy. Łyżeczka drożdży instant waży ok. 3-4 g, więc przeliczeniu na świeże to 6-8 g, w zaokrągleniu można do chleba dodać 10 g.
      Wyrastanie ciasta na dobry chleb, czy pizzę w 30 minut nie jest normalne, to zdecydowanie za krótko i nie da się tego zmienić. Tutaj nie ma drogi na skróty, to bardzo częsty błąd, że „drożdżowi nowicjusze” chcą szybko upiec chleb i dodają za dużo drożdży. Przez co potem ich ciasto jest zbite, wychodzi zakalec i co najgorsze – kwaśny w smaku chleb. Wtedy właśnie w trakcie wyrastania ciasto jest tak napowietrzone, że ucieka z formy. Więcej na ten temat pisałam tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/ Często robi się to nieświadomie, nie zdając sobie sprawy jak powinien chleb smakować naprawdę. Odradzam, więc takiej drogi, lepiej podejść do tematu z odrobiną cierpliwości 🙂 10 g, czyli 1/10 standardowej kostki na bochenek małego chleba wystarczy.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  • Adam 7 maja 2013 o 22:44

    Masło topi się w rondelku pod wpływem temperatury, a nie rozpuszcza. W tym przypadku mleko nie jest rozpuszczalnikiem, to całkiem inny proces fizyczny – to tak trochę wiedzy na poziomie podstawówki. Po za tym uwielbiam aromat unoszący się podczas wypieku. 🙂

  • patka 20 kwietnia 2013 o 16:56

    Jak zwykle z blogowych przepisów PYCHA, ja dodałam jeszcze pestki słonecznika bo wszyscy w domu lubimy jak chlebek „chrupie”. pozdrawiam
    Patka

  • Angela 8 kwietnia 2013 o 12:16

    Bardzo dobry przepis, chleb wyszedł mi przepyszny, tylko troszke dłużej wyrabiałam, i posmarowałam wierzch odrobiną mleka z jajkiem, polecam bo sama jeszcze wielokrotnie skorzystam z podanych proporcji.

    • Tosia 8 kwietnia 2013 o 12:58

      Dziękuję za komentarz, to miła wiadomość, że chleb się udał. Dodatkowe smarowanie wierzchu ciasta rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem z odrobiną mleka to dobry pomysł. Dzięki temu skórka będzie dodatkowo zarumieniona.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • Gosia 4 kwietnia 2013 o 14:43

    Jak wygląda sytuacja z świeżymi drożdżami ? ile ich dodajemy i jak?

    • Tosia 4 kwietnia 2013 o 15:03

      W przypadku świeżych drożdży, należy pokruszyć do miseczki 10 g, zalać je odrobiną ciepłego mleka (odlać z proporcji podanych w przepisie), dodać szczyptę cukru i wymieszać. Zostawić na kilka minut do rozpuszczenia, a następnie dodać do ciasta chlebowego, razem z rozpuszczonym masłem i letnim mlekiem.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej