Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, bazylię oraz sól. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy do uzyskania bardzo elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojone suszone pomidory (nie dodajemy ich na początku wyrabiania, żeby nie się nie roztarły). Jeżeli chcemy, aby chleb był bardziej pomidorowy, możemy dodać je już na początku wyrabiania.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na włoski chleb z glinianego garnka przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
przygotowanie formy
10 min
przygotowanie formy
3. Gliniany garnek rzymski przed użyciem należy namoczyć w zimnej wodzie przez około 10-15 minut. Następnie garnek osuszamy ręcznikiem, dokładnie natłuszczamy i obsypujemy otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą.
przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
4. W czasie gdy ciasto na włoski chleb wyrasta, a garnek się moczy, kroimy warzywa.
formowanie
10 min
formowanie
5. Wstępnie wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanego glinianego garnka. Nie formujemy bochenka tylko rozciągamy ciasto po całym dnie naczynia.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
6. Ciasto na włoski chleb z glinianego garnka przykrywamy pokrywą garnka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania układamy przygotowane warzywa.
pieczenie
50 min
pieczenie
7. Gliniany garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 240 stopni. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odkładamy ją na deskę lub ściereczkę (uwaga - rozgrzane naczynie gliniane odłożone na zimną powierzchnię np. kamienny blat, może pęknąć.). Obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 35-40 minut lub do momentu, aż chleb będzie ładnie zarumieniony. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej