Uwielbiam pieczoną i grillowaną paprykę, więc to było kwestią czasu, kiedy w końcu wykorzystam ją w chlebie. Często robię z niej pastę lub pesto z pieczonym czosnkiem, ale na początek wykorzystałam ją w pokrojonej formie. Jeśli chodzi o przepis, samo ciasto na chleb jest dosyć proste, wymaga jedynie aktywnego zakwasu żytniego, mąki pszennej, soli, cukru i wody. Gościem specjalnym wypieku jest tu właśnie papryka, która najpierw została lekko podpieczona, aby następnie zdjąć jej skórkę. Dzięki temu jest miękka i nie szkodzi na żołądek.

Papryka po upieczeniu robi się słodka, co wpływa pozytywnie na smak chleba. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę, ponieważ pieczemy go w zaparowanym piekarniku. W trakcie wyrastania chleba warto go przełożyć do specjalnego koszyka lub w warunkach domowych wykorzystać durszlak. Polecam miłośnikom papryki :)

P1130047P1130048P1130049P1130062P1130063

Chleb paprykowy na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 300 g aktywnego, dokarmionego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 3/4 papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka pieprzu cayenne (lub słodkiej papryki)
Instrukcja
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i włączamy tryb termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy całą umytą paprykę i podpiekamy przed 25 minut. Upieczona papryka będzie miała miejscami ciemną skórkę i będzie pomarszczona.
  2. Taką paprykę przekładamy do foliowego woreczka i zawiązujemy go. Zostawiamy ją tak przez kilka minut. W tym czasie papryka się "spoci". Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  3. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym zakwasem. Dodajemy sól i cukier. Stopniowo wlewając letnią wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy woda się skończy, dorzucamy partiami kawałki papryki oraz przyprawę i jeszcze chwilę mieszamy ze sobą składniki. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy na 2-2,5 godziny. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  4. Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania chleba lub durszlaka (więcej na ten temat tu - https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 1,5 godziny do dalszego wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy 3 kostki lodu i umieszczamy je na dnie piekarnika, dzięki temu będzie naparowany.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odwracając koszyk dnem do góry z wyrośniętym ciastem, przerzucamy je na blachę.
  7. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie chleb jest upieczony, więc studzimy go na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Piotr 26 marca 2020 o 13:42

    Jak szybko psuje się papryka w środku chleba? Chciałbym robić robię chleby, z czosnkiem, papryką, cebulą, ale boję się, że warzywa w chlebie skwaśnieją w 2-3 dni.

  • Marzena 16 listopada 2013 o 21:14

    Tosiu, a jakiego rozmiaru koszyków uzywasz, bo przeglądam twoje przepisy i może jednak spróbuję zrobić chleb bez foremki. Piekę już długo, ale zawsze się boję, że mi się zrobi naleśnik w piekarniku 😉 A czy ten chlebek ma podwoić objętość przy 1 wyrastaniu czy raczej trzymać się czasu wyrastania? Czy jak go przekładasz do koszyczka wyrabiasz go ponownie, składasz (jak?) czy tylko odgazujesz i uformujesz kulkę?
    Duzo tego ale szkoda by było zepsuć taki smakowity chlebek 🙂
    A i jeszcze mi się przypomniało. Czy próbowałaś zamiast papryki dodać paprykę suszoną w płatkach?

    • Tosia 17 listopada 2013 o 09:33

      Mam dwa koszyki: o średnicy 23 cm oraz o średnicy 25 cm. Zazwyczaj używam ten mniejszy.
      Moim zdaniem nie ma się czego obawiać, przy dobrze podsypanym mąką koszyku (lub wyłożonym ściereczką) i przy wyrobionym, elastycznym cieście nie powinien zdarzyć się naleśnik 🙂
      Po pierwszym wyrastaniu ciasto może nie podwoi spektakularnie objętość, ale na pewno urośnie. Takie podrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąką blat (aby się nie lepiło), odgazowuję i formuję od razu okrągły bochenek. Nie zagniatam zbyt długo, chociaż to zależy też od przepisu (w tym nie).
      Owszem, zdarzało mi się dodawać różne przyprawy do chleba, również suszone płatki chilli. Bardzo lubię pikantne dodatki 🙂

  • Marta 21 lutego 2013 o 07:41

    Witam
    Skorzystalam z rady i make udalo mi sie kupic w biedronce w dodatku w niebywale niskiej cenie. Czyli teraz mam wieksze pole do popisu i mase przepisow na waszej stronie 🙂
    Dziekuje

  • Marta 20 lutego 2013 o 07:46

    Witam mam pytanie czy jest mozliwosc zrobic ten chleb ale troszke zmienic make. Np zmieszac pszenna razkwa i pszenna zwykla typ 550. Mam problem z dostepem do pszennej chlebowej nie moge jej nigdzie dostac a jakos kusi ten chlebek

    • Tosia 20 lutego 2013 o 08:43

      Witam.
      Tak, można zmieszać pszenną razową z mąką o typie 550.
      Pszenną chlebową typ 650 polecam poszukać w Bomi, Tesco i uwaga – w Biedronce.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis