Uwielbiam pieczoną i grillowaną paprykę, więc to było kwestią czasu, kiedy w końcu wykorzystam ją w chlebie. Często robię z niej pastę lub pesto z pieczonym czosnkiem, ale na początek wykorzystałam ją w pokrojonej formie. Jeśli chodzi o przepis, samo ciasto na chleb jest dosyć proste, wymaga jedynie aktywnego zakwasu żytniego, mąki pszennej, soli, cukru i wody. Gościem specjalnym wypieku jest tu właśnie papryka, która najpierw została lekko podpieczona, aby następnie zdjąć jej skórkę. Dzięki temu jest miękka i nie szkodzi na żołądek.
Papryka po upieczeniu robi się słodka, co wpływa pozytywnie na smak chleba. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę, ponieważ pieczemy go w zaparowanym piekarniku. W trakcie wyrastania chleba warto go przełożyć do specjalnego koszyka lub w warunkach domowych wykorzystać durszlak. Polecam miłośnikom papryki :)
Jak szybko psuje się papryka w środku chleba? Chciałbym robić robię chleby, z czosnkiem, papryką, cebulą, ale boję się, że warzywa w chlebie skwaśnieją w 2-3 dni.
2-3 dni się utrzymają dobrze przechowywane 🙂
Tosiu, a jakiego rozmiaru koszyków uzywasz, bo przeglądam twoje przepisy i może jednak spróbuję zrobić chleb bez foremki. Piekę już długo, ale zawsze się boję, że mi się zrobi naleśnik w piekarniku 😉 A czy ten chlebek ma podwoić objętość przy 1 wyrastaniu czy raczej trzymać się czasu wyrastania? Czy jak go przekładasz do koszyczka wyrabiasz go ponownie, składasz (jak?) czy tylko odgazujesz i uformujesz kulkę?
Duzo tego ale szkoda by było zepsuć taki smakowity chlebek 🙂
A i jeszcze mi się przypomniało. Czy próbowałaś zamiast papryki dodać paprykę suszoną w płatkach?
Mam dwa koszyki: o średnicy 23 cm oraz o średnicy 25 cm. Zazwyczaj używam ten mniejszy.
Moim zdaniem nie ma się czego obawiać, przy dobrze podsypanym mąką koszyku (lub wyłożonym ściereczką) i przy wyrobionym, elastycznym cieście nie powinien zdarzyć się naleśnik 🙂
Po pierwszym wyrastaniu ciasto może nie podwoi spektakularnie objętość, ale na pewno urośnie. Takie podrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąką blat (aby się nie lepiło), odgazowuję i formuję od razu okrągły bochenek. Nie zagniatam zbyt długo, chociaż to zależy też od przepisu (w tym nie).
Owszem, zdarzało mi się dodawać różne przyprawy do chleba, również suszone płatki chilli. Bardzo lubię pikantne dodatki 🙂
Witam
Skorzystalam z rady i make udalo mi sie kupic w biedronce w dodatku w niebywale niskiej cenie. Czyli teraz mam wieksze pole do popisu i mase przepisow na waszej stronie 🙂
Dziekuje
Witam mam pytanie czy jest mozliwosc zrobic ten chleb ale troszke zmienic make. Np zmieszac pszenna razkwa i pszenna zwykla typ 550. Mam problem z dostepem do pszennej chlebowej nie moge jej nigdzie dostac a jakos kusi ten chlebek
Witam.
Tak, można zmieszać pszenną razową z mąką o typie 550.
Pszenną chlebową typ 650 polecam poszukać w Bomi, Tesco i uwaga – w Biedronce.
Pozdrawiam.