Aby upiec domowy chleb wystarczy kilka składników, piec i silne ręce. Nowoczesne podejście do wypieku chleba sprawia, że na rynku kulinarnych akcesoriów, pojawiają się coraz to nowe gadżety. Wiele z nich to naprawdę niesamowite akcesoria, które potrafią ułatwić życie. Inne są przereklamowane, a po ich zakupie szybko rzuca się je w kąt.
Jednym z gadżetów kulinarnych do wypieku chleba są koszyki do wyrastania ciasta. Uważam, że są bardzo praktyczne i wpływają na jakość wypiekanego chleba. Nie są one jednak niezbędnym przedmiotem, dlatego należy do nich podchodzić z przymrużeniem oka.
Koszyki te służą jedynie do wyrastania chleba. Dzięki nim ciasto po etapie wyrastania, przerzucone na blachę, nie rozlewa się na boki, co jest dosyć częstym zjawiskiem. Oczywiście istnieją receptury na takie ciasto, aby móc uformować okrągły bochenek bez pomocy koszyka. Zawierają one jednak zazwyczaj sporo mąki w stosunku do płynu, przez co trochę szybciej wysychają.
Wiklinowy koszyk rozwiązuje ten problem. Wyrośnięte w nim ciasto, po upieczeniu wychodzi o wiele wyższe i ma lepszy kształt. Wpływa to też na strukturę wypieku i skórkę. Chleb nie pęka z boku, a podczas krojenia się nie kruszy. Dlatego szczerze mogę polecić tę metodę, aby Wasze chleby były jeszcze lepsze.
Koszyki nie nadają się do pieczenia, służą one jedyne podczas wyrastania ciasta. Przed włożeniem go do koszyka, należy ciasto odpowiednio wyrobić i złożyć. Wiele osób podsypuje koszyki mąką, aby ciasto nie przyklejało się do ścianek. Można także wyłożyć je pergaminem lub lnianą ściereczką. Koszyki mają prążkowany wzór, co wpływa także na efekt wizualny chleba.
Profesjonalne koszyki są wykonane z wikliny lub drewna. Ich koszt wynosi zazwyczaj kilkadziesiąt złotych.
Jeśli nie posiadacie koszyka i w najbliższym czasie nie planujecie tego typu inwestycji w akcesoria kuchenne, znajdzie się na to sposób.
Są metody na to, aby w warunkach domowych koszyki zastąpić:
- Zwykła miską kuchenną, ale wtedy ciasto nie będzie mogło oddychać od spodu.
- Durszlakiem lub sitkiem, które najlepiej zastąpią koszyk. Dodatkowo warto je wyłożyć ściereczką lub podsypać mąką.
- Makutrą, czyli glinianą misą o porowatej powierzchni, którą pierwotnie używa się do ucierania mas tortowych, czy maku. Sprawdzi się ona lepiej niż miska.
A może ktoś z Was zna jeszcze inne metody na wyrastanie ciasta chlebowego? 🙂
Wasze komentarze