Kupujecie czasem chleby tostowe? Od teraz macie już przepis na puszysty, domowy chleb, z którego wychodzą pyszne tosty! W dodatku pełnoziarniste!
Kupujecie czasem chleby tostowe? Od teraz macie już przepis na puszysty, domowy chleb, z którego wychodzą pyszne tosty! W dodatku pełnoziarniste!
letnia woda 200 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 350 g
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
letnie mleko 50 ml
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz. 30 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże. Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć. Zagniataj ok. 5 minut
2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.
Czy forma 10*20 będzie ok, czy może za duża?
Powinna być ok.
A na zakwasie wyjdzie ten chleb tostowy zamiast drożdży instant?
Mamy w naszej bazie przepisów chleby tostowe na zakwasie. Może łatwiej będzie skorzystać z jednego z nich?
Ten jest świetny https://smakowitychleb.pl/jogurtowy-chleb-tostowy-zakwasie/
Można 30% mąki zamienić na pełnoziarnistą.
czy można zrobić ten chleb w automacie do wypieku chleba?
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie.
jaką wagę ma taki chleb po upieczeniu? tostowe sklepowe to zazwyczaj 500gram.
heh, nic prostszego jak zsumować przybliżoną wagę składników i odjąć – no ile? – może z 10% na odparowanie podczas pieczenia. Jak byk wychodzi chlebek półkilogramowy z okładem 🙂
Witam,
od jakiegoś czasu zaczęłam interesować się pieczeniem chleba, jak znalazłam i obejrzałam tę stronę skakałam z radości do góry. Gratuluję bloga i dziękuję za to, że jest (: Pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłem ten chleb. Pycha. Już zjadłem połowę z dzieciakami. Reszta będzie na kolacje na zapiekanki.
Mój przepis trochę odbiega od powyższego:
mąka pszenna 550 – 300 g
maka pszenna 1850 – 200 g
woda – 250 g
drożdże mokre – 15 g
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
olej 50 g
porcja na 1 keksówkę z czubkiem
zrobiłam, polecam, bardzo dobry
Tylko, że wówczas to już nie będzie tost pełnoziarnisty 🙂