We wprowadzeniu do przepisu na mleczny chleb obiecałam, że to nie ostatni eksperyment z wykorzystaniem mleka w przepisie na domowe wypieki. Jako, że jestem słowną osobą, czas na kolejny przepis!
Mleczny chleb z pewnym dodatkiem…
Jest delikatny, chrupiący, a przy tym wilgotny w środku. Roboczo nazwałam go pieguskiem.
Nazwa piegusek pojawiła się nie bez powodu, bowiem chlebek ten posiada czarne piegi, dzięki ziarenkom maku.
Dlatego na pewno skusi się na niego każdy wielbiciel maku. Może też przekonam tych, którzy lubią chleby pieczone na mleku?:)
Ja zdecydowanie należę do tych osób.
Bardzo fajny chlebek, miąższ delikatny z subtelnie chrupiącymi ziarenkami maku. Ma taki posmak, czy jak to nazwać, którego chleby z wodą nie mają, trochę podobny do kefiru (w chlebie oczywiście). W moim grzejącym tylko od góry piekarniku niestety góra mocno się spiekła (już po 20 minutach czuć było spalenizną :)) a dół taki tylko lekko zarumieniony, więc jak ktoś ma podobne skaranie z piekarnikiem, to lepiej chyba zmniejszyć temperaturę wcześniej.
Tak, jeśli są problemy z grzałką to lepiej od początku zmniejszyć temperaturę, a po połowie czasu pieczenia, chleb można wyjąć s formy odwrócić „do góry nogami”, aby dobrze dopiec z drugiej strony 🙂
Jeśli przypadł ten chleb do gustu to polecam też maślankowy: https://smakowitychleb.pl/chleb-maslankowy/
Drożdże suszone instant?
Tak, drożdże suszone instant, ale można je zastąpić drożdżami świeżymi (ok. 8-10 g).
Świeże drożdże należy wcześniej zalać kilkoma łyżkami letniej wody i dodać łyżeczką cukru. Wymieszać, rozpuścić, zostawić na kilka minut i dodać do mąki.
Wyjątkowo smaczny, delikatny smak. Od dziś jeden z moich ulubionych:)
Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam 🙂
3 łyżki mąki + łyżka… – to ostatni punkt wymienionych składników – łyżka czego?
Nie używam drożdży suszonych, jaki zatem będzie „przelicznik” na zwykłe drożdże?
Chodziło tutaj o mak, przez przypadek zamiast A kliknęłam Ą.
Jeśli chodzi o zwykłe drożdże to przelicznik wynosi ok. 12 g pokruszonych świeżych drożdży, rozpuszczonych w letnim mleku.
Pozdrawiam.