Wiecie o tym, że październik jest miesiącem Piekarzy i Cukierników? Na nasz blog jest co prawda poświęcony wypiekowi domowego pieczywa, ale to nie znaczy, że te wypieki nie mogą być także słodkie.
Donuty, czyli okrągłe pączki z dziurką zachwycają swoim kształtem, smakiem i dodatkami z wierzchu. Klasyczne pączki z dziurką są smażone na głębokim tłuszczem, oblane polewą czekoladową lub lukrem i obsypane kolorową posypką. Jest to jednak bardzo kaloryczna i słodka wersja.
Można temu zaradzić decydując się na pieczone, drożdżowe pączki z dziurką. Z małą ilością cukru w cieście i bez kalorycznej polewy. W ten sposób przypominają trochę donuty, a trochę bułeczki i właśnie taki efekt chciałam osiągnąć.
Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, gdy ostygną. Chociaż można je także potraktować jak bajgle, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w tosterze.
Piekarnik ustawiony góra dół, czy jakiś inny tryb? Zaraz zabieram się za pieczenie! 🙂
Piekarnik góra-dół 🙂