Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię bez skórki wyłóż na posmarowaną olejem blachę i piecz przez ok. 30 minut aż zmięknie (możesz też pokroić ją ze skórką i odkroić po pieczeniu). Rozgnieć widelcem, aby stworzyć puree i wystudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Połącz ze sobą w misce mąki, sól, drożdże i cukier. Dodaj puree z dyni i miód i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dolewaj wodę cały czas zagniatając ciasto. Powinno mieć konsystencję ciepłej plasteliny. Zagniataj intensywnie przez 5 minut, a jeśli ciasto się zbyt mocno lepi do rąk, obsypuj ręce mąką.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp w środku otrębami/mąką z pełnego przemiału/bułką tartą, aby ciasto się nie kleiło. Przełóż ciasto do formy i uklep. Odstaw przykrytą materiałową szmatką formę w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź chleb i piecz 20 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Ocena czytelników: 3.33 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Brydzia 27 października 2018 o 20:34
    Ocena:

    Polecam!!!

  • Brydzia 27 października 2018 o 20:32

    Właśnie zajadam pyszne kromki z dżemem i salami+pomidorami.mniam!!!?

  • Beczinda 3 listopada 2013 o 17:17
    Ocena:

    Pyszny! całej mojej rodzinie bardzo smakuje i oczywiście szybko znika 🙂

  • Marta 29 października 2012 o 15:13

    Witam.
    Mam pytanie, czy przygotowane puree z dyni mogę przechować lodówce i wykorzystać go po kilku dniach, aby nie robić go za każdym razem? Pozdrawiam.

    • Śliwka 29 października 2012 o 17:56

      Myślę, że nie powinno się nic złego z nim stać i to bardzo dobry pomysł. Jednak tak jak każdy naturalny produkt, nie wytrzyma w lodówce więcej niż kilka dni. Myślę jednak, że spokojnie można je zamrozić, wtedy na pewno wytrzyma dłużej.
      Pozdrawiam:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej