Hinduskie jogurtowe chlebki naan są w kuchni indyjskiej dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Piec Tandoori w którym wypieka się chlebki naan, można nawet spróbować wykonać w warunkach domowych (tutaj wskazówki krok po kroku), aby cieszyć się zawsze świeżo wypiekanymi naan. Dziś proponuję upiec je w domowych warunkach, czyli w wysokiej temperaturze w piekarniku na rozgrzanej blasze.
Zabieram sie za nie tylko prosze mi napisac ile chlebkow wychodzi na taka ilosc maki i reszty? Mam jutro gosci i zastanawiam sie czy wyjdzie mi kolo 10 czy robic na 2x😀
z 300g powinno wyjść ok 6 chlebków. Wszystko zależy też od wielkości i sposobu wałkowania 🙂
Upiekłam chlebki. Poezja, cudowny przepis, wszystko wyrosło i wyszło jak nalezy! Jedyną modyfikacją było dodanie do ciasta zmielonego rozmarynu, lubczyku i oregano. Chlebki podbiły serca moich gości. Wielkie dzięki!
Czy chlebki się je ciepłe czy zimne ? A jak długo są dobre o upieczeniu?
Można na ciepło lub na zimno, a także je odgrzewać nawet po kilku dniach 🙂
Jest to jeden z kolejnych przepisów na Naan i czytając go miałem wrażenie że został przygotowany przez mężczyznę a tu … Tosia 🙂 gratulacje. Jedyne co mógł bym zasugerować to dorzucić do mąki 1-2 łyżeczki cukru aby ułatwić drożdżom instant namnażanie się. Ja mieszam sezam z mąką a jak kładę chlebki na blasze smaruję je Zatarem z oliwą i solą ….. bomba.
Nie wiem czy to komplement, bo dlaczego kobieta miałaby gotować i piec gorzej? 🙂
Jeśli chodzi o dodatek cukru, moim zdaniem niewiele to zmieni w rozwoju drożdży instant, bardziej ten dodatek przydaje się przy drożdżach świeżych. A jako KOBIETA unikam cukru, tam gdzie jego dodatek zbędny.
Fajny patent z sezamem i zatarem. Pozdrawiam!
Tak to komplement – i nie chodzi o to że kobiety pichcą gorzej a o to że słabiej opisują przepisy. 🙂
A ja mam pytanko odnośnie ustawień w piekarniku: góra -dół, czy sama góra a może górny grill?
Zawsze góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Chciałabym zrobić ciasto rano, a upiec chlebki po powrocie z pracy i zastananawiam się jak to zrobić. Czy można wyrobić ciasto i włożyć na czas wyrastania do lodówki?
Dokładnie tak, wyrabiamy i do lodówki, a godzinę przed pieczeniem wyciągamy, doprowadzamy do temperatury pokojowej, formujemy i zostawiam do wyrośnięcia w cieple 🙂
Chlebki przepyszne , jak zresztą wszystko co proponujecie .Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za Wasze inspiracje kulinarne.
proponuje darować sobie takie wypociny.chlebek czosnkowy z jednym ząbkiem czosnku,gdzie w innych przepisac jest od 5 ząbków wzwyż…za to jakaś kozieradka…chyba sama te peany-opinie dla siebie napisałaś…
Przy tak małych chlebkach i przepisie na małą ilość ciasta 1-2 ząbki polskiego czosnku o intensywnym aromacie w zupełności wystarczą. W zamyśle miały to być chlebki naan z czosnkiem, a nie czosnek z chlebkami. Może się Panu nie podobać przepis, zdarza się, ale proponuję na świat nie patrzeć tylko w czarnych barwach i atakować kogoś z takiego powodu, jeszcze oskarżając o pisanie sobie samej komentarzy. Pozdrawiam.
Cudowny przepis 🙂 dodałam od siebie suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem. Przepyszne wyszło, Będę robić często 🙂 a jeden gorący zapodałam sobie z mozarellą, pomidorkiem i oliwą z ziołami, Ciągle mam ślinotok 🙂
Świetna modyfikacja z dodatkiem suszonych pomidorów 🙂
Polecam też przepis na chlebki naan z woka/patelni: https://smakowitychleb.pl/chlebki-naan-woka/
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Dzięki Wam nauczyłam się piec dobre chleby, drożdże i zakwasy już mi niestraszne i ogóle uwielbiam oba Wasze blogi, często wykorzystuję Wasze pomysły. A na jutro zaplanowałam roladę chlebową z Toskanii. Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję 🙂
Bardzo nam miło, dziękujemy za miłe słowa 🙂
Hej, zrobiłam chlebki według Twojego przepisu, były smaczne, ale chyba troche za długo trzymałam w piekarniku, bo masło wyparowała i były suche:P następnym razem dam nieroztopione masło, żeby były bardziej takie wilgotne 🙂 Pozdrawiam !
Hej, cieszę się, że wyszły. A tego typu modyfikacje są jak najbardziej dozwolone 🙂
Super! Pyszne i mięciutkie 🙂 do ciasta dodałam 2łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią i wszyscy się zachwycali 🙂
Super, cieszę się, że się udały i podoba mi się taka modyfikacja 🙂
A możesz mi podac przepis jak zrobić te chlebki ze swiezych drożdży? dziękuję…. Ewcia
Oczywiście. Ok. 10 g drożdży kruszymy do miseczki, zalewamy odrobiną letniego mleka (ilość proszę odjąć z przepisu). Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia.
Następnie aktywne drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami i działamy według przepisu.
Fajnie, ale z tego co widzę to chlebki posypałaś czarnuszką a nie kozieradką. Kozieradka jest żółta i nieco inna w smaku. Ale przepis świetny!
PYCHA! Rewelacja! I jeszcze jak szybko się robi! Gorco polecam i dziękuję za przepis,
pozdrawiam patka
Bardzo się cieszę, że chlebki się udały i smakowały. Zachęcam do wypróbowania też innych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie.