Nie wiem czemu, ale robienie bajgli  od dawna sprawia mi więcej przyjemności niż robienie jakiegokolwiek innego pieczywa. Strasznie lubię moment wrzucania ich do garnka, gdy pod wpływem gorącej wody podwajają objętość. Niestety mają też pewną wadę.

Idealnie smakują zaraz po upieczeniu, a gdy ostygną, stają się gumowe. Najlepiej wiec zaplanować spożycie ich zaraz po wyjęciu z piekarnika, co wiąże się też z ogromną smakową satysfakcją. Tym razem postawiłam na wersję na słodko.

Polecam posmarowanie ich kremowym twarożkiem czy dżemem. Ja za to, co podkreślałam już wielokrotnie, uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnymi dodatkami.

bajgle na słodko

bajgle na słodko

Bajgle na słodko
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Skladniki
  • 350 g. mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 300 ml. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • cukier do posypania
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże , sól i cukier.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję.
  3. Zagniataj jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) w celu podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podziel ciasto na 5 równych części.
  6. Z każdej części uformuj bułeczkę i wykrój dziurkę po środku. Dziurki delikatnie rozszerz palcami.
  7. Ułóż gotowe bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe pół godziny.
  8. Rozgrzej wodę w dużym garnku. Posól jedną łyżką soli.
  9. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  10. Gdy woda się zagotuje, a bajgle wyrosły, potnij papier do pieczenia na którym wyrastały i delikatnie wkładaj do wody, razem z kawałkiem papieru. Gotuj po 30 sekund z każdej strony i wykładaj łyżką cedzakową na wyłożonej nowym arkuszem papieru do pieczenia blachę.
  11. Każdego bajgla posmaruj jajkiem, używając pędzelka i posyp z góry cukrem.
  12. Blachę umieść w wyżej części piekarnika i piecz przez ok. 10 minut aż zbrązowieją.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis