Po co piec chleb w żeliwnym garnku? Dzięki tej metodzie chleb jest kształtny, w środku miękki, a z zewnątrz chrupiący i rumiany. Dzisiaj wybrałam ciasto na podmłodzie, czyli zaczynie drożdżowym, który wyrastał cierpliwie przez noc.
Po co piec chleb w żeliwnym garnku? Dzięki tej metodzie chleb jest kształtny, w środku miękki, a z zewnątrz chrupiący i rumiany. Dzisiaj wybrałam ciasto na podmłodzie, czyli zaczynie drożdżowym, który wyrastał cierpliwie przez noc.
mąka pszenna typ 650 500 g
letnia woda 350 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna (zaczyn) 100 g
letnia woda (zaczyn) 125 ml
drożdże suszone instant (zaczyn) 0,25 łyżeczka
drożdże suszone instant 1 łyżeczki
10 godz. 40 min.
Czas całkowity
10 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki zaczynu. Przykrywamy i stawiamy na noc w ciepłym miejscu.
2. Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, drożdżami, solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
4. Po tym czasie formujemy na oprószonej mąkąm stolnicy krągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
5. 30 minut przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką.
6. Otwieramy rozgrzany piekarnik, wysuwamy blachę z garnkiem. Przy pomocy rękawicy podnosimy pokrywkę i przerzucamy do środka chleb odwracając koszyk do góry nogami. Z wierzchu możemy go dodatkowo naciąć ostrym nożem. Chleb pieczemy przed 20 minut pod pokrywką. Następnie otwieramy piekarnik, przy pomocy rękawicy zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejnych 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy w rękawicach garnek, wyciągamy z niego chleb i studzimy na kuchennej kratce.
Czy do zaczynu dajemy łyżeczkę czy 0,25 łyżeczki?
0,25 łyżeczki i odstawiamy.
Super smaczny 🙂