Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu

. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki zaczynu. Przykrywamy i stawiamy na noc w ciepłym miejscu.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, drożdżami, solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

4. Po tym czasie formujemy na oprószonej mąkąm stolnicy krągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

pieczenie
30 min
pieczenie

5. 30 minut przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Otwieramy rozgrzany piekarnik, wysuwamy blachę z garnkiem. Przy pomocy rękawicy podnosimy pokrywkę i przerzucamy do środka chleb odwracając koszyk do góry nogami. Z wierzchu możemy go dodatkowo naciąć ostrym nożem. Chleb pieczemy przed 20 minut pod pokrywką. Następnie otwieramy piekarnik, przy pomocy rękawicy zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejnych 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy w rękawicach garnek, wyciągamy z niego chleb i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej