Przepis

przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników

1. Na patelnię wrzucamy szpinak – jeśli mrożony, to na patelnię suchą i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i puści wodę (kilka minut). Jeśli świeży wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Gotowy szpinak podsmażamy 2 minuty, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażony szpinak, jogurt. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na 1,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 9 lutego 2022 o 09:11

    Witam. Zawsze mam dylemat jaką oliwę dodać do chleba, albo tak jak w tym przepisie do podsmażenia szpinaku. Czy temperatura nie wpłynie na oliwę? Wszędzie piszą, że oliwa z oliwek to na zimno.
    Pozdrawiam.

    • Małgosia 9 lutego 2022 o 09:32

      Może to być dowolna oliwa lub nawet olej jeśli wolisz. Oliwy tłoczone na zimno, najwyższej jakości przeznaczone są głównie do spożycia na zimno, ale mówiąc szczerze cała śródziemnomorska kuchnia oparta jest na oliwie, a są to jedne z najzdrowszych kuchni. Unikanie smażenia na oliwie z oliwek to raczej mit sprzed lat.

  • Małgorzata 3 lutego 2020 o 09:59

    zrobiłam ten wspaniały chlebuś! jest pyszny, mięciutki nie suchy, smaku szpinaku praktycznie nie wyczuwa się , ale jest w nim coś co przyciąga. Długo zachowuje świeżość. Mąż , który nie jest zwolennikiem szpinaku czeka na następny – a to o czymś świadczy!
    Szczerze polecam, bo jest bardzo prosty do zrobienia, a smak warty spróbowania.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej