Lubicie nietypowe wypieki? Chleb szpinakowy nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również doskonały pomysł na wykorzystanie niewielkiej ilości szpinaku, który został z obiadu. Smacznego!
Lubicie nietypowe wypieki? Chleb szpinakowy nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również doskonały pomysł na wykorzystanie niewielkiej ilości szpinaku, który został z obiadu. Smacznego!
mąka pszenna typ 650 450 g
letnia woda 150 ml
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 3 łyżeczki
sól, pieprz 1
oliwa 1 łyżka
szpinak mrożony lub świeży 150 g
czosnek świeży 1 szt.
jogurt naturalny 150 g
2 godz. 10 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Na patelnię wrzucamy szpinak – jeśli mrożony, to na patelnię suchą i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i puści wodę (kilka minut). Jeśli świeży wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Gotowy szpinak podsmażamy 2 minuty, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażony szpinak, jogurt. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na 1,5 h.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Witam. Zawsze mam dylemat jaką oliwę dodać do chleba, albo tak jak w tym przepisie do podsmażenia szpinaku. Czy temperatura nie wpłynie na oliwę? Wszędzie piszą, że oliwa z oliwek to na zimno.
Pozdrawiam.
Może to być dowolna oliwa lub nawet olej jeśli wolisz. Oliwy tłoczone na zimno, najwyższej jakości przeznaczone są głównie do spożycia na zimno, ale mówiąc szczerze cała śródziemnomorska kuchnia oparta jest na oliwie, a są to jedne z najzdrowszych kuchni. Unikanie smażenia na oliwie z oliwek to raczej mit sprzed lat.
zrobiłam ten wspaniały chlebuś! jest pyszny, mięciutki nie suchy, smaku szpinaku praktycznie nie wyczuwa się , ale jest w nim coś co przyciąga. Długo zachowuje świeżość. Mąż , który nie jest zwolennikiem szpinaku czeka na następny – a to o czymś świadczy!
Szczerze polecam, bo jest bardzo prosty do zrobienia, a smak warty spróbowania.