Chleb maślankowy na zakwasie
Chleb maślankowy na zakwasie to jeden z tych wypieków, które długo zostają w pamięci. Ma delikatnie kwaskowy smak, sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę. A wszystko to bez drożdży – na aktywnym zakwasie żytnim, który zapewnia chlebowi nie tylko wyjątkowy aromat, ale też dłuższą świeżość.
Do wypieku używam mąki pszennej typ 650, która dobrze wiąże wodę, pięknie rośnie i daje jasny, lekki miąższ. To najbardziej uniwersalna mąka do pieczenia chleba w domu. W połączeniu z maślanką tworzy świetne ciasto – elastyczne, łatwe do formowania, z naturalną lekkością.
Co daje maślanka w cieście chlebowym?
Niektórzy dziwią się, że maślanka trafia do chleba. Kojarzy się raczej z napojem do obiadu czy bazą do koktajlu. Ale w chlebie działa genialnie – zakwasza ciasto, wspiera pracę bakterii kwasu mlekowego i drożdży dzikich, które są w zakwasie. Dzięki niej chleb maślankowy na zakwasie ma głęboki smak i nie wysycha tak szybko jak klasyczne pieczywo.
Idealny chleb na każdy dzień
Jeśli szukacie chleba, który pasuje do wszystkiego – to właśnie ten. Jest neutralny, ale ma charakter. Z wierzchu cudowna, chrupiąca skórka, w środku miękki i pełny aromatu. Pachnie jak prawdziwy dom – mąką, fermentacją i ciepłem z pieca. Sprawdza się zarówno do śniadania, jak i jako dodatek do zupy czy sałatki.
Kilka praktycznych wskazówek
Aby osiągnąć doskonały efekt przy pieczeniu chleba maślankowego na zakwasie:
Użyj aktywnego zakwasu żytniego. Przed przystąpieniem do pieczenia upewnij się, że Twój zakwas żytni jest aktywny. Aktywny zakwas to gwarancja dobrze wyrośniętego i smacznego chleba.
Wyjmij maślankę z lodówki na co najmniej godzinę przed użyciem – maślanka musi być w temperaturze pokojowej. Składniki o zbliżonej temperaturze lepiej się łączą, co sprzyja równomiernemu wyrastaniu ciasta.
Starannie wyrabiaj ciasto. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto lepiej zatrzymuje gazy powstające podczas fermentacji, co przekłada się na lepszą strukturę miąższu.
Zapewnij odpowiednie warunki do wyrastania. Ciasto najlepiej wyrasta w ciepłym i wilgotnym środowisku. Możesz umieścić je w lekko nagrzanym piekarniku (ok. 30°C) lub w pobliżu źródła ciepła. Pamiętaj, aby przykryć ciasto ściereczką, aby nie wyschło.
Natnij ciasto przed pieczeniem. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch bochenka ostrym nożem lub żyletką. Nacięcia kontrolują sposób, w jaki chleb się rozpręża podczas pieczenia, zapobiegając pęknięciom w niepożądanych miejscach.
Sprawdź też te przepisy
Na blogu znajdziecie też inne wypieki z kefirem i maślanką, które mogą się Wam spodobać:
- kajzerki z kefirem i koperkiem
- nocny chleb na kefirze
- chleb z kefirem na zakwasie
- chleb żytni na maślance na zakwasie żytnim
Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Macie już swój chleb maślankowy na zakwasie? Pochwalcie się w komentarzach! Możecie dodać zdjęcia – uwielbiam patrzeć, jak różnorodne wychodzą wypieki z tego samego przepis
Za każdym razem jak wyrastam chleb w koszyku, to po wyłożeniu na blachę rozlewa się jak naleśnik i wychodzi mega płaski. Co robię nie tak?
Przyczyn może być kilka. Najczęściej jednak zdarza się, że chleb wyrasta zbyt długo, w zbyt wysokiej temperaturze lub ciasto nie zostało właściwie wyrobione lub/i bochenek jest niewłaściwie uformowany.
Dziękuję! Pokombinowałam i ostatni udał się lepiej 🙂
Z chlebem na zakwasie już tak jest. Niby proste składniki i cała reszta, a jednak trzeba wprawy 🙂
Bardzo dobry przepis. Łatwy, chleb wyszedł super, a skórka po prostu cudo ❤️
Cieszymy się i zapraszamy po inne przepisy 🙂
Dziękuję bardzo za fajny przepis. Chleb wyszedł mi pyszny, z dziurami. Były one jednak tylko w górnej części i niektóre było dość spore. Tak powinno być czy coś było nie tak?
Dziury powinny być rozmieszczone w chlebie równomiernie. Zdecydowanie nie powinno być tak, jak piszesz. Wzmocniłabym zakwas i przede wszystkim nie poddawałabym się. Początki nie muszą być od razu perfekcyjne!
Dopiero zaczynam przygodę z wypiekiem chleba na zakwasie. Do tej pory piekłam chleb, ale tylko na drożdżach. Zrobiłam chleb maślankowy i pierwsza rzecz która mnie zdziwiła, to że z tej samej ilości mąki wyszedł mi mniejszy i cięższy bochenek niż w przypadku chleba drożdżowego. To normalne czy jeszcze coś musze dopracować?
Jeśli chleb jest ciężki i niewyrośnięty, to albo nie wyrósł, albo rósł zbyt długo, albo zakwas jest zbyt słaby i fermentacja nie przebiegła prawidłowo.
Zakwas wydaje się być dobry (w słoiku poziom wzrósł czterokrotnie), chleb miał duże dziury co wydaje mi się, że świadczy o jego wyrośnięciu.
Proszę dokładnie przeanalizować wszystko po kolei raz jeszcze. Coś z pewnością można poprawić skoro efekty były niezadowalające. W przypadku wypieków na samym zakwasie wystarczą drobne błędy, by chleb nie był idealny.
Dzień dobry, czy można zadtosować maślanke w proszku? Ile wtedy dać takiej maślanki w proszku?
Nie znam tego produktu. Proszę zerknąć na instrukcję użycia na opakowaniu produktu i zastosować ilość odpowiadającą 250g.
Ciąg dalszy wypiekania chleba…w misie sześć godzin, co godzinę zaczęłam go składać, potem do koszyka, chyba cztery godz, przestałam już liczyć, podniósł sie . Upiekłam bez oczekiwań. To jest pyszny chleb, wyszedł o wiele lepiej niż poprzednim razem. Przez to składanie jest sprężysty, nie odpuszczę i zrobię jeszcze następne podejście, smak jest warty tego. Dziękuję za przepis, bez wyzwań nie ma satysfakcji.??
Pieczenie chleba na zakwasie nie jest trudne, ale jednak wymaga nieco wprawy. Warto się nie poddawać 🙂
Cześć! Zrobiłam drugie podejście do chlebka z maślanką, nie wiem co mogę robić nie tak, ale mi nie chce wyrastać ten chleb. Siedzi już drugą godzinę w misie i ani drgnie. W pierwszym też nie rósł, w koszyku rósł 6 godzin i niewiele się podniósł, mimo to upiekłam go, jeszcze ciut urósł, w rezultacie wyszedł zbity. Zjedliśmy go i smak był ok. Dodam, że nie jestem laikiem i domowe wypieki nie są mi obce. Mój zakwas ma kilka lat. Nie chcę dodawać do składników odrobiny drożdży, miał być taki jak Twój ?
Jeśli rośnie, ale powoli, to prawdopodobnie zakwas jest słaby lub nieaktywny i wymaga wzmocnienia. Podane czasy w przepisie proszę traktować jako orientacyjne. Szczególnie ciasta na bazie zakwasu należy obserwować i skracać lub wydłużać czas przed przejściem do następnego etapu.
Oczywiście zawsze w przypadku niepowodzenia należy przeanalizować wszystko po kolei – od składników, poprzez ich temperaturę aż po sam proces przygotowania by wyeliminować „szkodnika”.
Dzień dobry, czy mogę ten chleb upiec w naczyniu żaroodpornym? I czy wtedy muszę coś zmieniać odnośnie temperatury i czasu pieczenia?
Oczywiście, można upiec chleb w naczyniu standardową metodą. Ja rozgrzewam naczynie razem z piekarnikiem do 250 stopni C, ostrożnie przekładam chleb i piekę w tej temperaturze przez około 20-25 minut. Następnie zmniejszam do 200 stopni i piekę do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia skórki. W zależności od piekarnika i chleba będzie to od 15-25 minut.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę jutro próbować. Chcę część mąki zamienić na orkiszową 630, bo taką udało mi się dzisiaj kupić, zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny! Mogłam odrobinę dłużej garować ciasto, ale mimo wszystko miękisz wyszedł mięciutki i puszysty. Skórka idealna. Dziś piekę znowu, ale na samej orkiszowej 🙂 Z modyfikacji to wprowadziłam fermentolize 30 minut, reszta bez zmian. Nacięty, pieczony w naczyniu. Polecam ten przepis każdemu 🙂
Cieszę się i życzę smacznego!
Ja chleb z tego przepisu upieklem w keksowce wyszedł przepyszny tylko po upieczeniu nie mieścił się w keksowce
To rzeczywiście przepis na naprawdę spory bochenek 🙂
Proszę o sprawdzony przepis na chleb na zakwasie z mąki orkiszowej, i czy są różne rodzaje tej mąki
Mamy wiele przepisów na chleby i wszystkie są sprawdzone przez nas, jak i naszych czytelników. Zachęcam do korzystania z poręcznej wyszukiwarki, gdzie po wpisaniu odpowiednich parametrów znajdzie Pani dla siebie przepisy, których Pani szuka. Dodatkowo podpowiem, że każdy chleb pszenny można upiec z mąki orkiszowej o podobnym typie, bo to mąki o podobnych cechach.
Mąka orkiszowa może być jasna – zazwyczaj typ około 630-650 lub pełnoziarnista lub razowa. Podobnie jak w przypadku mąk pszennych.
Poniżej zostawiam kilka przepisów na chleby orkiszowe na zakwasie. Dodatki i rodzaje zakwasu można oczywiście modyfikować.
Po inne zapraszam do wyszukiwarki przepisów:
Dziękuję bardzo za obszerną podpowiedż
Czy można zamienić część mąki pszennej na orkiszową lub żytnia razową i w jakich proporcjach
Orkiszowa jasna – w dowolnej ilości nawet 100%
Orkiszowa razowa – do 30%
Żytnia razowa – do 100g.
Maślanki nie podgrzewamy? Bo ,do rozczynu gdy robię chleb wlewam dosyć ciepłą wodę.
Nie trzeba podgrzewać. Zimą, gdy jest chłodno w pomieszczeniach, można dodać płyn w temperaturze pokojowej. Latem, w czasie upałów nawet prosto z lodówki. Podobnie z płynem do rozczynów i innych ciast wyrastających. Takie ciasto będzie wyrastało nieco wolniej, ale dzięki temu będzie smaczniejsze.
Pyszny maślankowy smaczek. Chlebek mniamniuśny.
Zgadzam się 🙂 Chleby na maślance są pyszne!
Dzień dobry, pierwszy raz w życiu zrobiłam zakwas i trafiłam na tę stronę w poszukiwaniu przepisów. Dziękuję za tą gigantyczną bazę 🙂 mam jedno pytanie: co mogę zrobić, by skórka nie wychodziła gruba i twarda? Jest to problem, z którym spotykam się piekąc jakikolwiek chleb czy bułki w piekarniku w domu. Jest chrupiąca i pyszna, lecz za twarda.
Proszę spróbować wypieku pieczywa z dodatkiem pary. Jeśli to nie wystarcza, a pieczywo jest prawidłowo wyrośnięte, a zakwas silny i aktywny, można lekko spryskać pieczywo wodą tuż przed wyjęciem go z piekarnika lub jeszcze ciepłe przykryć czystą ściereczką.
Wystarczy piec termoobiegiem ,pod koniec można przełączyć na góra /dół np na 5-10min.
Nie każdy piekarnik działa identycznie. W moim poprzednim sprzęcie rzeczywiście lepiej piekło się pieczywo z termoobiegiem. W moim obecnym piekarniku wręcz przeciwnie. Natomiast dodatek pary zawsze pomaga.
Przepis rewelacyjny. Chleb pyszny
Dziękuję!
Cieszę się, że smakuje!
czy mozna zostawic ciasto w lodowce na noc do wyrosniecia zamiast na te 1,5h ?
Można.
Dziękuje za przepis na ten pyszny chleb od dawna takiego szukałam
, miękisz jest idealny a proces bardzo łatwy w wykonaniu , 100 g pszennej zamieniłam na 50g orkiszu i 50g samo paszy ?
Zacna modyfikacja przepisu 🙂
Jeden z moich ulubionych przepisów. Szkoda, że nie można wkleić zdjęcia.
Moja zmiana to nocne wyrastanie w lodówce. Dzieķi !
Wierzę! Maślanka daje niepowtarzalny smak wszystkim wypiekom. Nocne wyrastanie w chłodzie to bardzo wygodny sposób garowania chleba. Każdy bochenek zyskuje na smaku po tak długim i spokojnym wyrastaniu.
Czy mogę prosić o informację w jaki sposób zmienić na nocne wyrastanie ? Czy po wyrobieniu ciasta przełożyć do koszyka i do lodówki na noc np. na 12h ? Rano wyjąć i można piec ? dziękuję za wskazówki
Dokładnie tak robię. Na ostatnie wyrastanie wstawiam na dolną półkę lodówki. Trzeba tylko pamiętać, by szczelnie owinąć folią koszyk z ciastem, bo obeschnie. I rano do rozgrzanego pieca.
Witam, czy można zrobić ten chlebuś w keksówce???
Oczywiście, można upiec chleb w foremce.
Przepis wyglada bardzo kusząco ?Czy można upiec ten chleb w garnku rzymskim? Właśnie uczę się z niego korzystać … ?
Oczywiście, że można użyć garnka rzymskiego. To bardzo skuteczna metoda pieczenia chleba w domowym piekarniku 🙂
Robilem ten przepis co do grama z maślanką (zwykła z biedronki – wstrząśnięta:)) i za każdym razem wyszedł piękny rumiany chlebek. Piękna wielka kula. Nie wiem czy to miało znaczenie ale mój aktywny zakwas jest nadal dość gęsty. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że wypiek się udał – chleb na maślance jest wyjątkowo smaczny 🙂 Zakwas ma prawo być gęsty lub rzadszy, wszystko zależy od sposobu jego prowadzenia, a także od rodzaju mąki.
Pozdrawiam.
Rewelacyjny przepis. Najlepszy chleb jaki do tej pory piekłam. Robiłam już dwa razy. Za drugim ciasto było bardziej rzadkie więc z koszyka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pięknie wyroslo. Może chleb nie wygląda jak z obrazka ale smakuje jak z piekarni ?
Wlasnie odkroilam kromke pysznego,pachnacego…
Wg.niektory komentarzy ciasto wychodzilo zbyt plynne,dlatego nieco zmienilam proporcje: 500g maki chlebowej,100g pszennej razowej,250g maslanki i 125 ml wody,wyrabialam mikserem ok.5 min az do uzyskania jednolitego ciasta.Reszte robilam wg.przepisu.Efekt idealny:)
Mam pytanko 🙂
Czy po pierwszym wyrastaniu mozna odlozyc ciasta do sloika z zakwasem?
Pozdrawiam
Do zakwasu nie, bo stracimy zakwas. Takie odłożone ciasto to już będzie ciasto zakwaszane, inna historia 🙂
Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?
Tak
Właśnie zajadam chlebek z tego przepisu, jeszcze ciepły z masełkiem, pieczony w garnku rzymskim. Pycha!
Ciasto niestety wyszło bardzo rzadkie, mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo szkoda zakwasu 🙁 Wszystko robione według przepisu, maślanka również wcześniej wstrząśnięta.
Chlebek przerzuciłam do formy i wyszedł pyszny 🙂 Sprężysty i mięciutki!!!
Maslanka jest za rzadka. W przepisie ilosc maki jest za mala przy dodawaniu maslanki. Ciasto wychodzi lejaceJa dodaje jogurt i teraz dopiero jest super chlebek. Zmienilam tez ilosc wody na mniej.
Witam czy ten chleb można zrobić odrazu w dużej keksówce ? Nie posiadam takiego kosza..
dziś robiłam pierwszy raz z tego przepisu i przyznam że bardzo dobry , ja zrobilam błąd w trakcie przygotowywania ale jeśli robisz zgodnie z przepisem wyjdzie idealnie , zapisuje do swoich ulubionych
Mi też ciasto z taką ilością wody wyszło za rzadkie.
Ja mam pytanie, w jaki sposób przechowywać taki chleb by jak najdłużej zachował świeżość?
Świetny przepis! Chlebek wyszedł znakomity. Aczkolwiek przeczytawszy komentarze, użyłam połowy ilości maślanki.
Mi też średnio wyszedł. Na pewno nie dało się niczego z ciasta uformować. Było zbyt rzadkie. Uratowałem to jakoś. Wrzuciłem do wysypanego otrębami szklanego naczynia żaroodpornego i tak upiekłem.
Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam od tego przepisu. Wyszedł pyszny. Jak i kolejne, które tutaj odkrywam. Zaczynam od tych najprostszych, oczywiście. Dziękuję ?
Chcę kupić koszyki. Widzę, że większość przepisów jest na chleb ze składników o łącznej wadze ok. 1 kg. Niestety nie kupię na raz koszyczków i podłużnych i okrągłych. Czy chleb, który u Państwa wyrastał w koszyku okrągłym jak maślankowy, zrobić w koszyku podłużnym?
Można zrobić w podłużnym, tak 🙂
Zabralam sie za pieczenie tego chlebka dzis po raz pierwszy. Nie przeczytalam komentarzy. Ciasto rzadkie mi wyszlo. Napisala Pani ,ze powinien byc jogurt i jest poprawione. Niestety w przepisie nadal widnieje jogurt. Prose to poprawic bo naprawde marnuje sie produkty.
Widnieje maslanka w przepisie a nie jogurt.
A gdzie niby widzi Pani jogurt?
Chlebek zrobiony i wyszedl fajny, ale… Uprzedzona komentarzami i po juz jakis doswiadczeniach chlebowych polecam zastosowanie takich proporcji, o ile uzywamy maslanki /np mragowskiej/ ze sklepu:
250 ml maslanki
Ok 130ml wody.
Reszta bez zmian. Wtedy ciasto jest wg mnie takie jak powinno byc. Jak spojrzec na przepisy do maszyn do pieczenia chleba to tam tez takie proporcje podaja jesli pieczemy chleb z maslanka i woda. 🙂
Pani Tosiu!
Z calym szacunkiem do Pani ale niestety musze zwrocic Pani uwage. W przepisie nadal istnieje maslanka a nie jogurt. W jednym z ponizszych Pani komentarzy przeczytalam co Pani napisala:
Tosia 27 stycznia 2020 o 10:36
To prawda, wkradł się chochlik, ale już poprawione ?
To jest Pani odpowiedz na temat bledu w przepisie. Miala Pani poprawic zamiast maslanki powinien byc jogurt.
Maslanka jest zbyt wodnista i ciasto sie rozlewa. To nie jest rozwiazanie aby dosypywac maki bo to przeczy wszystko co jest w przepisie. Prosze poprawic przepis. Dziekuje.
fajny przepis nawet dla chłopa znudzonego kwarantanną ? PS pani Sylwio, a zresztą… ?
Ale Pani Tosia poprawiła jogurt na maślankę. I tak powinno być. Maślanka jest poprawnym składnikiem, nie jogurt.
Dzień dobry,
Czy można użyć tutaj mąki pszennej typu 750? 🙂 Czy zmienia to jakoś proporcje?
Witam. Mam pytanie czy tej wody. Nie za dużo w tym przepisie bo mi się ten chleb rozlał na blasze myślę że 150 było by Oki. Robiłem już kilka chlebów z pani przepisów ale ten jest nie udany. ☹️☹️☹️??
Pewnie wszystko zależy od tego czy maślanka jest wodnista i wstrząśnięta przed otwarciem, czy np. gęsta jak jogurt.
Zrobiłam swój pierwszy zakwas z pani przepisu? i dziś wymieszałam ciasto na chleb z maślanką. Mam jednak wątpliwości co do gęstości ciasta. Moje jest raczej lekko lejące a u pani na zdjęciu wygląda na raczej zwarte. Dosypać maki czy zostawić?
Tak, proszę dosypać.
Pani Tosiu myślę, że wkradł się błąd w składnikach wypieku, zamiast maślanki jest jogurt.
Ela
To prawda, wkradł się chochlik, ale już poprawione 🙂