Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas żytni, maślankę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta na chleb maślankowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h w ciepłym miejscu. Pora na pierwsze wyrastanie chleba.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na oprószony mąką blat. Odgazowujemy ciasto i składamy je tworząc kształtną kulę. Przekładamy ją do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb maślankowy na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.89 z 9 ocen

Wasze komentarze

  • Karol 13 października 2024 o 08:43

    Dzień dobry, czy można zadtosować maślanke w proszku? Ile wtedy dać takiej maślanki w proszku?

    • Małgosia 13 października 2024 o 17:05

      Nie znam tego produktu. Proszę zerknąć na instrukcję użycia na opakowaniu produktu i zastosować ilość odpowiadającą 250g.

  • Renata 9 lipca 2024 o 09:07

    Ciąg dalszy wypiekania chleba…w misie sześć godzin, co godzinę zaczęłam go składać, potem do koszyka, chyba cztery godz, przestałam już liczyć, podniósł sie . Upiekłam bez oczekiwań. To jest pyszny chleb, wyszedł o wiele lepiej niż poprzednim razem. Przez to składanie jest sprężysty, nie odpuszczę i zrobię jeszcze następne podejście, smak jest warty tego. Dziękuję za przepis, bez wyzwań nie ma satysfakcji.🤗👍

  • Renata 8 lipca 2024 o 10:19

    Cześć! Zrobiłam drugie podejście do chlebka z maślanką, nie wiem co mogę robić nie tak, ale mi nie chce wyrastać ten chleb. Siedzi już drugą godzinę w misie i ani drgnie. W pierwszym też nie rósł, w koszyku rósł 6 godzin i niewiele się podniósł, mimo to upiekłam go, jeszcze ciut urósł, w rezultacie wyszedł zbity. Zjedliśmy go i smak był ok. Dodam, że nie jestem laikiem i domowe wypieki nie są mi obce. Mój zakwas ma kilka lat. Nie chcę dodawać do składników odrobiny drożdży, miał być taki jak Twój 😕

    • Małgosia 8 lipca 2024 o 11:25

      Jeśli rośnie, ale powoli, to prawdopodobnie zakwas jest słaby lub nieaktywny i wymaga wzmocnienia. Podane czasy w przepisie proszę traktować jako orientacyjne. Szczególnie ciasta na bazie zakwasu należy obserwować i skracać lub wydłużać czas przed przejściem do następnego etapu.
      Oczywiście zawsze w przypadku niepowodzenia należy przeanalizować wszystko po kolei – od składników, poprzez ich temperaturę aż po sam proces przygotowania by wyeliminować „szkodnika”.

  • Shirley 13 kwietnia 2024 o 14:35

    Dzień dobry, czy mogę ten chleb upiec w naczyniu żaroodpornym? I czy wtedy muszę coś zmieniać odnośnie temperatury i czasu pieczenia?

    • Małgosia 13 kwietnia 2024 o 16:51

      Oczywiście, można upiec chleb w naczyniu standardową metodą. Ja rozgrzewam naczynie razem z piekarnikiem do 250 stopni C, ostrożnie przekładam chleb i piekę w tej temperaturze przez około 20-25 minut. Następnie zmniejszam do 200 stopni i piekę do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia skórki. W zależności od piekarnika i chleba będzie to od 15-25 minut.

      • Shirley 13 kwietnia 2024 o 21:10

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę jutro próbować. Chcę część mąki zamienić na orkiszową 630, bo taką udało mi się dzisiaj kupić, zobaczymy jak wyjdzie 🙂

        • Shirley 16 kwietnia 2024 o 08:18
          Ocena:

          Chlebek wyszedł przepyszny! Mogłam odrobinę dłużej garować ciasto, ale mimo wszystko miękisz wyszedł mięciutki i puszysty. Skórka idealna. Dziś piekę znowu, ale na samej orkiszowej 🙂 Z modyfikacji to wprowadziłam fermentolize 30 minut, reszta bez zmian. Nacięty, pieczony w naczyniu. Polecam ten przepis każdemu 🙂

    • Andrzej 20 kwietnia 2024 o 20:29

      Ja chleb z tego przepisu upieklem w keksowce wyszedł przepyszny tylko po upieczeniu nie mieścił się w keksowce

  • Grażyna 5 kwietnia 2024 o 18:22

    Proszę o sprawdzony przepis na chleb na zakwasie z mąki orkiszowej, i czy są różne rodzaje tej mąki

  • Grażyna 29 marca 2024 o 10:52

    Czy można zamienić część mąki pszennej na orkiszową lub żytnia razową i w jakich proporcjach

  • Halina 14 listopada 2023 o 17:33

    Maślanki nie podgrzewamy? Bo ,do rozczynu gdy robię chleb wlewam dosyć ciepłą wodę.

    • Małgosia 15 listopada 2023 o 13:12

      Nie trzeba podgrzewać. Zimą, gdy jest chłodno w pomieszczeniach, można dodać płyn w temperaturze pokojowej. Latem, w czasie upałów nawet prosto z lodówki. Podobnie z płynem do rozczynów i innych ciast wyrastających. Takie ciasto będzie wyrastało nieco wolniej, ale dzięki temu będzie smaczniejsze.

  • Bern 21 września 2023 o 09:57
    Ocena:

    Pyszny maślankowy smaczek. Chlebek mniamniuśny.

  • Kasia 27 stycznia 2023 o 09:02

    Dzień dobry, pierwszy raz w życiu zrobiłam zakwas i trafiłam na tę stronę w poszukiwaniu przepisów. Dziękuję za tą gigantyczną bazę 🙂 mam jedno pytanie: co mogę zrobić, by skórka nie wychodziła gruba i twarda? Jest to problem, z którym spotykam się piekąc jakikolwiek chleb czy bułki w piekarniku w domu. Jest chrupiąca i pyszna, lecz za twarda.

    • Małgosia 27 stycznia 2023 o 09:24

      Proszę spróbować wypieku pieczywa z dodatkiem pary. Jeśli to nie wystarcza, a pieczywo jest prawidłowo wyrośnięte, a zakwas silny i aktywny, można lekko spryskać pieczywo wodą tuż przed wyjęciem go z piekarnika lub jeszcze ciepłe przykryć czystą ściereczką.

      • Mariusz 13 stycznia 2024 o 15:52

        Wystarczy piec termoobiegiem ,pod koniec można przełączyć na góra /dół np na 5-10min.

        • Małgosia 14 stycznia 2024 o 11:34

          Nie każdy piekarnik działa identycznie. W moim poprzednim sprzęcie rzeczywiście lepiej piekło się pieczywo z termoobiegiem. W moim obecnym piekarniku wręcz przeciwnie. Natomiast dodatek pary zawsze pomaga.

  • Robert 20 stycznia 2023 o 16:21
    Ocena:

    Przepis rewelacyjny. Chleb pyszny

  • Aneta 10 września 2022 o 11:48

    czy mozna zostawic ciasto w lodowce na noc do wyrosniecia zamiast na te 1,5h ?

  • Malgorzata 31 października 2021 o 20:50
    Ocena:

    Dziękuje za przepis na ten pyszny chleb od dawna takiego szukałam
    , miękisz jest idealny a proces bardzo łatwy w wykonaniu , 100 g pszennej zamieniłam na 50g orkiszu i 50g samo paszy 😊

  • Magds 2 września 2021 o 04:14
    Ocena:

    Jeden z moich ulubionych przepisów. Szkoda, że nie można wkleić zdjęcia.
    Moja zmiana to nocne wyrastanie w lodówce. Dzieķi !

    • Małgosia 2 września 2021 o 08:34

      Wierzę! Maślanka daje niepowtarzalny smak wszystkim wypiekom. Nocne wyrastanie w chłodzie to bardzo wygodny sposób garowania chleba. Każdy bochenek zyskuje na smaku po tak długim i spokojnym wyrastaniu.

    • Ania 26 listopada 2021 o 14:31

      Czy mogę prosić o informację w jaki sposób zmienić na nocne wyrastanie ? Czy po wyrobieniu ciasta przełożyć do koszyka i do lodówki na noc np. na 12h ? Rano wyjąć i można piec ? dziękuję za wskazówki

      • Małgosia 26 listopada 2021 o 16:56

        Dokładnie tak robię. Na ostatnie wyrastanie wstawiam na dolną półkę lodówki. Trzeba tylko pamiętać, by szczelnie owinąć folią koszyk z ciastem, bo obeschnie. I rano do rozgrzanego pieca.

  • Kris 17 kwietnia 2021 o 21:46

    Witam, czy można zrobić ten chlebuś w keksówce???

  • Jadwiga 13 kwietnia 2021 o 22:31

    Przepis wyglada bardzo kusząco 😄Czy można upiec ten chleb w garnku rzymskim? Właśnie uczę się z niego korzystać … 😉

    • Małgosia 13 kwietnia 2021 o 23:28

      Oczywiście, że można użyć garnka rzymskiego. To bardzo skuteczna metoda pieczenia chleba w domowym piekarniku 🙂

  • Stah 12 kwietnia 2021 o 15:07

    Robilem ten przepis co do grama z maślanką (zwykła z biedronki – wstrząśnięta:)) i za każdym razem wyszedł piękny rumiany chlebek. Piękna wielka kula. Nie wiem czy to miało znaczenie ale mój aktywny zakwas jest nadal dość gęsty. Dziękuję za przepis

    • Małgosia 12 kwietnia 2021 o 15:58

      Cieszę się, że wypiek się udał – chleb na maślance jest wyjątkowo smaczny 🙂 Zakwas ma prawo być gęsty lub rzadszy, wszystko zależy od sposobu jego prowadzenia, a także od rodzaju mąki.
      Pozdrawiam.

  • Alicja 23 stycznia 2021 o 20:33
    Ocena:

    Rewelacyjny przepis. Najlepszy chleb jaki do tej pory piekłam. Robiłam już dwa razy. Za drugim ciasto było bardziej rzadkie więc z koszyka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pięknie wyroslo. Może chleb nie wygląda jak z obrazka ale smakuje jak z piekarni 😋

  • Agusik kulinarnie 30 czerwca 2020 o 20:12
    Ocena:

    Wlasnie odkroilam kromke pysznego,pachnacego…
    Wg.niektory komentarzy ciasto wychodzilo zbyt plynne,dlatego nieco zmienilam proporcje: 500g maki chlebowej,100g pszennej razowej,250g maslanki i 125 ml wody,wyrabialam mikserem ok.5 min az do uzyskania jednolitego ciasta.Reszte robilam wg.przepisu.Efekt idealny:)

  • Wanda 25 czerwca 2020 o 07:16

    Mam pytanko 🙂
    Czy po pierwszym wyrastaniu mozna odlozyc ciasta do sloika z zakwasem?
    Pozdrawiam

    • Tosia 29 września 2020 o 18:51

      Do zakwasu nie, bo stracimy zakwas. Takie odłożone ciasto to już będzie ciasto zakwaszane, inna historia 🙂

  • Joanna Z 17 czerwca 2020 o 21:35

    Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?

  • Maja 23 maja 2020 o 18:32

    Właśnie zajadam chlebek z tego przepisu, jeszcze ciepły z masełkiem, pieczony w garnku rzymskim. Pycha!

  • Marta 14 maja 2020 o 14:43

    Ciasto niestety wyszło bardzo rzadkie, mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo szkoda zakwasu 🙁 Wszystko robione według przepisu, maślanka również wcześniej wstrząśnięta.

    • Marta 14 maja 2020 o 17:31

      Chlebek przerzuciłam do formy i wyszedł pyszny 🙂 Sprężysty i mięciutki!!!

    • Sylwia 25 maja 2020 o 17:37

      Maslanka jest za rzadka. W przepisie ilosc maki jest za mala przy dodawaniu maslanki. Ciasto wychodzi lejaceJa dodaje jogurt i teraz dopiero jest super chlebek. Zmienilam tez ilosc wody na mniej.

  • Zuza 6 maja 2020 o 11:47

    Witam czy ten chleb można zrobić odrazu w dużej keksówce ? Nie posiadam takiego kosza..

  • Edyta 4 maja 2020 o 08:20

    dziś robiłam pierwszy raz z tego przepisu i przyznam że bardzo dobry , ja zrobilam błąd w trakcie przygotowywania ale jeśli robisz zgodnie z przepisem wyjdzie idealnie , zapisuje do swoich ulubionych

  • Kinga 2 maja 2020 o 16:47
    Ocena:

    Mi też ciasto z taką ilością wody wyszło za rzadkie.

  • Agnieszka 26 kwietnia 2020 o 20:47

    Ja mam pytanie, w jaki sposób przechowywać taki chleb by jak najdłużej zachował świeżość?

  • Kaja 25 kwietnia 2020 o 22:21

    Świetny przepis! Chlebek wyszedł znakomity. Aczkolwiek przeczytawszy komentarze, użyłam połowy ilości maślanki.

  • Rafal 24 kwietnia 2020 o 11:51

    Mi też średnio wyszedł. Na pewno nie dało się niczego z ciasta uformować. Było zbyt rzadkie. Uratowałem to jakoś. Wrzuciłem do wysypanego otrębami szklanego naczynia żaroodpornego i tak upiekłem.

  • Katarzyna 16 kwietnia 2020 o 10:44
    Ocena:

    Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam od tego przepisu. Wyszedł pyszny. Jak i kolejne, które tutaj odkrywam. Zaczynam od tych najprostszych, oczywiście. Dziękuję 😊

  • Nuta 29 marca 2020 o 14:44

    Chcę kupić koszyki. Widzę, że większość przepisów jest na chleb ze składników o łącznej wadze ok. 1 kg. Niestety nie kupię na raz koszyczków i podłużnych i okrągłych. Czy chleb, który u Państwa wyrastał w koszyku okrągłym jak maślankowy, zrobić w koszyku podłużnym?

  • Sylwia 22 marca 2020 o 12:45

    Zabralam sie za pieczenie tego chlebka dzis po raz pierwszy. Nie przeczytalam komentarzy. Ciasto rzadkie mi wyszlo. Napisala Pani ,ze powinien byc jogurt i jest poprawione. Niestety w przepisie nadal widnieje jogurt. Prose to poprawic bo naprawde marnuje sie produkty.

    • Sylwia 22 marca 2020 o 12:45

      Widnieje maslanka w przepisie a nie jogurt.

    • Tosia 29 marca 2020 o 17:41

      A gdzie niby widzi Pani jogurt?

    • Kafi 31 marca 2020 o 16:05

      Chlebek zrobiony i wyszedl fajny, ale… Uprzedzona komentarzami i po juz jakis doswiadczeniach chlebowych polecam zastosowanie takich proporcji, o ile uzywamy maslanki /np mragowskiej/ ze sklepu:
      250 ml maslanki
      Ok 130ml wody.
      Reszta bez zmian. Wtedy ciasto jest wg mnie takie jak powinno byc. Jak spojrzec na przepisy do maszyn do pieczenia chleba to tam tez takie proporcje podaja jesli pieczemy chleb z maslanka i woda. 🙂

    • Sylwia 4 kwietnia 2020 o 12:16

      Pani Tosiu!
      Z calym szacunkiem do Pani ale niestety musze zwrocic Pani uwage. W przepisie nadal istnieje maslanka a nie jogurt. W jednym z ponizszych Pani komentarzy przeczytalam co Pani napisala:
      Tosia 27 stycznia 2020 o 10:36
      To prawda, wkradł się chochlik, ale już poprawione 🙂

      To jest Pani odpowiedz na temat bledu w przepisie. Miala Pani poprawic zamiast maslanki powinien byc jogurt.
      Maslanka jest zbyt wodnista i ciasto sie rozlewa. To nie jest rozwiazanie aby dosypywac maki bo to przeczy wszystko co jest w przepisie. Prosze poprawic przepis. Dziekuje.

    • Adam 6 kwietnia 2020 o 18:16

      fajny przepis nawet dla chłopa znudzonego kwarantanną 🙂 PS pani Sylwio, a zresztą… 😀

    • Marta 8 kwietnia 2020 o 09:51

      Ale Pani Tosia poprawiła jogurt na maślankę. I tak powinno być. Maślanka jest poprawnym składnikiem, nie jogurt.

  • Magda 20 marca 2020 o 20:33

    Dzień dobry,

    Czy można użyć tutaj mąki pszennej typu 750? 🙂 Czy zmienia to jakoś proporcje?

  • Lukas 22 lutego 2020 o 19:05

    Witam. Mam pytanie czy tej wody. Nie za dużo w tym przepisie bo mi się ten chleb rozlał na blasze myślę że 150 było by Oki. Robiłem już kilka chlebów z pani przepisów ale ten jest nie udany. ☹️☹️☹️😂🤔

    • Tosia 26 lutego 2020 o 23:19

      Pewnie wszystko zależy od tego czy maślanka jest wodnista i wstrząśnięta przed otwarciem, czy np. gęsta jak jogurt.

  • Ewa 31 stycznia 2020 o 10:13

    Zrobiłam swój pierwszy zakwas z pani przepisu😊 i dziś wymieszałam ciasto na chleb z maślanką. Mam jednak wątpliwości co do gęstości ciasta. Moje jest raczej lekko lejące a u pani na zdjęciu wygląda na raczej zwarte. Dosypać maki czy zostawić?

  • Elżbieta 23 stycznia 2020 o 19:51

    Pani Tosiu myślę, że wkradł się błąd w składnikach wypieku, zamiast maślanki jest jogurt.
    Ela

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej