Czy wiecie, jak wspaniale smakują wypieki z samopszą? Samopsza ma orzechowy posmak, dlatego do ciasta warto dorzucić trochę orzechów – pasują idealnie!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb z samopszy na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Witam
Czy mąka z samopszy 2000 bedzie dobra do tego chleba czy dodac do niej np. orkiszowej 720 ?
Czy orzeszki ziemne coś wnoszą do procesu wypieku i wyrabiania, czy są tylko dodatkiem, i czy mozna upiec bez nich?
Pozdrawiam
Mąka z samopszy 2000 będzie ok, ale można dosypać 20-30% jasnej mąki – chleb będzie lżejszy. Orzeszki nie wpływają bezpośrednio na proces przygotowania chleba, można je pominąć lub zastąpić innymi pestkami/orzechami.
Witam,
A Jesli make sama zmiele w Thermomix to jest ona razors?
Nie wiem jaką mąkę uzyskuje się po mieleniu w termomix. Może w instrukcji znajdzie Pani odpowiedź.
Witaj,
Czy z tego przepisu, z tych proporcji można upiec chleb bez foremki tzn. w koszyku do garowania?
Można, jednak warto w takim wypadku podzielić fermentację na dwa etapy. Podczas pierwszego składać chleb co najmniej dwukrotnie, następnie uformować i w koszyku odstawić do garowania.
u mnie też ciasto nie rośnie, choć chlebek jest pyszny. Zakwas dokarmiam wg Pani przepisu i zasad. Moj zakwas ma około 3 miesięcy. Od samego poczatku prowadzę go sama.
Można próbować wzmocnić zakwas kilkukrotnie dokarmiając 1:2:2 lub 1:3:3. Być może się wzmocni i chleb zacznie wyrastać jak powinien. Ewentualnie potrzebuje więcej czasu ze względu na otaczające go warunki.
Dzień dobry.
Dziś robię drugi raz chlebek z tego przepisu. Nie wiem co robię źle ale ciasto nie rośnie. Robię zgodnie z przepisem, odmierzam składniki na wadze.
Proszę o pomoc.
Skoro ciasto nie rośnie, a proporcje są zachowane, trzeba zastanowić się, czy zakwas jest aktywny i wystarczająco silny. Jeśli to bardzo młody zakwas, należy go wzmocnić, a póki co można ewentualnie dosypać szczyptę drożdży, by go wspomogły.
Pyszny xhlebek 😋 Samopsza ma bardzo przyjemny smak.
Fantastyczny
Moja samopsza potrzebowala wiecej wody i czasu ❤. 11h, po takim czasie dopiero podwoiła swoją objętość. Ale było warto.
Mi to ciasto wychodzi gliniaste, mam mąkę razową. A chleb po upieczeniu zbity, zresztą nie rośnie do podwójnej objętości tylko tak do półtorej. Co robię źle?
U mnie to była mąka z samopszy pełnoziarnista, razowa pewnie z tego ziarna jest cięższa, ma więcej otrębów, a jeśli jeszcze jest bio to pewnie potrzebuje znacznie więcej wody. Nie wyrosło, bo było zbite.
Witam pięknie, od dłuższego czasu praktycznie od początku moich przygód z chlebami i innymi wypiekami jestem stałym bywalcem tej strony. Gratuluję i dziękuję! Jako, że jestem artystą z zawodu i powołania to do niektórych przepisów dodaję nutkę od siebię;) stąd moje pytanie , czy do tego chlebka będzie pasowała łyżeczka słodu jęczmiennego i łyżka oleju sezamowego? Często te dwa składniki dodaję do chlebów z foremki i w sumie jest fajnie tylko ja się na tym nie znam zbyt dobrze i będzę dźwięczny za fachową poradę . pozdrawiam serdecznie z Opola
Proszę eksperymentować. Te dodatki nie zmienią nic w strukturze ciasta chlebowego 🙂
Czy mogą być inne ziarna?
Czyli pełnoziarnista może być, tak? 🙂
A zamiast orzeszków mogą być inne ziarna w wadze 50 g?
Polecam przepis. Chleb wyszedł pyszny. Zamieniłam orzechy na siemię lniane.
Pozdrawiam 🙂
Ja zrobiłam tak samo i wydłużyłam czas wyrastania. Pozdrawiam
Siemię lniane to super dodatek do pieczywa. Czas wyrastania i pieczenia zawsze trzeba dostosować do własnego zakwasu, otoczenia oraz sprzętu, jakiego używamy. Te podane w przepisie są zawsze orientacyjne.
Chleb rewelacyjny, przepis super!!!
Tosiu, czy do tego przepisu nada się mąka z samopszy 1850?
Tak, proszę kontrolować sytuację z wodą, być może będzie trzeba dać jej odrobinę więcej. Tu była pełnoziarnista, bez oznaczenia typu 🙂
Pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem, dzisiaj zaryzykowałam i zastąpiłam wodę maślanką 😀 Rewelacja 😋
Dziękuje za przepis,jutro przystąpię do wypieku.Nabylam tę mąkę i zwróciłam się dzisiaj o przepis.Tymbardziej bardzo dziękuje 🍞
Trzymam kciuki za wypieki 🙂