Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, ziarna słonecznika, dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie plastyczne.

wyrastanie
wyrastanie

2. Przekładamy je do formy keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Delikatnie dociskamy zwilżoną wodą dłonią. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.

pieczenie
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metoda góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Ocena czytelników: 3 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 12 marca 2024 o 16:02
    Ocena:

    Witam, robiłam 1 raz , tego przepisu chlebek razowy z płaskurki.
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, urósł ładnie w czasie pieczenia ale wydaje mi się , że wyszedł jakoś nadmiernie mokry jak żytni razowy, przy krojeniu na nożu zostaje przyklejony chleb. Czy wydłużyć czas pieczenia następnym razem czy do przepisu dać mniej wody ? A może taki ma być 🙂 ogólnie to mój 3 chleb w życiu i dopiero za 3 razem wygląda jak powinien ale martwi mnie ta wilgoć.

    • Małgosia 12 marca 2024 o 18:02

      Wody w przepisie jest w sam raz jak na mąkę pełnoziarnistą, więc nie spodziewam się, by to był powód problemu. Z chlebami na zakwasie jest taki problem że efekt klejenia się chleba po upieczeniu może wynikać z co najmniej kilku powodów. Chleb może być przegarowany (nie zawsze czas podany w przepisie odpowiada czasowi potrzebnemu do wyrośnięcia chleba w naszych konkretnych warunkach zastanych), za szybko krojony po wyjęciu z pieca, zbyt niska temperatura pieczenia lub zbyt krótki czas, a najczęściej problemem jest sam zakwas, który może być źle prowadzony, słaby lub użyty w niewłaściwym momencie fermentacji.

  • Dorota 13 czerwca 2023 o 11:22

    Witam serdecznie , gdzie znajdę przepis na zakwas ??

  • Ewa 12 kwietnia 2023 o 19:14

    Cały czas chleby mi straszliwie pękają. Robię chleb fazowy. Że najpierw robię zaczyn z zakwasu mąki i wody i odstawiam na 12h. Nast dodaje resztę mąki wody i solu i odstawiam do wyrośnięcia na ok 6h albo i dłużej. Niby wyrasta a i tak pęka
    Robię z zakwasu żytniego i mieszanki mąki płaskurki orkiszu czasem z samej pszennej 1850. I wszystkie pękają proszę o ratunek

    • Małgosia 12 kwietnia 2023 o 20:37

      Jeśli chleb mocno pęka, to prawdopodobnie powinien dłużej wyrastać. Pomóc może też nacięcie chleba przed włożeniem do piekarnika.

  • Jacek 14 stycznia 2022 o 19:56
    Ocena:

    Witam, ja użyłem 250 g mąki 2000 i 250 g mąki 650 to tego 200 g zakwasu orkiszowego. 3 razy składałem ciasto co około 45 min. 3 h wyrastania w dobrze ciepłym miejscu. Postawiłem garnek do spagetti na piecu akumulacyjnym i na nim koszyk z ciastem, oczywiście przykryty ściereczką bawełnianą. Pięknie wyrósł. Pieczenie zgodnie z przepisem + woda na rozgrzaną blachę oraz spryskałem ciasto przed włożeniem do piekarnika. Upiekł się super i nie popękał.
    Szkoda, że nie można wrzucić fotki 🙁
    Na marginesie dodam, iż był to mój first chleb z płaskurki;-)
    Pozdrawiam

  • milabydgoszcz 5 maja 2021 o 17:26
    Ocena:

    Zabrałam się za ten chleb i klapa w ogóle nie wyrosło !

    • Małgosia 5 maja 2021 o 18:11

      Bardzo mi przykro, niestety mimo najszczerszych chęci nie wiem co mogło być przyczyną, że chleb nie wyrósł. Powodów może być wiele.

    • Marek 7 kwietnia 2023 o 09:00

      Witam. Można dodać do troszeczkę drożdży. Pozdrawiam

      • Małgosia 7 kwietnia 2023 o 12:01

        Być może jest to jakieś rozwiązanie, ale rozsądniej będzie popracować nad jakością zakwasu, aby uzyskać dobry chleb na zakwasie.

  • Kasia 23 kwietnia 2021 o 20:24

    Upiekłam chleb już 2 raz, wychodzi mi suchy, nie ma w nim wilgoci. Jestem ciekawa jak jest u was? Czy to po prostu taka jest płaskurka?

    • Małgosia 24 kwietnia 2021 o 08:48

      Chleb nie powinien być nadmiernie suchy. Czy piecze Pani z termoobiegiem? Być może w takiej sytuacji należałoby skrócić czas pieczenia o kilka minut. Chleby z płaskurki konsystencją odrobinę przypominają chleby orkiszowe.

  • Patrycja 28 marca 2021 o 08:55

    A czy ten chleb można zrobić formowany? Tak żeby ze dwie godziny powyrastał w misce (może nawet składany w tym czasie), a potem w podłużnym koszyku? Wyjdzie? Czasem go robię, bo mój synek lubi, ale pozostali domownicy wolą formowane chlebki i tak sobie myślę…
    Przy okazji: bardzo dziękuję za tego bloga i wszystkie przepisy! Dzięki niemu od listopada piekę chleby na zakwasie i wychodzą wspaniałe, a ja nabieram pewności i nawet chęci do „kombinowania”. 😊 Pozdrawiam!

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 16:53

      Nie powinno być problemu, ale trzeba będzie składać ciasto w pierwszej fazie wyrastania tyle, ile będzie to konieczne.

  • Ewa 27 marca 2021 o 10:24

    Nie trzeba robić zaczynu dzień wcześniej?

  • Joanna 8 marca 2021 o 15:34

    Chciałam zapytać, czy to ciasto można garować w lodówce przez noc jak inne?

  • Małgorzata 23 kwietnia 2020 o 14:06

    Chciałam zapytać czy można w tym przepisie zastąpić wodę mlekiem, jogurtem lub maślanką?

  • Małgorzata 4 kwietnia 2020 o 20:30

    Czy mogę użyć suszonego zakwasu orkiszowego lub ewentualnie żytniego, jeśli tak to w jakiej ilości?

    • Tosia 6 kwietnia 2020 o 18:04

      Suszony zakwas trzeba dokarmić tak by stał się płynny, wtedy można dodać aktywny zakwas. A jeśli chodzi o kupny to nie jest to zakwas wtedy i nie bardzo.

    • Małgorzata 12 kwietnia 2020 o 16:23

      Chodziło mi właśnie o taki kupny w saszetce ale rozumiem, że się nie nadaje do tego czy też innego przepisu i tak żeby nie dodawać dodatkowo drożdży? Jestem początkująca w pieczeniu chleba i na razie potrafię upiec tylko na drożdżach, które ostatnio są praktycznie nie do kupienia 🙁 Za to zakwas w torebce można dostać w sklepie bez problemu.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej