Eksperymentujecie ze starymi odmianami pszenicy – samopszą i płaskurką? Dzisiaj na tapecie płaskurka, z której można upiec przepyszny chleb na zakwasie. Patrzcie jaka skórka! Lubicie, kiedy chrupie? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki – to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia. A jeśli bułki to za mało, to upieczcie chleb tygrysi.
Witam, robiłam 1 raz , tego przepisu chlebek razowy z płaskurki.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, urósł ładnie w czasie pieczenia ale wydaje mi się , że wyszedł jakoś nadmiernie mokry jak żytni razowy, przy krojeniu na nożu zostaje przyklejony chleb. Czy wydłużyć czas pieczenia następnym razem czy do przepisu dać mniej wody ? A może taki ma być 🙂 ogólnie to mój 3 chleb w życiu i dopiero za 3 razem wygląda jak powinien ale martwi mnie ta wilgoć.
Wody w przepisie jest w sam raz jak na mąkę pełnoziarnistą, więc nie spodziewam się, by to był powód problemu. Z chlebami na zakwasie jest taki problem że efekt klejenia się chleba po upieczeniu może wynikać z co najmniej kilku powodów. Chleb może być przegarowany (nie zawsze czas podany w przepisie odpowiada czasowi potrzebnemu do wyrośnięcia chleba w naszych konkretnych warunkach zastanych), za szybko krojony po wyjęciu z pieca, zbyt niska temperatura pieczenia lub zbyt krótki czas, a najczęściej problemem jest sam zakwas, który może być źle prowadzony, słaby lub użyty w niewłaściwym momencie fermentacji.
Witam serdecznie , gdzie znajdę przepis na zakwas ??
Przepis na zakwas krok po kroku znajdzie Pani tutaj 🙂
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku_zakwas_na_chleb/
Cały czas chleby mi straszliwie pękają. Robię chleb fazowy. Że najpierw robię zaczyn z zakwasu mąki i wody i odstawiam na 12h. Nast dodaje resztę mąki wody i solu i odstawiam do wyrośnięcia na ok 6h albo i dłużej. Niby wyrasta a i tak pęka
Robię z zakwasu żytniego i mieszanki mąki płaskurki orkiszu czasem z samej pszennej 1850. I wszystkie pękają proszę o ratunek
Jeśli chleb mocno pęka, to prawdopodobnie powinien dłużej wyrastać. Pomóc może też nacięcie chleba przed włożeniem do piekarnika.
Witam, ja użyłem 250 g mąki 2000 i 250 g mąki 650 to tego 200 g zakwasu orkiszowego. 3 razy składałem ciasto co około 45 min. 3 h wyrastania w dobrze ciepłym miejscu. Postawiłem garnek do spagetti na piecu akumulacyjnym i na nim koszyk z ciastem, oczywiście przykryty ściereczką bawełnianą. Pięknie wyrósł. Pieczenie zgodnie z przepisem + woda na rozgrzaną blachę oraz spryskałem ciasto przed włożeniem do piekarnika. Upiekł się super i nie popękał.
Szkoda, że nie można wrzucić fotki 🙁
Na marginesie dodam, iż był to mój first chleb z płaskurki;-)
Pozdrawiam
Zacna modyfikacja! Już wyobrażam sobie, jaki piękny i smaczny wyszedł 🙂
Zabrałam się za ten chleb i klapa w ogóle nie wyrosło !
Bardzo mi przykro, niestety mimo najszczerszych chęci nie wiem co mogło być przyczyną, że chleb nie wyrósł. Powodów może być wiele.
Witam. Można dodać do troszeczkę drożdży. Pozdrawiam
Być może jest to jakieś rozwiązanie, ale rozsądniej będzie popracować nad jakością zakwasu, aby uzyskać dobry chleb na zakwasie.
Upiekłam chleb już 2 raz, wychodzi mi suchy, nie ma w nim wilgoci. Jestem ciekawa jak jest u was? Czy to po prostu taka jest płaskurka?
Chleb nie powinien być nadmiernie suchy. Czy piecze Pani z termoobiegiem? Być może w takiej sytuacji należałoby skrócić czas pieczenia o kilka minut. Chleby z płaskurki konsystencją odrobinę przypominają chleby orkiszowe.
A czy ten chleb można zrobić formowany? Tak żeby ze dwie godziny powyrastał w misce (może nawet składany w tym czasie), a potem w podłużnym koszyku? Wyjdzie? Czasem go robię, bo mój synek lubi, ale pozostali domownicy wolą formowane chlebki i tak sobie myślę…
Przy okazji: bardzo dziękuję za tego bloga i wszystkie przepisy! Dzięki niemu od listopada piekę chleby na zakwasie i wychodzą wspaniałe, a ja nabieram pewności i nawet chęci do „kombinowania”. 😊 Pozdrawiam!
Nie powinno być problemu, ale trzeba będzie składać ciasto w pierwszej fazie wyrastania tyle, ile będzie to konieczne.
Nie trzeba robić zaczynu dzień wcześniej?
Tu dodajemy do mąki aktywny zakwas bez przygotowywania zaczynu.
Chciałam zapytać, czy to ciasto można garować w lodówce przez noc jak inne?
Może. Proszę postawić foremkę owiniętą szczelnie folią na dolną półkę lodówki.
Chciałam zapytać czy można w tym przepisie zastąpić wodę mlekiem, jogurtem lub maślanką?
Czy mogę użyć suszonego zakwasu orkiszowego lub ewentualnie żytniego, jeśli tak to w jakiej ilości?
Suszony zakwas trzeba dokarmić tak by stał się płynny, wtedy można dodać aktywny zakwas. A jeśli chodzi o kupny to nie jest to zakwas wtedy i nie bardzo.
Chodziło mi właśnie o taki kupny w saszetce ale rozumiem, że się nie nadaje do tego czy też innego przepisu i tak żeby nie dodawać dodatkowo drożdży? Jestem początkująca w pieczeniu chleba i na razie potrafię upiec tylko na drożdżach, które ostatnio są praktycznie nie do kupienia 🙁 Za to zakwas w torebce można dostać w sklepie bez problemu.