Czy słyszeliście kiedyś o płaskurce? To stara odmiana pszenicy, kuzynka orkiszu, z której śmiało można upiec chleb. Wzbogaciłam go o dodatek kefiru i miodu. Wierzch chleba z płaskurki posmarowałam białkiem i posypałam makiem, dzięki temu ma ładnie przypieczoną skórkę.
Chleb wyszedł rewelacyjny. Po 3 dniach jeszcze był świeży i miękki. Świetny przepis 🙂
To super wiadomość! Płaskurka to jedno z najsmaczniejszych ziaren 🙂
Wyszedł mi zakalec …
I praktycznie w ogóle nie wyrósł przez te 1.5h…
Może ciasto miało za zimno (otoczenie, składniki), żeby wyrosnąć w tym czasie? Nieaktywne drożdże? A może zasypane solą?
Ciasto musi być wyrośnięte, żeby chleb się udał. Być może należało zostawić ciasto do wyrośnięcia na dłuższy czas w ciepłym miejscu.
Chlebek przepyszny. Tylko mam problem. Po dwóch, trzech dniach chlebek robi się klejący w środku i jakoś dziwnie zaczyna pachnieć. Coś robię źle chyba?😳
To chleb na drożdżach więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Warto sprawdzić czy jest odpowiednio przechowywany i czy nie wyrastał zbyt długo.
Chleb wyszedł bardzo dobry, domownicy chwalili. Dodałam nieco więcej wody i wydłużyłam czas pieczenia o 5 min.
To mój pierwszy chleb z czystej płaskurki, wcześniej – z braku przepisu – używałam tej mąki jako dodatku do wypieków z mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej, tak z 10-20% procent. Tym bardziej dziękuję za ten przepis 🙂
A my dziękujemy za opinię i cieszymy się, że chleb się udał 🙂
Witam Pani Gosiu;)
Czy taki chlebek z takimi proporcjami wyjdzie mi z mąki typ 650?;)
Najprawdopodobniej trzeba będzie dolać mniej płynów.
Witam Pani Gosiu 🙂
Chleb z płaskurki z kefirem i miodem to mistrzostwo świata:) upiekłam tez taki po Pani podpowiedziach z samopszy( wyszedł rownież rewelacyjny.
Ostatnio upiekłam taki chlebek z mąki orkiszowej białej (typ 720,mąki kupuje u rolnika) wyszedł równie dobry te co wyżej ale……. ciasta nie mogłam wyrobić w żaden sposób bo było zbyt lejące więc praktycznie wymieszałam.Mimo wszystko ciasto wyrosło pięknie.
Nie znam się jeszcze dobrze na mąkach ale chyba orkiszowa biała potrzebuje mniej( kefiru z wodą)
Chciałabym właśnie upiec w takiej wersji bo te co wyżej bardzo smakują tylko nie wiem jak tu zmodyfikowć ilosc kefiru w połączenie z woda? plus inne składniki
Chyba ze ma Pani jakis przepis albo bedą na chlebki z mąki orkiszowej białej?
Pozdrawiam ciepło,Marta:):):)
Mąki białe zazwyczaj potrzebują nieco mniej płynu niż pełnoziarniste, ale występują też różnice w chłonności mąk nawet w obrębie tego samego typu i rodzaju więc zawsze trzeba stopniowo dolewać wodę czy inny płyn do ciasta, aby uniknąć takich niespodzianek. Takie luźniejsze ciasto, chociaż bywa trudniejsze w wyrabianiu, często daje dużo lepsze efekty po upieczeniu. Często wystarczy dłużej wyrabiać i wprowadzić składanie ciasta podczas wyrabiania, by uzyskało odpowiednią formę.
Bardzo dziękuję Pani Gosiu;) tak też zrobię;)
Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia:)
Witam Pani Gosiu;)
Zrobiłam ten chleb z płaskurki z kefirem,no poprostu pychota;)
Czy taki chlebek z tymi składnikami wyszedłby z mąki samopszy pełnoziarnistej?
Wyjdzie 🙂
Dziękuje Pani Gosiu,miłego weekendu:):):)
Wzajemnie 🙂
Witam Pani Gosiu;)
A na którym poziomie piec ten chleb z płaskurki?
Ogólnie właśnie na których poziomach Pani piecze chlebki?
Zazwyczaj piekę chleby na środkowej półce piekarnika, ale najlepiej jest zerknąć do instrukcji piekarnika i pierwsze wypieki czujnie obserwować. W każdym piekarniku bywa inaczej. Dla przykładu dodam, że niedawno zmieniłam piekarnik i ustawiając takie parametry jak zawsze przypaliłam chleb w 10 minut 🙂
Dziękuje;)
Witam serdecznie,
Może moje pytanie wyda się dziwne ale czy istnieje możliwość przygotowania takiego chleba w „specjalnym” słoju z szerokim zamknięciem a następnie jego pasteryzacja w celu długoterminowego przechowania? Zainspirowany tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=nyfQg4t-0E4
Nie pomogę w tej kwestii. Pomysł wydaje się interesujący, ale nie mam doświadczenia w pasteryzowaniu chleba, ani też zaufanych źródeł informacji na ten temat.
Hej, ile zawkasu zytniego mozna dac zmiast drozdzy ?
Nie do końca tak to działa. Na taką ilość mąki można by dodać około 200-250g zakwasu, ale zupełnie zmienią się pozostałe proporcje oraz schemat przygotowania. Zachęcam do wykorzystania przepisów na chleby na zakwasie – tu np chleb z płaskurki na zakwasie. Łatwiej będzie zamienić mąkę np orkiszową lub pszenną na płaskurkę niż przerabiać przepis z drożdżowego na zakwas.
Dzień dobry. Czy można zastąpić kefir maślanką?
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie 🙂
Czy kefir można zastąpić? Czy są jakieś inne przepisy na chleb z plaskurki na drożdżach?bardzo ciekawa i pomocna strona! Pozdrawiam
Można dać jogurt lub więcej wody 🙂
A z płaskurki jest jeszcze chleb w wersji na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/chleb-z-plaskurki-na-zakwasie/
Czy jeśli chce dać wodę zamiast kefiru to ilość wody taka sama?
Może wyjść mniej. Proszę dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji.