Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, pilnujemy aby się nie rozwarstwił. Letni płyn dodajemy do suchych składników, zagniatamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy ciasto ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu

3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Chleb pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Wiesia 2 listopada 2024 o 11:05

    Chleb wyszedł rewelacyjny. Po 3 dniach jeszcze był świeży i miękki. Świetny przepis 🙂

  • KATARZYNA 29 października 2024 o 21:18

    Wyszedł mi zakalec …
    I praktycznie w ogóle nie wyrósł przez te 1.5h…

    • Małgosia 30 października 2024 o 08:22

      Może ciasto miało za zimno (otoczenie, składniki), żeby wyrosnąć w tym czasie? Nieaktywne drożdże? A może zasypane solą?
      Ciasto musi być wyrośnięte, żeby chleb się udał. Być może należało zostawić ciasto do wyrośnięcia na dłuższy czas w ciepłym miejscu.

  • Beata 11 czerwca 2024 o 08:15
    Ocena:

    Chlebek przepyszny. Tylko mam problem. Po dwóch, trzech dniach chlebek robi się klejący w środku i jakoś dziwnie zaczyna pachnieć. Coś robię źle chyba?😳

    • Małgosia 11 czerwca 2024 o 12:33

      To chleb na drożdżach więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Warto sprawdzić czy jest odpowiednio przechowywany i czy nie wyrastał zbyt długo.

  • ola 12 maja 2024 o 10:15
    Ocena:

    Chleb wyszedł bardzo dobry, domownicy chwalili. Dodałam nieco więcej wody i wydłużyłam czas pieczenia o 5 min.
    To mój pierwszy chleb z czystej płaskurki, wcześniej – z braku przepisu – używałam tej mąki jako dodatku do wypieków z mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej, tak z 10-20% procent. Tym bardziej dziękuję za ten przepis 🙂

  • Marta 2 maja 2024 o 16:26

    Witam Pani Gosiu;)
    Czy taki chlebek z takimi proporcjami wyjdzie mi z mąki typ 650?;)

  • marta 28 kwietnia 2024 o 23:52
    Ocena:

    Witam Pani Gosiu 🙂
    Chleb z płaskurki z kefirem i miodem to mistrzostwo świata:) upiekłam tez taki po Pani podpowiedziach z samopszy( wyszedł rownież rewelacyjny.
    Ostatnio upiekłam taki chlebek z mąki orkiszowej białej (typ 720,mąki kupuje u rolnika) wyszedł równie dobry te co wyżej ale……. ciasta nie mogłam wyrobić w żaden sposób bo było zbyt lejące więc praktycznie wymieszałam.Mimo wszystko ciasto wyrosło pięknie.
    Nie znam się jeszcze dobrze na mąkach ale chyba orkiszowa biała potrzebuje mniej( kefiru z wodą)
    Chciałabym właśnie upiec w takiej wersji bo te co wyżej bardzo smakują tylko nie wiem jak tu zmodyfikowć ilosc kefiru w połączenie z woda? plus inne składniki
    Chyba ze ma Pani jakis przepis albo bedą na chlebki z mąki orkiszowej białej?
    Pozdrawiam ciepło,Marta:):):)

    • Małgosia 29 kwietnia 2024 o 07:24

      Mąki białe zazwyczaj potrzebują nieco mniej płynu niż pełnoziarniste, ale występują też różnice w chłonności mąk nawet w obrębie tego samego typu i rodzaju więc zawsze trzeba stopniowo dolewać wodę czy inny płyn do ciasta, aby uniknąć takich niespodzianek. Takie luźniejsze ciasto, chociaż bywa trudniejsze w wyrabianiu, często daje dużo lepsze efekty po upieczeniu. Często wystarczy dłużej wyrabiać i wprowadzić składanie ciasta podczas wyrabiania, by uzyskało odpowiednią formę.

      • Marta 29 kwietnia 2024 o 07:31

        Bardzo dziękuję Pani Gosiu;) tak też zrobię;)
        Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia:)

  • Marta 23 marca 2024 o 11:13

    Witam Pani Gosiu;)
    Zrobiłam ten chleb z płaskurki z kefirem,no poprostu pychota;)
    Czy taki chlebek z tymi składnikami wyszedłby z mąki samopszy pełnoziarnistej?

  • Marta 22 marca 2024 o 07:51

    Witam Pani Gosiu;)
    A na którym poziomie piec ten chleb z płaskurki?
    Ogólnie właśnie na których poziomach Pani piecze chlebki?

    • Małgosia 22 marca 2024 o 08:36

      Zazwyczaj piekę chleby na środkowej półce piekarnika, ale najlepiej jest zerknąć do instrukcji piekarnika i pierwsze wypieki czujnie obserwować. W każdym piekarniku bywa inaczej. Dla przykładu dodam, że niedawno zmieniłam piekarnik i ustawiając takie parametry jak zawsze przypaliłam chleb w 10 minut 🙂

  • Michał 18 października 2022 o 11:06

    Witam serdecznie,
    Może moje pytanie wyda się dziwne ale czy istnieje możliwość przygotowania takiego chleba w „specjalnym” słoju z szerokim zamknięciem a następnie jego pasteryzacja w celu długoterminowego przechowania? Zainspirowany tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=nyfQg4t-0E4

    • Małgosia 18 października 2022 o 14:28

      Nie pomogę w tej kwestii. Pomysł wydaje się interesujący, ale nie mam doświadczenia w pasteryzowaniu chleba, ani też zaufanych źródeł informacji na ten temat.

  • Kuba 27 stycznia 2022 o 08:12

    Hej, ile zawkasu zytniego mozna dac zmiast drozdzy ?

    • Małgosia 27 stycznia 2022 o 11:05

      Nie do końca tak to działa. Na taką ilość mąki można by dodać około 200-250g zakwasu, ale zupełnie zmienią się pozostałe proporcje oraz schemat przygotowania. Zachęcam do wykorzystania przepisów na chleby na zakwasie – tu np chleb z płaskurki na zakwasie. Łatwiej będzie zamienić mąkę np orkiszową lub pszenną na płaskurkę niż przerabiać przepis z drożdżowego na zakwas.

  • Justyna 1 stycznia 2022 o 22:03
    Ocena:

    Dzień dobry. Czy można zastąpić kefir maślanką?

  • Jutta 5 października 2020 o 15:52

    Czy kefir można zastąpić? Czy są jakieś inne przepisy na chleb z plaskurki na drożdżach?bardzo ciekawa i pomocna strona! Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej