Marzy Ci się żytni chleb na zakwasie? Z natury to chleby dosyć kwaskowate, dlatego warto przełamać je słodkimi dodatkami. Dziś dorzuciłam zatem karmelizowany słonecznik i płatki migdałowe. Zamiast wody, do ciasta dodałam piwo. Wyszło smakowicie!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami i zaczynajmy napełniać dom zapachem smakowitego chleba.
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie żytnim wyszedł pyszny pierwszy raz robiłam zakwas przez tydzień i mój pierwszy chlebek
To świetna wiadomość! Życzę smacznego 🙂
Witam, jaki rodzaj piwa poleca Pani do tego przepisu?
Proszę użyć dowolnego ulubionego piwa. Ja użyłam jasnego, klasycznego piwa, ale ciekawym wyborem jest też ciemne, o wyrazistym aromacie.
Eh.. U mnie wyszedł zakalec. Wydaje mi się, że to przez ilość piwa. Wyrósł ładnie ale w środku po prostu mokry i lepki..
Jeśli konsystencja była taka, jak pokazują zdjęcia, to znaczy, że było ok. Zakalec spowodowany może być przez wiele czynników, np słaby zakwas.
Ja dziś zrobiłem swój 6 chleb. 2 się nie udały ale dwa wyszły przepyszne… kolejne zaś dwa były bezglutenowe. Teraz kolej na 7 chlebek i tym razem jeden zrobię na „pifku”. Dzięki za przepis. Jak zaczynię chlebuś i upiekę wówczas ocenię przepis… myślę że będzie extra bo piwo to mój przysmak.
Podobno by nauczyć się piec chleb trzeba „kilka” pierwszych zepsuć. Skoro były tylko dwa nieudane, to szykuje się nie lada talent 😉
Czy wyjdzie na mące żytniej typ 2000? Przez pomyłkę kupiona została taka i teraz zastanawiam się czy mogę jej używać w twoich przepisach i co muszę zmodyfikować
Na pewno więcej płynu, bo z razowej wychodzą ciężkie wypieki, ma dużo otrębów i trudno ciasta zagniatać
Czy w przypadku chlebów żytnich można użyć miksera? Ostatnio zdarzyło mi się niedokładnie wymieszać i powstały mi dziury w chlebie.
Ale duże dziury czy delikatne pęcherzyki, bo te drugie są raczej mile widziane w chlebach 🙂
To zależy od proporcji i o jakim chlebie żytnim mówimy, przy razowym może być trudno z mikserem, ale przy żytnim jasnym tak, można.
mój najlepszy wypiek jak do tej pory ! dziękuję za ten przepis! rewelacja
Super!
Witam , chleb wyszedł przepyszny – zrobiłam wg. przepisu . W drugim chlebie zamiast piwa dodałam wodę ( pół wody niegazowanej i pół gazowanej ) , wyszedł też bardzo dobry .
Super!