Dzisiaj coś dla leniwych i zabieganych. Szybki chlebek na bazie sody oczyszczonej, który nie wymaga wyrastania. Upiekłam go na zwór chlebka cukiniowego, który przygotowuje latem. Tym razem jednak zamiast tartej cukinii wykorzystałam tarte buraki. Dla ciekawego smaczku dodałam też karmelizowaną cebulę. Wyszło pysznie i myślę, że buraczny chlebek mógłby się nawet sprawdzić na świątecznym stole 🙂
Ciekawa propozycja na kolorowy chleb -buraki trzemy surowe czy ugotowane?
Buraki mogą być surowe 🙂
Witam.
Mam pytanie – na jakiej tarce zetrzeć buraki? Wiem ze buraki są twarde i czy zmiękną w czasie 45 min jeśli będą tarte na grubych oczkach? Zrobiłam już z Pani przepisu chleb cukiniowy, wyszedł bardzo dobry. Teraz chcę wypróbować ten przepis.
U mnie były starte na grubych, oczywiście, że zmiękną w takiej postaci 🙂
Trzymam kciuki!
Mam pytanie kiedy i do której miski dodać skarmelizowaną cebulkę, bo niestety nie napisała Pani.?
Karmelizowaną cebulę dodajemy od razu do buraków i jajek 🙂