Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę soli i jeszcze chwilę karmelizujemy.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Tarte buraki łączymy z roztrzepanymi jajkami, wlewamy powoli olej i mieszamy z karmelizowaną cebulą. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę smarujemy olejem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką.
pieczenie
45 min
pieczenie
4. Chlebek pieczemy \\\\\\\\\\\\\\\"do suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\" ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Bozena 18 stycznia 2019 o 11:43

    Ciekawa propozycja na kolorowy chleb -buraki trzemy surowe czy ugotowane?

  • Marta 19 kwietnia 2018 o 11:50

    Witam.
    Mam pytanie – na jakiej tarce zetrzeć buraki? Wiem ze buraki są twarde i czy zmiękną w czasie 45 min jeśli będą tarte na grubych oczkach? Zrobiłam już z Pani przepisu chleb cukiniowy, wyszedł bardzo dobry. Teraz chcę wypróbować ten przepis.

    • Tosia 24 kwietnia 2018 o 22:29

      U mnie były starte na grubych, oczywiście, że zmiękną w takiej postaci 🙂
      Trzymam kciuki!

  • Jola 14 grudnia 2017 o 15:27

    Mam pytanie kiedy i do której miski dodać skarmelizowaną cebulkę, bo niestety nie napisała Pani.?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej