Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas żytni i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (będzie się trochę kleiło do rąk).

formowanie
5 min
formowanie

2. Keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, dłonie zwilżamy dłonią i wyrównujemy z wierzchu.

pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie

3. Chleb dekorujemy świeżymi ziołami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ziołowy chleb żytni pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej