Przepis

przygotowanie składników
5 min
przygotowanie składników

1. W formie automatu umieszczamy składniki. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, miód, sól, mąka pszenna, płatki owsiane, drożdże.

wyrabianie ciasta
wyrabianie ciasta

2. Nastawiamy pierwszy program - chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb).

formowanie
formowanie

3. Nastawiamy pierwszy program - chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb).

pieczenie
pieczenie

4. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk, chleb będzie upieczony.

studzenie
studzenie

4. Wyjmujemy formę z automatu, a następnie chleb z foremki i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 3.64 z 11 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 15 maja 2021 o 17:32

    Czy w piekarniku też się upiecze??

  • Aga 29 listopada 2020 o 12:35
    Ocena:

    Dzień dobry.
    Spróbowałam zrobić chleb owsiany z tego przepisu
    350g mąki pszennej razowej typ 2000
    150g mąki pszennej tym 480 lub 500
    1 łyżeczka soli
    200g zakwasu
    400g wody
    Mąkę razową zastąpiłam mąką owsianą i dodałam 10g drożdży świeżych bo nie wiedziałam czy chleb z oryginalnych proporcji urośnie urośnie.Chleb ładnie się podniósł.
    Piekłam najpierw 10 minut w temperaturze 250stopni później 45 minut w 200 stopniach.
    Wyszedł fajny, ładnie bąbelkowy w środku i trochę wilgotny

  • Jurek 25 lipca 2019 o 09:03

    W moim automacie 500g Lakeland 16147 jest przepis na chleb bezglutenowy. Ale nie wiem jak wstawić tu przetłumaczoną stronkę z instrukcji (przetłumaczyłem wszystkie przepisy, mogę udostępnić osobom, które mają taki automat). Z tej instrukcji obsługi zrobiłem chleb orkiszowy, dodałem ziarna chia, czarnuszki i słonecznika oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich – REWELACJA
    W programie GLUTEN FREE kolejno daje się: woda-150ml, olej-3 łyżki, miód-100g, ocet jabłkowy-1 łyżeczka, jajko średnie, sól-1/2 łyżeczki, mąka bezglutenowa, mieszanka-2 miarki (320g), cukier puder-2 łyżki, drożdże instant- 1 łyżeczka.
    Czasy: wyrabianie-15 min.,rośnięcie-15 min, ugniatanie-13min., rośnięcie-105 min., pieczenie-65 min. Podałem czasy bo można dobrać podobne w innym automacie. Chleba tego nie piekłem, podaję zainteresowanym to co jest w instrukcji.
    Pozdrawiam

    • Jurek 25 lipca 2019 o 09:15
      Ocena:

      Uzupełnienie: chleb orkiszowy pół na pół mąka 650 i jasna orkiszowa typ TGL 70(cokolwiek to znaczy) każda po 200ml (160g) piekłem na 17 gramach drożdży świeżych (zaczyn z 2 łyżkami mleka i łyżką cukru pudru), skórka DARK….ale wyszła piękna złocista. Ilekroć próbowałem nacinać po 2. wyrośnięciu …..to ciasto brzydko opadało, więc nie otwieram pokrywy i wypiekam „grzybki”.
      Pozdrawiam

  • Kasia 13 kwietnia 2019 o 09:33

    Witam, chciałabym zastąpić drożdże suche żywymi. Czy to ma w ogóle sens? A jeśli tak to ile ich dać.
    Pozdrawiam

  • Elżbieta 3 lutego 2019 o 22:58

    Kupiłam automat i próbowałam już 4 razy -za każdym razem chleb był fatalny, pierwszy jaki mi się udał to chleb z tego przepisu. Dziękuję bardzo chleb jest nie tylko idealnie wyrośnięty ale też bardzo smaczny

  • Justyna 13 września 2018 o 10:31
    Ocena:

    Chleb jest rewelacyjny nasz ulubiony 🙂 dziękuję

  • Maryla 21 lutego 2017 o 17:47

    bardzo prosze o podanie jaka jest maka chlebowa typ? do w/w chleba

  • Joanna 12 września 2016 o 10:15

    Witam,mam zamiar upiec ten chleb dzisiaj,bo wygląda smakowicie. Zastanawiam się jednak jaka ma być temperatura wody.

    • Tosia 12 września 2016 o 11:20

      Dzień dobry,
      Woda może być z kranu (jeśli u Pani w domu jest pitna), ponieważ temperaturę podniesie sam automat 🙂

  • Rob 4 września 2016 o 13:03
    Ocena:

    Zawracanie dupy! Chleb owsiany, w którym większość to mąka pszenna.

  • Kinga 24 listopada 2015 o 11:44

    Witam, czy drożdże mogę zastąpić zakwasem? Jeśli tak, to przy powyższych proporcjach ile powinnam go użyć? Czy mogę tak robić w przypadku każdego chleba pieczonego w maszynie? I każdego Twojego, w którym w składzie są drożdże zastępować je zakwasem?
    Pozdrawiam serdecznie 😉

  • Marzena 21 października 2015 o 08:40
    Ocena:

    Witam. Piekłam ten chlebek, wszystko zgodnie z przepisem ale nie nacinałam go po wierzchu. chleb wyszedł super i jest to mój jeden z ulubionych.

  • weronika 6 kwietnia 2015 o 22:29

    Witam, w jakim celu po drugim mieszaniu wyjmujemy chleb i go nacinamy ? Czy obędzie się bez tego ?

    • Tosia 7 kwietnia 2015 o 12:20

      Dzień dobry,
      Tak, obejdzie się bez tego, w ostateczności chleb ewentualnie sam popęka, ale nie zmieni to w ogóle jego smaku.
      Pozdrawiam.

  • Ivo 22 listopada 2014 o 12:34

    Niestety mi nie wyszedł 🙁 ale się nie poddam 🙂

  • Ivo 22 listopada 2014 o 11:49

    Witam..

    Czy to normalne że ten chleb prawie nie rośnie podczas pieczenia :(, bo mam pewne obawy ..

    • Tosia 23 listopada 2014 o 20:33

      Witam serdecznie.
      Chleby w automacie nie rosną jakoś spektakularnie, ale na pewno ciasto powinno zwiększyć objętość. Coś musiało pójść nie tak, może z ilością drożdży, albo z kolejnością umieszczania składników w automacie? A może obawa była niesłuszna, a chleb się udał?
      Pozdrawiam.

  • Magdalena 20 sierpnia 2014 o 16:30
    Ocena:

    Dzisiaj też go upiekę! I ze 3 sztuki na wyjazd na Mazury dla mamy 🙂

  • Magdalena 20 sierpnia 2014 o 16:29

    Witam. Kupiłam ostatnio maszynę do chleba, zrobiłam kilka bochenków ale żaden nie wyszedł tak rewelacyjnie i pysznie jak ten. Proporcje idealne. Wstyd się przyznać ale pół zjadłam kiedy był jeszcze ciepły i bez dodatków 🙂 mniam!

    • Tosia 20 sierpnia 2014 o 17:26

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i zachęcam też do eksperymentów z wypiekami z piekarnika, gwarantuję, że są jeszcze lepsze 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Asia 27 listopada 2013 o 22:22
    Ocena:

    Dzisiaj zrobiłam go po raz pierwszy ( w sumie pierwszy w życiu) – wyszedł reewelacyjnyyy! Będzie częstym gościem w moim domu 🙂 dziękuję

  • Iza 20 września 2013 o 23:13
    Ocena:

    Ten chleb jest boski w smaku!! Jeden z moim ulubionych! Pieklam juz z tego przepisu kilka razy i zawsze wychodzi mieciutki i pyszny! Dzieki Tosiu i chociaz wiem ze nie przepadasz za wypiekami z maszyny goraco prosze o wiecej takich wlasnie przepisow,

    • Tosia 21 września 2013 o 09:21

      Bardzo się cieszę, że smakuje. To prawda, że nie przepadam, ale pamiętam o czytelnikach, którzy pieką w automacie, więc na pewno jeszcze tej jesieni jakiś przepis przygotuję 🙂
      Pozdrawiam.

  • Magda 20 października 2012 o 04:35
    Ocena:

    Wlasnie kupilam maszyna do chleba I mam pytanie -kiedy wiadomo,ze zakonczylo sie drugie wyrabianie I mozna wyjac chleb zeby go uformowac?
    Pozdrowienia

    • Tosia 20 października 2012 o 10:06

      Witam, to już zależy od automatu, niektóre wydają z siebie określony dźwięk. Może to Pani też sprawdzić w instrukcji. Jeśli nastawi Pani np. program podstawowy i wagę chleba 900 g to w instrukcji powinien się pojawić czas całego programu podzielony na etapy, jeśli pieczenie według tabelki ma trwać tylko 40 minut, to chleb zacznie być pieczony po godzinie i 20 minutach.
      Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłam.
      Pozdrawiam.

  • miszka52 4 sierpnia 2012 o 11:20
    Ocena:

    Wpadłam na ten chlebek i zastanawiam się, czy można do niego wykorzystać mąkę owsianą, którą udało mi się niedawno kupić… Tylko nie wiem, jakie by zastosować proporcje… :\
    Czy masz już może za sobą takie owsiane eksperymenty, bo w spisie wypieków nie widzę?
    Pozdrówka
    M.

    • Tosia 4 sierpnia 2012 o 11:31
      Ocena:

      Rzeczywiście na stronie w tej chwili nie ma przepisu z wykorzystaniem mąki owsianej, miałam z nią co prawda do czynienia, ale w przypadku tego chleba nie mam pewności jakby wyszedł.
      Myślę, że jeśli użyje ją Pani w proporcjach z tradycyjną mąką pszenną pół na pół to wyjdzie smacznie i o odpowiedniej konsystencji 🙂
      Czyli proponuję 200 g mąki pszennej i 200 g mąki owsianej.
      Koniecznie proszę dać znać, jak eksperyment wyszedł!
      Pozdrawiam 🙂

      • Sabina 9 stycznia 2019 o 08:48

        Wypróbowałam zmieszać mąkę pszenną i owsianą pół na pół, lecz chleb wyszedł zbity i raczej zakalcowaty. Za to oryginalny przepis jest super, pyszny chleb z niego wychodzi. Piekę go często bez miodu i też jest smaczny:-)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej