Przepis

przygotowanie składników
5 min
przygotowanie składników

1. W formie automatu umieszczamy składniki. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, miód, sól, mąka pszenna, płatki owsiane, drożdże.

wyrabianie ciasta
wyrabianie ciasta

2. Nastawiamy pierwszy program - chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb).

formowanie
formowanie

3. Po ostatnim zagniataniu ciasta, wyjmujemy mokrymi dłońmi chleb. Wyciągamy od dołu ciasta mieszadło. Chleb formujemy, nacinamy w połowie nożem i ponownie wkładamy do automatu (ten etap można pominąć, ale mieszadło pozostawi większą dziurę w upieczonym bochenku. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Od tego momentu nie podnosimy pokrywy automatu.

pieczenie
pieczenie

4. . Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk, chleb będzie upieczony.

studzenie
studzenie

4. Wyjmujemy formę z automatu, a następnie chleb z foremki i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 3.64 z 11 ocen
Smakowita Omega 3
Wariant OMEGA 3 z ziaren rzepaku to nowy produkt o delikatnej, kremowej konsystencji i świetnym smaku.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej