Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i pokrojone w kostkę jabłko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty do połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
2. Formę keksówkę 12x24 cm smarujemy olejem, wykładamy pergaminem i smarujemy jeszcze delikatnie w środku. Przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką zwilżoną dłonią. Chleb można dodatkowo udekorować plasterkiem jabłka (skropionym sokiem z cytryny).
wyrastanie
270 min
wyrastanie
3. Keksówkę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto przed pieczeniem można przykryć folią aluminiową w miejscu, w którym jest jabłko, dzięki temu nie przypali się w trakcie pieczenia. Chleb pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej