Ledwo, bo ledwo, ale udało mi się wyrobić z pieczeniem chleba i dołączyć do wspólnej zabawy organizowanej przez Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W sierpniu wypiek zaproponowała Badylarka, a tematem wirtualnego wypieku jest chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem czarnych oliwek i miodu. Propozycja bardzo mi się spodobała, a dodatki zaintrygowały.
Co prawda musiałam zmienić kilka rzeczy, inaczej wymieszałam mąki w cieście, nie odkładałam zakwaszonego ciasta do lodówki (chleby piekę jedynie na dokarmionym zakwasie, taki mam system), a oprócz oliwek i miodu, wykorzystałam też szczypiorek. Siemię lniane dodaje wypiekowi fajnej sprężystości i dzięki niemu miąższ chleba nie jest suchy. Zmieniłam też czas wyrastania ciasta, bo zrezygnowałam z opcji nocnej. Mimo tych drobnych poprawek śmiało mogę powiedzieć, że to bardzo dobry chleb i fajny przepis, chętnie go polecę i Wam.