Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.

przygotowanie składników
2 min
przygotowanie składników

2. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem.

wyrabianie
10 min
wyrabianie

3. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas, dodajemy oliwki i szczypiorek. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć. Masa będzie się nieco kleić, ale musi być zwarta. Ciasto nie powinno być suche, ale nie może się rozlewać.

formowanie
5 min
formowanie

4. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami.

wyrastanie
300 min
wyrastanie

5. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.

pieczenie
50 min
pieczenie

6. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 5 sierpnia 2024 o 20:44
    Ocena:

    Przepyszny chleb, ale jak zwykle więcej mąki niż w przepisie 😉 zamiast miodu, dałam syrop klonowy, bo nie miałam miodu, też polecam 🙂

  • Gosia 15 kwietnia 2019 o 20:42

    Czy siemię jest zmielone czy ziarenka?

  • Bożka 11 stycznia 2017 o 23:55
    Ocena:

    Idealny! Miałam ochotę na coś z oliwkami i udało się. Upiekłam dwa. Do tego super pasuje tapenada. Wkleiłabym zdjęcia z moim chlebem na potwierdzenie, ale chyba nie ma takiej możliwości… Dzięki za przepis!

    • Tosia 13 stycznia 2017 o 12:54

      Cieszę się, że chleb się udał 🙂
      A zdjęcie smakowitego wypieku można śmiało wkleić na Facebooku!
      Pozdrawiam!

  • Majka 3 września 2016 o 21:00
    Ocena:

    Wspaniały chleb 🙂 Wyszedł pyszny 🙂

  • Dorota 24 sierpnia 2016 o 09:25
    Ocena:

    Pięknie Ci się upiekł nasz chlebek, z dodatkiem szczypiorku i cebulki musi byc jeszcze bardziej aromatyczny 🙂 Do następnego pieczenia 🙂

  • Jacek 23 sierpnia 2016 o 17:58
    Ocena:

    Fajny pomysł z tą cebulką, chleb wygląda bardzo oryginalnie i apetycznie.
    Dzięki za wspólne pieczenie 🙂

  • Ela 23 sierpnia 2016 o 14:34

    Tosiu, piękny Twój chleb. A szczypiorek jeszcze dodał mu uroku i i zapewne smaku. Dziękuję za wspólne sierpniowe wypiekanie i pozdrawiam!

  • Ania 23 sierpnia 2016 o 11:56

    Super dodatek z tych cebulek i bardzo podoba mi się, że pokazałaś etapy przygotowania 🙂

  • Kulinarne przygody Gatity 23 sierpnia 2016 o 08:54

    Pięknie Ci się upiekł, idealnie !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

  • Majka 22 sierpnia 2016 o 21:20

    Uwielbiam chleby z siemieniem 🙂 A ten jeszcze z innymi dodatkami wygląda bardzo ciekawie 🙂 Upiekę go na pewno!

  • Apetyt na Smaka 22 sierpnia 2016 o 20:58

    Chlebek wygląda pysznie! Świetny pomysł z dodaniem dymki, na pewno smakował wyśmienicie 🙂

  • Marzena 22 sierpnia 2016 o 20:57

    Super wygląda z tą cebulką na wierzchu, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie 🙂

  • Badylarka 22 sierpnia 2016 o 20:32

    Ładnie Ci się upiekł 🙂
    Cieszę się, że moja propozycja w sierpniowej piekarni przypadła Ci do gustu 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej