Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.
wyrabianie
8 min
wyrabianie
2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej