Chleb żytni na zakwasie z pesto i suszonymi pomidorami może być idealnym wyborem dla fanów Italii. Jeśli lubicie włoską kuchnię, to na pewno używaliście kiedyś do gotowania pesto. Tradycyjne pesto robi się z bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków piniowych, ale tak naprawdę pesto można też utrzeć z natki pietruszki, czy innych ziół. Parmezan można zastąpić innym serem, a orzeszki piniowe zamienić na ziarna słonecznika, czy migdały. Sposobów na robienie pesto jest dużo, podobnie jak sposobów na upieczenie domowego chleba.
Miałam w lodówce trochę pesto, które przygotowywałam do makaronu, postanowiłam je dodać do ciasta na chleb żytni, wrzuciłam też kilka posiekanych suszonych pomidorów. Wyszedł z tego świetny żytni chlebek o włoskim charakterze. A jego wierzch ozdobiłam prażonym słonecznikiem, który dodał skórce chrupkości 🙂
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb i napełnij dom zapachem smakowitego chleba żytniego na zakwasie z pesto i suszonymi pomidorami.
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz chleb żytni na zakwasie z pesto i suszonymi pomidorami 🙂
w dodatku mam zepsutą dolną grzałkę i na razie niezapowiada się że będzie to naprawione, więc każdy chlebek będę musiała piec z termoobiegiem…. mam nadzieję że będą się udawać.. czy zawsze mam ustawić temp o 20 stopni niższą niż w przepisach?
Termoobieg nie będzie problemem, jeśli znamy swój piekarnik 15-20 stopni na pewno pomoże, ale być może chleb będzie upieczony 5 minut wcześniej. Trzeba sprawdzać.
witam czy mogą być pomidory w oleju czy lepiej suche z woreczka
Mogą być pomidorki z oleju, ale dobrze byłoby je nieco osączyć z tłuszczu przed dodaniem do ciasta.
Świetny jest ten przepis! Robiłam z niego mój pierwszy chleb w życiu i wyszedł pyszny!
Przepyszny! Piekłam go jako mój pierwszy chleb w życiu i wyszedł ekstra! 😁 Zmieszałam mąkę pszenną z żytnią pełnoziarnistą.
Witam,
Mój piec ma maksymalnie 220 stopni. Jak zmieniać czas pieczenia żeby wyszło dobrze? Kolejne pytanie czy ustawić dodatkowo termo obieg?
Termoobieg podwyższa temperaturę o 20 stopni, ale ja zawsze zaznaczam w przepisie jeśli tak piekłam.
Proponuję 10 minut z termoobiegiem 200 stopni, potem góra-dół 200 stopni jak w przepisie.
Dzień dobry.Mam pytanie .Dlaczego po wymieszaniu wszystkich składników konsystencja mojego ciasta jest bardzo lepka,tak lepka że nie mogę oderwać jej od rąk.
To zupełnie normalne przy chlebach żytnich na zakwasie. Warto zmoczyć ręce wodą lub oliwą 🙂
Dzień dobry! Wspaniały blog ?
Mam pytanie – czy jeśli pominę dodatek pesto to powinnam jakoś zmienić ilość pozostałych składników, żeby proporcje mokre do suchych były niezachwiane?
Dzień dobry 🙂
Proponuję 50 ml wody więcej, powinno być ok 🙂
Dziękuję!
Od jakiegos czasu sie zbieram, zeby wyrosnieta bazylie z doniczki przerobic na pesto, tylko nie mialam pomyslu, do czego je uzyc.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Czy mąkę żytnią pełnoziarnistą mogę w tym przepisie zastąpić np.gryczaną?
Z mąką gryczaną chleb może wyjść trochę zbity, ale na szczęście tutaj jest to mieszanka dwóch mąk, więc w ostateczności można spróbować tak zrobić. Efekt może być niezły 🙂
Witaj, Czy jesli dałam zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej ,mąkę orkiszową razową to czy czas i metoda pieczenia ma być taka sama jak w tym przepisie ????
Dzień dobry,
Czas i sposób pieczenia bez zmian, ale zmieni się konsystencja ciasta, smak, wygląd. Na blogu są też przepisy z maką orkiszową razową 🙂
Pyszności 🙂
Chlebek wyszedł rewelacyjnie:) dziękuję za przepis:)