Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy koncentrat, tarty ser, przyprawy, oliwę, posiekany drobno czosnek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i mieszamy składniki niecałe 2 minut, do dokładnego połączenia.

wyrastanie
10 min
wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

formowanie
8 min
formowanie

3. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę i wałkujemy na placek dowolnej wielkości. Jeśli mamy małą patelnię - podpłomyki będą mniejsze i grubsze. Jeśli dużą- podpłomyki mogą być duże i cienkie.

smażenie
3 min
smażenie

4. Skrapiamy podpłomyki oliwą i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty na stronę. Podpłomyki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej