Chleb z dynią na zakwasie – jesienne smaki na wyciągnięcie ręki
Jesień to czas, gdy do kuchni wkrada się aromat przypraw korzennych i pieczonej dyni. Dlatego na blogu od czasu do czasu pojawia się jakiś dyniowy przepis. Wszystko dlatego, że nadaje ona wypiekom nie tylko smaku, ale też koloru, do tego świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Chleb z dynią na zakwasie to idealna propozycja, gdy szukacie pysznego pieczywa, które połączy w sobie walory dyni i tradycyjnego chleba na zakwasie. Warto sięgać po sezonowe produkty i wprowadzać je do domowego wypieku.
Dlaczego warto wybrać chleb na zakwasie?
Chleb na zakwasie ma wiele zalet. Proces fermentacji naturalnych kultur drożdży sprawia, że chleb jest lżejszy dla naszego układu trawiennego. Dzięki temu pieczywo jest bardziej przyjazne dla żołądka, a jego składniki są lepiej przyswajane. Jeśli macie już aktywny zakwas, ten chleb będzie dla was wspaniałą propozycją. Dynia jest bogatym źródłem witamin i błonnika, co dodatkowo zwiększa walory zdrowotne wypieku.
Wyjątkowy smak dyni w chlebie – coś więcej niż tradycyjny przepis
Dodatek dyni to ciekawy element, który sprawia, że ten chleb staje się nietuzinkowy. Dynia nadaje mu lekko słodkiego smaku, a także delikatnej wilgoci, co sprawia, że długo pozostaje świeży. Idealnie komponuje się z dodatkami np. twarożkiem, szynką czy serem. Możecie także pokusić się o dodanie do ciasta przypraw korzennych, jeśli macie ochotę na nieco bardziej aromatyczną wersję.
W większości przepisów najpierw piekę dynię, a potem miksuję na gładką masę lub dodaję w kawałkach. Tym razem jednak surową dynię starłam na tarce – wyszło równie ciekawie i pysznie. Co myślicie o takim sposobie?
Jak przechowywać chleb z dynią na zakwasie?
Chleb z dynią przechowywany w lnianym worku lub przewiewnej torebce, dłużej zachowa swoją świeżość. Dynia jako składnik bogaty w wodę, pomaga zatrzymać wilgoć w chlebie, dlatego ten wypiek rzadziej się wysusza niż klasyczny chleb na zakwasie. Jeśli jednak chcecie przedłużyć jego trwałość, można zamrozić go w kromkach (potem polecam rozmrażanie w tosterze).
Chcecie spróbować innych wypieków z dynią?
Jeśli spodobał wam się przepis na chleb z dynią, z pewnością zainteresują Was inne przepisy z dodatkiem tego warzywa:
- słodki chlebek dyniowy – z dodatkiem żurawiny
- dyniowy chleb kanapkowy – z pieczoną dynią dla miłośników pomarańczowego koloru
- bułeczki dyniowe – o pięknym kształcie to obowiązkowa pozycja każdej jesieniary 🙂
Podzielcie się swoimi wrażeniami z pieczenia!
Czy chleb z dynią na zakwasie przypadł wam do gustu? Dajcie znać w komentarzach! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Robię ten chleb (tylko z musem dyniowym) i rodzina orzekła, że jest najlepszy na świecie. 😊 Muszę zrobić zapas musu. 😅
Czy można użyć zakwasu pszennego razowego?
Można
Tosiu, jakiej wielkosci koszyka uzywasz do twoich chlebkow? Korzystam glownie z twoich przepisow i po kilku udanych chlebach z foremki wlasnie probuje ten z dynia. Poki co pieknie sobie rosnie w durszlaku, ale chyba jednak chcialabym zaopatrzyc sie w koszyk 🙂 Pozdrawiam z zagranicy, kraju gdzie sa tylko trzy rodzaje maki: zwykla, z pelnego przemialu grubo mielona i z pelnego przemialu drobno mielona.
Zazwyczaj to są koszyki ok. 20-24 cm, im mniejszy, tym chleb wyjdzie wyższy 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Czy zamiast świeżej dyni można dać taką zmiksowaną ze słoiczka ? Robiłam na zimę i jeszcze mi zostało i tak pomyślałam o tym chlebku 🙂
Pewnie, że tak 🙂
Chlebek wyszedł znakomity 🙂
Cieszę się 🙂
Witam…..
Zaciekawiły mnie te przepisy na chlebki ponieważ są zdrowe i stale zmagam się z odchudzaniem a bez chleba nie potrafię żyć dlatego bardzo Panią proszę o przepis na aktywny zakwas żytni lub informację gdzie można kupić potrzebny zakwas. Gorąco pozdrawiam….. Jolanta
Dzień dobry!
Bardzo mnie cieszy, że kolejna osoba chce dołączyć do grona miłośników wypieku domowego chleba.
Mamy kilka artykułów wprowadzających na temat zakwasu, dlatego odsyłam do lektury:
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam 🙂
Chyba zaczne same piec chleb 🙂 Zaraziłyście mnie Dziewczyny.
Koniecznie! 🙂
Mój dyniowy chleb właśnie rośnie ostatnie 2 godz. w foremce prostokatnej. Mam wrażenie,że tak jest bezpieczniej,bo wtedy się nie”rozleje”,tzn.nie będzie płaski.Zaznaczam,że ciasto nie jest rzadkie,a proporcje zachowałam.Nie mam koszyka do wyrastania i zastanawiałam się ,czy chleb może ten ostatni raz rosnąć w okrągłej misce.Co Pani o tym sądzi,Pani Tosiu?No i czy nie będzie płaski,jak się upiecze na blaszce.
Przy dobrych proporcjach i zgrabnym uformowaniu ciasto może nawet wyrastać na blasze. Można także wykorzystać do tego durszlak albo miskę. Polecam jednak kupienie zwykłego koszyka do pieczywo w markecie, to przydatny gadżet 🙂
Na blogu jest nawet wpis na ten temat: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
A jak ciasto wyrastało w keksówce to już najlepiej, aby w nim zostało i było upieczone.
Waga dyni jest podana ze skórką itp. czy sam starty miąsz?
Starty miąższ 🙂