Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Do przygotowania potrzebujemy 150 g aktywnego zakwasu żytniego, więc należy pamiętać by odpowiednio wcześniej go dokarmić. Gdy posiadamy już aktywny zakwas, ścieramy dynię na tarce o grubych oczkach i krótko przesmażamy na oleju.
Wyrabianie ciasta
35 min
Wyrabianie ciasta
2. Do aktywnego zakwasu żytniego dodajemy mąkę pszenną, startą dynię oraz wodę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Do wstępnie zamieszanego ciasta chlebowego dodajemy sól i wyrabiamy ciasto chlebowe do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na chleb z dynią na zakwasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W czasie wyrastania składamy ciasto co godzinę.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany bochenek chleba z dynią na zakwasie przekładamy do koszyka i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
nacinanie
10 min
nacinanie
6. Wyrośnięty bochenek wyjmujemy z koszyka i nacinamy wg uznania. W celu nadania bochenkowi kształtu dyni obwiązujemy dosyć luźno ciasto sznurkiem przed nacięciem.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Chleb z dynią na zakwasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 230 stopni C z parą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Patrycja 15 lutego 2021 o 13:06

    Robię ten chleb (tylko z musem dyniowym) i rodzina orzekła, że jest najlepszy na świecie. 😊 Muszę zrobić zapas musu. 😅

  • Martyna 9 listopada 2020 o 19:02

    Czy można użyć zakwasu pszennego razowego?

  • Katarzyna 11 listopada 2018 o 12:23

    Tosiu, jakiej wielkosci koszyka uzywasz do twoich chlebkow? Korzystam glownie z twoich przepisow i po kilku udanych chlebach z foremki wlasnie probuje ten z dynia. Poki co pieknie sobie rosnie w durszlaku, ale chyba jednak chcialabym zaopatrzyc sie w koszyk 🙂 Pozdrawiam z zagranicy, kraju gdzie sa tylko trzy rodzaje maki: zwykla, z pelnego przemialu grubo mielona i z pelnego przemialu drobno mielona.

    • Tosia 12 listopada 2018 o 19:27

      Zazwyczaj to są koszyki ok. 20-24 cm, im mniejszy, tym chleb wyjdzie wyższy 🙂
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

  • Aga 1 kwietnia 2017 o 08:50

    Czy zamiast świeżej dyni można dać taką zmiksowaną ze słoiczka ? Robiłam na zimę i jeszcze mi zostało i tak pomyślałam o tym chlebku 🙂

  • Majka 7 września 2016 o 17:42
    Ocena:

    Chlebek wyszedł znakomity 🙂

  • Jolanta 9 listopada 2015 o 22:48

    Witam…..
    Zaciekawiły mnie te przepisy na chlebki ponieważ są zdrowe i stale zmagam się z odchudzaniem a bez chleba nie potrafię żyć dlatego bardzo Panią proszę o przepis na aktywny zakwas żytni lub informację gdzie można kupić potrzebny zakwas. Gorąco pozdrawiam….. Jolanta

  • Kasia Dudziak 2 listopada 2015 o 22:17

    Chyba zaczne same piec chleb 🙂 Zaraziłyście mnie Dziewczyny.

  • jola 2 listopada 2015 o 10:49

    Mój dyniowy chleb właśnie rośnie ostatnie 2 godz. w foremce prostokatnej. Mam wrażenie,że tak jest bezpieczniej,bo wtedy się nie”rozleje”,tzn.nie będzie płaski.Zaznaczam,że ciasto nie jest rzadkie,a proporcje zachowałam.Nie mam koszyka do wyrastania i zastanawiałam się ,czy chleb może ten ostatni raz rosnąć w okrągłej misce.Co Pani o tym sądzi,Pani Tosiu?No i czy nie będzie płaski,jak się upiecze na blaszce.

    • Tosia 2 listopada 2015 o 11:32

      Przy dobrych proporcjach i zgrabnym uformowaniu ciasto może nawet wyrastać na blasze. Można także wykorzystać do tego durszlak albo miskę. Polecam jednak kupienie zwykłego koszyka do pieczywo w markecie, to przydatny gadżet 🙂
      Na blogu jest nawet wpis na ten temat: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
      A jak ciasto wyrastało w keksówce to już najlepiej, aby w nim zostało i było upieczone.

  • Maja 30 października 2015 o 20:10

    Waga dyni jest podana ze skórką itp. czy sam starty miąsz?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej