Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Pokrojone w kostkę jabłka (ze skórką) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy tahini i sezam, podsmażamy jeszcze 2 minuty.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezamowe jabłka i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. W tym czasie można ciasto dodatkowo składać co 30 minut. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem, na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Nastawiamy temperaturę 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca. Chleb pieczemy 12 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Dorotty 15 lutego 2020 o 18:43
    Ocena:

    Świetny przepis, dałam pół na pół z mąką orkiszową białą. Ładnie mi wyrósł, jest chrupiący i delikatny. Polecam!

  • Brydzia 19 lutego 2017 o 14:35

    Ciasto po przelozeniu na blachę rozlalo się na placek,mimo że dodałam trochę mąki bo kleilo się do rąk.chlebek wyszedł płaski ?

    • Tosia 19 lutego 2017 o 22:38

      A używała Pani wagi kuchennej? Rzeczywiście już na etapie formowania ciasta musi być ono elastyczne, aby potem nie było takich niespodzianek. To nie jest najłatwiejszy wypiek, bo nawet jabłko wpływa na wilgotność ciasta.
      Następnym razem polecam przy wyrabianiu dosypać śmiało jeszcze więcej mąki, aby się nie kleiło. Szkoda, że się nie udało 🙁

      • Brydzia 20 lutego 2017 o 14:49

        Używam cały czas wagi.byc może jabłka miały wpływ na to. Ale chlebek jest pyszny jak w większości pani wypieków ?

  • Busia 16 października 2016 o 10:12

    A jak mam sobie poradzić ze starym piekarnikiem gazowym? Grzeje tylko dół. Swój chleb żytni piekę tak, że wkładam chleb do nagrzanego do 250° , skręcam do ok.190-200 i godzinka. Chciałabym spróbować z tym twoim, a tu klops, termoobieg, góra-dół…..

    • Tosia 20 października 2016 o 09:30

      Rezygnujemy z termoobiegu i po prostu pieczemy normalnie już bez udziwnień, mimo wszystko powinien się udać 🙂

  • Iwa 17 maja 2016 o 18:12
    Ocena:

    Czy tahini jest koniecznym dodatkiem ? Czy można to jakoś zamienić ? Nie widziałam w sklepie tahini

    • Tosia 17 maja 2016 o 20:09

      Można pominąć 🙂 Ale mogę też podpowiedzieć, że pastę tahini można zrobić samemu z sezamu. Nie jest to jednak konieczny dodatek.

      • Maria 16 października 2016 o 19:23

        Czy Pani zdaniem zamiana tahini na olej sezamowy zaburzyłoby, zmieniło smak ?

  • zorra 26 października 2015 o 13:21

    Awesome loaf. I love bread with apples! Thank you for joining WBD!

  • zoja 20 października 2015 o 13:44

    czy można zastąpić zakwas świeżymi drożdżami? Jaką ilość powinnam dodać?

  • Anita 17 października 2015 o 15:56

    Z radością spróbuje:-) a czy mogę prosić o przepis na chleb wiejski naszych babć?

    • Tomasz 18 października 2015 o 20:00

      zapytaj swoją babcię i podziel się z nami

      • Anita 19 października 2015 o 10:56

        Pytam serio, bo ciągle sama dostaję zapytania kiedy upiekę chleb na zakwasie, taki jak kiedyś? Ale ja nigdzie takiego przepisu nie znalazłam 😛

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej