Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników ustanowił Światowy Dzień Chleba 16 października. Dziś już świętujemy 11 edycję tego małego święta za sprawą akcji na blogu Zorry. To wspaniała okazja, aby blogerzy z całego świata i miłośnicy domowych wypieków upiekli coś w podobnym czasie i zgłosili się do tegorocznej listy. Oczywiście ja również chętnie przyłączę się do akcji 🙂
Moją propozycją w tym roku jest okrągły i niezwykle chrupiący bochenek na zakwasie. Inspirowanie się sezonowością w kuchni jest dla mnie bardzo ważne, dlatego starałam się przemycić do mojego chleba typowo polski i jesienny akcent jabłka! Jakiś czas temu odkryłam, że fantastycznie komponują się z sezamem, dlatego postawiłam na ten duet. Wyszło lepiej niż się spodziewałam.
Zachęcam do upieczenia tego chleba nie tylko jesienią 🙂
Świetny przepis, dałam pół na pół z mąką orkiszową białą. Ładnie mi wyrósł, jest chrupiący i delikatny. Polecam!
Ciasto po przelozeniu na blachę rozlalo się na placek,mimo że dodałam trochę mąki bo kleilo się do rąk.chlebek wyszedł płaski ?
A używała Pani wagi kuchennej? Rzeczywiście już na etapie formowania ciasta musi być ono elastyczne, aby potem nie było takich niespodzianek. To nie jest najłatwiejszy wypiek, bo nawet jabłko wpływa na wilgotność ciasta.
Następnym razem polecam przy wyrabianiu dosypać śmiało jeszcze więcej mąki, aby się nie kleiło. Szkoda, że się nie udało 🙁
Używam cały czas wagi.byc może jabłka miały wpływ na to. Ale chlebek jest pyszny jak w większości pani wypieków ?
A jak mam sobie poradzić ze starym piekarnikiem gazowym? Grzeje tylko dół. Swój chleb żytni piekę tak, że wkładam chleb do nagrzanego do 250° , skręcam do ok.190-200 i godzinka. Chciałabym spróbować z tym twoim, a tu klops, termoobieg, góra-dół…..
Rezygnujemy z termoobiegu i po prostu pieczemy normalnie już bez udziwnień, mimo wszystko powinien się udać 🙂
Czy tahini jest koniecznym dodatkiem ? Czy można to jakoś zamienić ? Nie widziałam w sklepie tahini
Można pominąć 🙂 Ale mogę też podpowiedzieć, że pastę tahini można zrobić samemu z sezamu. Nie jest to jednak konieczny dodatek.
Czy Pani zdaniem zamiana tahini na olej sezamowy zaburzyłoby, zmieniło smak ?
Awesome loaf. I love bread with apples! Thank you for joining WBD!
czy można zastąpić zakwas świeżymi drożdżami? Jaką ilość powinnam dodać?
Nie bardzo, modyfikowanie przepisów na chleb na zakwasie na chleb drożdżowy nie ma sensu, bo zmienia się absolutnie wszystko. Proporcje, konsystencja ciasta, wyrabiania, wyrastanie, pieczenie, wygląd i smak. Ale może zaproponować inne przepisy z jabłkami w roli głównej i drożdżami, które można urozmaicić o sezam:
Z radością spróbuje:-) a czy mogę prosić o przepis na chleb wiejski naszych babć?
zapytaj swoją babcię i podziel się z nami
Pytam serio, bo ciągle sama dostaję zapytania kiedy upiekę chleb na zakwasie, taki jak kiedyś? Ale ja nigdzie takiego przepisu nie znalazłam 😛