Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Obrane banany do ryżowo-bananowego chleba bezglutenowego zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Dodajemy mąkę ryżową, ugotowany ryż, drożdże instant, sól i wodę.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

3. Wyrabiamy ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy przez ok. 2 min., aż składniki się dobrze połączą.

przekładanie do formy
5 min
przekładanie do formy

4. Formę keksówkę (11x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy, wierzch wyrównujemy łyżką.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

5. Przykrywamy ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy pieczemy przez 40 min. do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 5 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Kachnast 27 października 2024 o 20:48

    Czy w przepisie ryż 150g jest przed ugotowaniem, czy jest to 150g już ugotowanego?

  • Bozi 14 października 2020 o 18:59
    Ocena:

    Smaczny chlebek mimo, że ma specyficzny smak banana 🙂 Pozdrawiam

  • Anka 24 czerwca 2020 o 09:02

    Dzień dobry!
    Tosiu, mam wszystkie potrzebne składniki, z tym że ryż posiadam tylko pełnoziarnisty – brązowy. Czy to ma jakieś znaczenie?

  • Izabela 23 grudnia 2019 o 11:56

    Pani Tosiu-jeśli nie mam całej ilości mąki ryżowej -mogę uzupelnić ziemniaczaną?Czy to ryzykowna zamiana i lepiej biec do sklepu?

  • Izabela 22 grudnia 2019 o 18:54

    Pani Tosiu a gdybym chciała zastąpić banany jajkiem -to ile użyć?Niestety akurat nie mam 3 bananów(tylko jeden ) a bardzo chciałabym już dzisiaj spróbować zrobić dla córki ten chleb

  • Jacek 27 lutego 2019 o 00:11
    Ocena:

    Bardzo polecam ten chleb, udało mi się tylko na nim oraz na ziemniaczanym przepościć 26 dni. Chociaż nikogo do tego nie zachęcam, wydaje mi się że na zwykłym chlebie albo podupadłbym na zdrowiu, albo był w dużo gorszym humorze 🙂 Niech Pan Bóg błogosławi!

  • Marta 18 lutego 2019 o 18:13

    Chleb wyszedł bardzo dobry. Nie miałam calej potrzebnej ilości maki ryżowej, więc zmieszałam 250g ryżowej ze 150g gryczanej pełnoziarnistej, a ryż dodałam brązowy. Ilość wody i drożdży jak w przepisie i wyszło idealnie.

  • ania 4 stycznia 2018 o 22:42

    Chleb wyszedł pyszny???? polecam

  • Aga 5 grudnia 2017 o 10:57

    Piekłam chlebek ponad godzinę, wyrósł pięknie, ale cały czas jest mokry w środku 🙁

    • Tosia 5 grudnia 2017 o 15:05

      A ustawiła Pani w piekarniku program góra-dół, aby piekł się równo? Z tym chlebem może być jeden problem, jeśli nasz ryż nie będzie sypki ot zaburzają się proporcje i ciasto jest za luźne, ale po godzinie to już się powinien dobrze dopiec.

  • Beata 2 września 2017 o 21:37

    Wyszedł piękny, bieluchny, wyrośnięty i o ciekawym smaku. Zaatanawiam się jedynie… jak go przechowywać by jak najdłużej można było go jeść? Pod ściereczką? W woreczku? W lodówce? Da sie go mrozic?

  • Iga 25 maja 2017 o 14:55

    Jakiej konsystencji ma być ciasto ? Bo mi wyszło takie jak jogurt i niestety opadło w piekarniku, a po 40 min dalej jest białe zamiast przyrumienione, a patyczek jest klejacy.

    • Tosia 25 maja 2017 o 20:27

      Na pewno nie powinno być jak jogurt, bardziej elastyczne, chociaż wilgotne. Jak ciasto opada to znaczy, że za dużo płynu lub drożdży. Skoro ciasto było za luźne to wiadomo, że problem z płynem, być może ryż nie był odsączony, był za paćkowaty i to zaburzyło proporcje. Przez to też się chleb nie chce dopiec.

  • Ewa 18 marca 2017 o 16:07
    Ocena:

    chlebek w porządku ! wilgotny w środku, nie kruszy się i nadaje się nie tylko słodkich dodatkow

  • Zosia 21 lutego 2017 o 11:29

    Cześć 🙂 Mam pytanie o ryż. Czy robimy z niego blenderem papkę? Czy go jakoś zgniatamy? Czy w chlebie od czasu do czasu mają być… ziarna ryżu???
    Zrobiłam przepis, ale znęcałam się nad ryżem blenderem, aby powstała z niego paćka, w opisie jest jednak prościej, może więc niepotrzebnie to robiłam 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 23 lutego 2017 o 10:36

      Niepotrzebnie, po prostu dodajemy ugotowany ryż. Ziarenka się „wtapiają” w miąższ, tak się często piecze chleby ryżowe 🙂

  • Ania 28 listopada 2016 o 11:56

    Wczoraj piekłam 🙂 Super chlebek. Dziękuję za przepis 🙂
    Pozdrawiam!

  • Jakub 18 października 2016 o 09:57
    Ocena:

    Chlebek świetny 😀 jeśli by ktoś chciał znac jego wartości odżywcze to mniej więcej wychodzi to tak mniej więcej :
    Węglowodany- 521,7g
    Tłuszcze- 9,2g
    Białko- 39,1
    Kcal- 2321
    To jest obliczone na cały ten chlebek 😀 ale nie tak super dokładnie 😀

  • Marta 22 czerwca 2016 o 16:53

    Witam,
    czy drożdże mogę zastąpić proszkiem do pieczenia?

  • Anna 17 kwietnia 2016 o 22:36

    Wlasnie piekę chlebek dla córki ale zapadł się i zastanawiam się czy to nie przez to że piekę na funkcji termoobieg?? Przeczytałam wlasnie powyżej w komentarzu o grzałce dolnej i teraz myślę na jakiej funkcji trzeba upiec chleb?? W przepisie nie jest sprecyzowane a ja jesten kompletnym laikiem, pozdrawiam i czekam na odpowiedz

    • Tosia 18 kwietnia 2016 o 17:49

      Nie, nie, termoobieg to ewentualnie ciasto wysusza, bo o po prostu o 20 stopni więcej niż piekąc góra-dół, ale od tego by się chleb nie zapadał. A chleb zawsze pieczemy góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie 🙂
      Chleby się zapadają jak mają za dużo drożdży lub płynu lub za długo wyrastały.

  • Ada 15 kwietnia 2016 o 10:08

    Moze to głupie z ta blaszka, ale to jest jedyna rzecz, ktora jest inna niz w przepisie.

  • Ada 15 kwietnia 2016 o 10:01

    Dodam, ze wszystko robie jak należy, pozostawiam do wyrosniecia w cieplym miejscu (na grzejniku), wczoraj trzymalam 2h.

  • Ada 15 kwietnia 2016 o 09:42
    Ocena:

    Witam, proszę o pomoc! Mam dziecko bezglutenowe, do tej pory kupowalam w sklepie chlebki, kupuje też pieczywo chrupkie kukurydziane. Mamy w naszym mieście piekarnie, gdzie na zamowienie pieka chleb bezglutenowy, aleon jest twardy i dziecko niechce go jesc.Zaczynam robic sama chlebki, do tej pory byly dwie próby i ten sam problem. Robie na suszonych drozdzach Instant, pierwszym razem robilam kukurydziany a druga proba to wlasnie ten bananowo-ryzowy, chlebki mi prawie w ogole nie rosna a po upieczeniu w smaku jakby surowe, nie do zjedzenia… ? blaszke mam 12×36, moze to o blaszke chodzi… Chociaż nie wydaje mi sie …

    • Tosia 15 kwietnia 2016 o 11:47

      Dzień dobry,
      Widzę, że dodała Pani kilka takich samych komentarzy, a zupełnie niepotrzebnie, bo wszystkie dotarły. Po prostu jak się pisze pierwszy raz na blogu to jest moderacja, a ja nie jestem zawsze przy komputerze, aby od razu odpowiedzieć 🙂
      Już pomagam!
      Dziwna sprawa z tymi surowymi chlebami. Blaszka większa niż w przepisie może sprawić, że chleb wyjdzie bardziej płaski, ale na pewno nie surowy. Jeśli chodzi i chleb kukurydziany to jest on specyficzny, bo bez drożdży (jeśli to ten z bloga), ale ryżowy faktycznie powinien urosnąć.
      A jest Pani pewna, że robiła wszystko jak w przepisie? Czasem tak się wydaje czytelnikom, a potem się okazuje, że jednak nie 🙂 Ma Pani wagę kuchenną i wszystko dobrze odmierza? Płyn był letni, ciasto dobrze wyrobione?
      Jeśli tak to pozostaje sprawa piekarnika, czy może nie popsuła się w nim np. dolna grzałka? Trzeba też pamiętać, aby wkładać chleb już do rozgrzanego piekarnika.
      Ciężko mi tak pomóc na odległość jak nie byłam przy produkcji chleba 🙂

  • marta 13 kwietnia 2016 o 20:23

    Witam. Chlebek wyszedł pyszny wyrósł wspaniale i to jeszcze jeden bezglutenowy chlebek który będę na pewno piekła. Połowa zniknęła błyskawicznie, nawet mój mąż zajadal że smakiem. Pozdrawiam

  • Daniel 6 kwietnia 2016 o 22:03
    Ocena:

    Wyszedł piękny! Super przepis? szkoda ze zdięcia nie można zamiescić…

  • Daniel 6 kwietnia 2016 o 22:02
    Ocena:

    Wyszedł piękny! Super przepis?

  • Martyna 29 lutego 2016 o 14:58

    Nie wyszedł mi ten chleb niestety. 🙁 Jedyna rzecz inna niż w przepisie to foremka, miałam 11×20 cm. Chleb wyrósł dość znacznie (ale od początku zapełniał prawie całą formę) i gdyby nie papier to by się wylał. W trakcie pieczenia opadł. 🙁 To już chyba dyskwalifikuje wypiek? W smaku jest dziwny, gorzki i nie czuję w ogóle bananów, a dodatkowo się kruszy (chociaż to chyba domena chlebów bez glutenu) Zastanawiam się czy to nie smak mąki ryżowej tak tutaj zdominował.
    Sam przepis jest bardzo prosty, mam nadzieję, że inni będą mieć z nim więcej szczęścia. 🙂

    • Tosia 29 lutego 2016 o 16:31

      Przykro mi, chociaż to dziwna sprawa, bo wielu czytelników chwali ten przepis. Może popełniła Pani gdzieś nieświadomie błąd. A drożdże były świeże czy suszone? Czy jest Pani na diecie bezglutenowej, że wybrała ten chleb? Na blogu są też inne bezglutenowe przepisy, może z nimi pójdzie Pani lepiej 🙂 Pozdrawiam!

      • Martyna 29 lutego 2016 o 19:13

        Drożdże były suszone, może miałam za duże łyżeczki i powinnam dać mniej? Nie powinnam jeść glutenu ze względu na IBS, jestem na diecie fodmap. Na pewno wypróbuję chleb kukurydziany i z ziemniakami. Może w końcu któryś się uda. 😉

        • Tosia 29 lutego 2016 o 22:08

          Rozumiem, w takim razie mam nadzieję, że inne wyjdą lepiej, bo tak na odległość i nie widząc co się działo ciężko mi pomóc 🙂

  • Monika 6 lutego 2016 o 22:36

    Chciałabym wypróbować przepis. Bardzo proszę o informację czy taki chlebek można pokroić na kromki i zamrozić? Pozdrawiam

    • Tosia 7 lutego 2016 o 13:28

      Tak, oczywiście, prawie każdy chleb można mrozić w ten sposób. Potem wystarczy zamrożoną kromkę włożyć do piekarnika i tostera i po kilku minutach gotowe 😉

  • Ewelina 18 listopada 2015 o 22:41

    Oprocz tego ze opadł to jest raczej nie do zjedzenia bo strasznie czuć w dmaku i zapachu drożdze

    • Tosia 19 listopada 2015 o 10:15

      Jeśli czuć w nim drożdże i opadł to jestem pewna na 90%, że dała Pani po prostu ich za dużo. Wszystko by się zgadzało. Użyła Pani drożdży świeżych czy suszonych? Używa Pani wagi kuchennej?

  • Ewelina 18 listopada 2015 o 21:49

    Opadł mi w piekarniku pod koniec,jak a może byc tego przyczyna,załamka.

  • Martyna 10 listopada 2015 o 14:43

    Dzień dobry,

    Kupiłam saszetkę drożdży 8g, jest na niej napisane, że wystarczy na 500g mąki. Czy taka ilość wystarczy mi do tego przepisu?

    Pozdrawiam

    • Tosia 11 listopada 2015 o 12:22

      Dzień dobry,
      Proszę się nie sugerować tym co jest na opakowaniu, bo nie mam tak naprawdę złotej zasady ile drożdży do mąki, to tylko podpowiedź o producenta. Wszystko zależy od konsystencji ciasta, jaką chcemy osiągnąć. Po to przygotowuję przepisy i to dokładnie sprawdzam, aby kierować się proporcjami ciasta. Proszę dać 3 łyżeczki tak jak sugeruję to w przepisie 🙂
      Pozdrawiam.

  • Ania G. 6 listopada 2015 o 12:52

    Witam,
    upiekłam chlebek zgodnie z przepisem i wyszedł super, zaskoczona byłam tym jak ładnie ciasto wyrosło po odstawieniu na godzinę w ciepłe miejsce. Po upieczeniu i przestygnięciu nie zmniejszył się. Ze względu na banany wyszedł słodkawy więc z konfiturami smakuje przepysznie.
    Czy można banany zastąpić jajkami lub innym produktem? jeśli tak to w jakich proporcjach stosować produkty zastępcze?
    Pozdrawiam i dziękuję za możliwość korzystania z przepisów, na pewno przepisy bezglutenowe wypróbuje 😉

  • Marta 25 września 2015 o 16:46

    A ile dać drożdży świeżych?

  • Agata 23 września 2015 o 08:53

    Robiłam do tej pory ten chlebek, z ziarnami, dynia i gryczany . Wszystkie robię w thermomixie 🙂 wrzucam wszystkie składniki razem i gotowe. Nie wyszedł mi tylko ten chleb Gryczany. Twardy jak kamień i w ogóle nie wyrósł ; ( ale będę próbowała pozostałe. Piekę też na zamówienie i ten z bananem jest faworytem. Muszę spróbować zrobić go na zakwasie 🙂 Super przepisy. Dziękuję

  • Karol 5 września 2015 o 21:49

    Witam

    Wszystko gotowe zasugerowany zrobieniem chleba ryżowego na zakwasie
    Konsystemcja przypomina gęstą śmietanę, leżakowanie 4,5-5h, ciasto nie wyrosło tak jak bym się tego spodziewał , … i do piekarnika.

    ….cd nastąpi.

    • Tosia 7 września 2015 o 11:45

      Hm, mam nadzieję, że podrośnie jeszcze w piecu. A może zakwas jednak nie jest aktywny i dlatego nie ruszyło?
      Czekam na dalsze wieści!

    • noemi 11 maja 2016 o 16:31

      U mnie z polowy proporcji, zakwasu 100ml, i 1/2 lyzeczki drozdzy… nic sie prawie mie podnioslo… z piekarnika wyszlo plaskie… moze w smaku bedzie chociaz dobry… maz po raz kolejny pokiwa z politowaniem glowa…

  • Karolina 6 lutego 2015 o 16:06

    a jak zastąpić w tym przepisie drożdże na zakwas bezglutenowy?

    • Tosia 7 lutego 2015 o 19:18

      Nie mam zbytniego doświadczenia przy wypiekach na zakwasie bezglutenowym, więc nie chcę wprowadzać w błąd, ale zrobiłabym tak: dodałabym 200 g aktywnego zakwasu ryżowego, dałabym o 1 banana mniej i może trochę mniej wody, lub odrobinę więcej mąki, aby konsystencja była podobna jak w wersji drożdżowej. Zostawiłabym pod przykryciem na 4-5 h i po tym czasie piekłabym jak w przepisie.

  • Janina 4 lutego 2015 o 14:41

    150 g ryżu surowego, czy po ugotowaniu? Jeżeli ugatowanego, to ile surowego?

    • Tosia 4 lutego 2015 o 15:51

      Ugotowanego ryżu, jest to zaznaczone w przepisie 🙂
      Niestety teraz nie mam możliwości sprawdzić ile to suchego ryżu, ale myślę, że podobna waga.
      Ryż gotowałam mniej więcej tak: szklanka suchego ryżu, 2 szklanki wody, szczypta soli, gotowałam na małym ogniu kilkanaście minut, aż ryż wchłonął wodę.
      Pozdrawiam.

  • Monika 30 stycznia 2015 o 18:19

    Przepis wygląda ciekawie i chce go wypróbować, zastanawia mnie jednak w jakiej proporcji dodać świeże drożdże? Bo tylko takie mam.

    • Tosia 31 stycznia 2015 o 13:33

      Dałabym jakieś 10-15 gram, wcześniej trzeba je pokruszyć, dodać szczyptę cukru, zalać 50 ml letniej wody (odjąć ją z proporcji w cieście), wymieszać i odstawić na kilka minut. Można też spróbować zrobić zaczyn bez cukru.
      Pozdrawiam 🙂

  • Asia 28 stycznia 2015 o 22:02

    A jak ten przepis bedzie wygladal w wypiekaczu do chleba?

    • Tosia 29 stycznia 2015 o 09:57

      Można spróbować, ale nie daję gwarancji, że się uda. Umieszczałabym wtedy składniki według takiej kolejności: rozgniecione banany, ugotowany ryż, woda, sól, mąka ryżowa, suszone drożdże. Zapewniam jednak, że jego przygotowanie w piekarniku nie wymaga prawie wcale wysiłku, ciasto robi się w 2 minuty, w formie wyrasta godzinę, piecze się 40 minut i gotowe Automaty są przereklamowane, ale oczywiście jeśli tak Pani woli to myślę, że wyjdzie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej