Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekaną i skropioną sokiem z cytryny gruszkę. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aby była letnia, zestawiamy ją z ognia. W drugim rondlu karmelizujemy cukier z wodą. Po ok. 5 minutach powinien się utworzyć bursztynowy syrop cukrowy, zestawiamy wtedy rondelek z ognia i wlewamy kremówkę. Energicznie mieszamy trzepaczką i stawiamy ponownie na ogniu, podgrzewamy 5 minut, aż karmel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cynamon i jeszcze raz mieszamy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Tak przygotowany sos karmelowy dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy jak kopertę i wkładamy ponownie do miski na 1,5 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Następnie wiklinowy koszyk wykładamy ściereczką i obsypujemy mąką. Formujemy okrągły bochenek i umieszczamy ciasto złączeniem ku górze w koszyku. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Ciasto przerzucamy z koszyka na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy według fantazji i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb przez 25-27 minut. Po upieczeniu przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 7 lutego 2015 o 20:09

    Witam,
    piekę z Wami już od jakiegoś czasu.Zastanawiam się nad upieczeniem tego bochenka,ale mój mąż nie za bardzo lubi różne nietypowe dodatki do chleba.Stąd moje pytanie-czy smak karmelu jest bardzo wyczuwalny?Czy chleb nadaje się róznież do wytrawnych kanapek?
    Pozdrawiam!
    Kamila

    • Tosia 8 lutego 2015 o 19:40

      Witam serdecznie,
      Nie, karmel nadaje słodkiego posmaku, ale nie jest mocno wyczuwalny. Pasuje do wytrawnych kanapek, chociaż to zdecydowanie kwestia gustu, ja lubię np. maślaną bułkę używać do burgerów, czy jeść chałkę ze słonymi dodatkami, więc nie jestem obiektywna 🙂
      Pozdrawiam!

  • zorra 13 listopada 2014 o 10:23

    Wow, this looks gorgeous! Great idea! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

  • gin 16 października 2014 o 22:19

    Łał, to musiał być zupełnie wyjątkowy bochenek 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej