Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (będzie się trochę kleiło do rąk).
wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, dłonie zwilżamy dłonią i wyrównujemy z wierzchu. Dekorujemy świeżymi ziołami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy. Studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą lekko soloną.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min