Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, masło orzechowe, sól, suszone drożdże i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do skropionej oliwą formy i rozciągamy je na placek o grubości 0,5 cm. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Ciasto dekorujemy z wierzchu orzeszkami i listkami szałwii. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczone chlebek podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min