Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie rumiana. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twaróg delikatnie rozgniatamy widelcem, koperek drobno siekamy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, rozgnieciony twaróg, podsmażoną cebulę i posiekany koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
wyrastanie
wyrastanie
3. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (można ją dodatkowo oprószyć mąką lub skropić oliwą), przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużną bagietkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowaną bagietkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Ze ściereczek robimy wałeczki i kładziemy ja po bokach bagietki, aby zachowała swój kształt. Całość przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Bagietkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Smakowita
Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min