Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie rumiana. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twaróg delikatnie rozgniatamy widelcem, koperek drobno siekamy.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy suszone drożdże, rozgnieciony twaróg, podsmażoną cebulę i posiekany koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).

wyrastanie
60 min
wyrastanie

3. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (można ją dodatkowo oprószyć mąką lub skropić oliwą), przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45-60 minut lub do podwojenia objętości.

formowanie
2 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużną bagietkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Uformowaną bagietkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Ze ściereczek robimy wałeczki i kładziemy ja po bokach bagietki, aby zachowała swój kształt. Całość przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.

nacinanie
5 min
nacinanie

6. Przed pieczeniem bagietkę nacinamy żyletką lub ostrym nożem.

pieczenie
39 min
pieczenie

7. Bagietkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej