Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i syrop lub wodę różaną. W rondelku topimy masło, studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Na przemian zaczynamy wlewać masło i mleko, wyrabiając przy tym ciasto mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 50 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, z którego formujemy bułeczkę w kształcie serca (łącząc na dole dwa końce). Bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy suszonymi płatkami róży. Wkładamy blachę z bułeczkami, pieczemy 17-18 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 17 min