Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Pokrojone w kostkę jabłka (ze skórką) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy tahini i sezam, podsmażamy jeszcze 2 minuty.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezamowe jabłka i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. W tym czasie można ciasto dodatkowo składać co 30 minut. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem, na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Nastawiamy temperaturę 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca. Chleb pieczemy 12 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej