Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypuję do misy, dodaję drożdże, kurkumę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 części.
formowanie
formowanie
4. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut,
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
6. Do wrzącej wody z sodą oczyszczoną wrzucamy precle, gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody, smarujemy białkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
pieczenie
pieczenie
7. Precle pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min