Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy koncentrat, tarty ser, przyprawy, oliwę, posiekany drobno czosnek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i mieszamy składniki niecałe 2 minut, do dokładnego połączenia.
wyrastanie
wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
formowanie
formowanie
3. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę i wałkujemy na placek dowolnej wielkości. Jeśli mamy małą patelnię - podpłomyki będą mniejsze i grubsze. Jeśli dużą- podpłomyki mogą być duże i cienkie.
smażenie
smażenie
4. Skrapiamy podpłomyki oliwą i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty na stronę. Podpłomyki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 45 min
Czas wyrastania: 20 min
Czas wypieku: 25 min