Pieczenie chleba w glinianym garnku

gliniany garnek

Znacie rzymskie garnki? Wykonane z gliny, znane także pod nazwą Romertopf. Umożliwiają przygotowanie dań bez dodatku tłuszczu, a co za tym idzie zdrowych i lekkich.

Określenie „rzymski” wynika z tego, że już w Starożytnym Rzymie przygotowywano w taki sposób potrawy.

W garnkach tych można także piec chleb i właśnie ten temat chciałam dzisiaj podjąć.

pieczenie chleba w ginianym garnku

Za sobą mam dopiero kilka chlebów w garnku glinianym. Od niedawna posiadam dwa rodzaje Romertopf, okrągły bez przykrywki oraz podłużny z przykrywką.

Sposób wypiekania chleba w takim garnku bardzo mi przypadł do gustu. Pieczenie jest przyjemne, ponieważ wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć je do wcześniej wymoczonego garnka w wodzie. W garnku tym chleb rośnie, a już wyrośnięte ciasto wkładamy w garnku do zimnego piekarnika. Kroki w wykonaniu w ten sposób chleba są naprawdę proste. Jednak garnek ten posiada swoje zalety, jak i wady.

Jakie są zalety pieczenia w glinianym garnku? :

  1. Prosty sposób przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć go do formy.
  2. Osiągnięcie niezwykle chrupiącej skórki upieczonego chleba.
  3. Możliwość przygotowania dużego bochenka chleba za jednym razem.
  4. Wybór pieczenia chleba drożdżowego lub na zakwasie.

Przy pieczeniu w glinianym garnku najbardziej przeszkadza mi jego wielkość. Ze względu na fakt, że piekę  praktycznie codziennie, jest to dla mnie problematyczne. Upieczenie dwu kilogramowego chleba na kolacje jest dla mnie problemem. Nie lubię jak jedzenie się marnuje, a tym bardziej chleb. Nie zawsze mam czas i możliwość podzielenia się chlebem z przyjaciółmi i rodziną.

W sytuacji, w której chcę upiec większy bochenek by starczył dla wszystkich podczas przyjęcia, z wielką ochotą sięgnę po gliniany garnek.

Jakie są wady pieczenia w glinianym garnku? :

  1. Garnki z reguły są duże, dlatego trzeba w nich wypiekać spore bochenki chleba.
  2. Wiele osób miewa problemy z wyciągnięciem chleba z formy, szczególnie na początku korzystania z garnka.
  3. Garnek wymaga odpowiedniej „pielęgnacji” przed i po użyciu.

chleb z glinianego garnka

Jak upiec chleb w garnku rzymskim?

  1. Przed przygotowaniem ciasta na chleb, należy garnek namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 15-20 minut.
  2. Następnie wylać wodę, osuszyć ścianki i wysmarować je olejem roślinnym (np. słonecznikowym, rzepakowym). Spód i ścianki garnka należy obsypać otrębami lub płatkami owsianymi.
  3. Przygotowujemy ciasto chlebowe z ulubionego przepisu – bierzemy pod uwagę wielkość garnka i jeśli zajdzie taka potrzeba powiększamy składniki dwukrotnie.
  4. Do garnka przekładamy wyrobione już ciasto drożdżowe lub na zakwasie. Garnek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy odpowiednią temperaturę i pieczemy według wskazanego czasu w przepisie (w przypadku zwiększenia dwukrotnego składników, wydłużamy proporcjonalnie czas).
  6. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, rozgrzany garnek stawiamy na drewnianej desce lub ściereczce. Po krótkim ostudzeniu, odwracamy garnek dnem do góry i wyciągamy upieczony bochenek. Studzimy na kuchennej kratce.

pieczenie w glinianym garnku

21 Odpowiedzi na “Pieczenie chleba w glinianym garnku”

  1. Babcia Asia
    Grudzień 5, 2012 godz. 22:49 #

    Czy zamiast garnka rzymskiego można użyć makutry lub polewanej glinianej miski (są mniejsze od garnka to i chlebek będzie mniejszy). Także cierpię bardzo gdy widzę jak marnowany jest chleb.

    • Grudzień 6, 2012 godz. 00:08 #

      Witam serdecznie.
      Słyszałam, że można piec w makutrze, mimo, że pełni pierwotnie w kuchni zupełnie inną funkcję. Trzeba jednak pamiętać, że taka makutra ma inne ścianki niż garnek gliniany, dlatego nie ręczę jakie będą tego efekty i czy uda się wyjąć potem z misy chleb.
      Jeśli Pani zaryzykuje to koniecznie proszę napisać, czy się udało!
      Pozdrawiam.

      • Koko
        Styczeń 30, 2014 godz. 23:31 #

        Tym, którzy jeszcze nie wiedzą lub się nie odważyli : makutra jako forma sprawdza się w 100% :)

        • Styczeń 31, 2014 godz. 08:52 #

          Oo, dziękuję za komentarz. Może teraz więcej osób się odważy w niej piec :)

  2. mysza
    Luty 25, 2013 godz. 20:30 #

    Witam,
    dziękuję za super stronę o naszym kochanym chlebusiu, zaglądałam tu kilkanaście razy i korzystałam z ciekawych informacji. Mam na swoim koncie już kilka chlebków upieczonych w garnku kamiennym i bez. Bojąc się perypałek z wyjmowaniem chleba z garnka postanowiłam go wyprażyć przed pierwszym użyciem. Wilgotny garnek wypiekałam w temp 250 stopni przez ok 20 minut, czynność te powtarzałam dwukrotnie i przy pierwszym pieczeniu chleb wyskakiwał bez problemu. Garnek natłuszczony był lekko olejem a dno wysypane otrębami.
    pozdrawiam
    mysza

    • Luty 25, 2013 godz. 21:32 #

      Witam.
      Rzeczywiście, słyszałam już kiedyś o takim sposobie. Ja jednak jestem już przyzwyczajona do namaczania garnka przed pieczeniem. Następnie też go smaruje olejem i to wystarcza, by chleb ładnie „wychodził” z garnka.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz.

  3. Sewa
    Marzec 13, 2013 godz. 09:35 #

    Witam.
    Garnek posiadam od dawna, chleb piekę od bardzo dawna ale jeszcze nie próbowałam metody glinianogarnkowej. Nie wiem jak się ma czas i temperatura pieczenia w romertopfie do podanych w konkretnym przepisie, gdzie chleb piecze się w foremce bądź na kamieniu i –
    w większości – wstawia do gorącego piekarnika. Niektórzy sugerują początkowe pieczenie w przykrytym garnku (ja posiadam do niego pokrywę) i odkrycie dopiero po jakimś czasie.

    Pozdrawiam i proszę o radę.

    • Marzec 13, 2013 godz. 10:02 #

      Witam.
      W większości przepisów temperatura pieczenia nie powinna się zmieniać. Należy przewidzieć czas, w którym piekarnik będzie się nagrzewał, może to być 5-10 minut dłużej, zależnie od piekarnika. W przypadku, w którym podwajamy proporcje, bo nasz garnek jest duży, również dodajemy proporcjonalnie dodatkowe minuty pieczenia.
      Osobiście nie spotkałam się z wkładaniem garnka glinianego do gorącego piekarnika, zawsze rozpoczynam pieczenie w zimnym.
      Rzeczywiście, najpierw można rozpocząć pieczenie w przykrytym garnku, a 10-15 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, aby chleb się zarumienił. Można także piec bez pokrywki, wtedy chleb na pewno wyjdzie chrupiący.

      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  4. Małgosia
    Kwiecień 1, 2013 godz. 19:16 #

    Odnośnie punktu 3
    „Przygotowujemy ciasto chlebowe z ulubionego przepisu – bierzemy pod uwagę wielkość garnka i jeśli zajdzie taka potrzeba podwajamy składniki dwukrotnie.”

    Czy można podwoić składniki więcej razy niż dwukrotnie???:) bo według słownika nie bardzo:P

    • Kwiecień 2, 2013 godz. 11:30 #

      Nie bardzo, popełniłam tutaj przez przypadek błąd stylistyczny, powinno być „powiększamy dwukrotnie”.

  5. Dagmara
    Kwiecień 11, 2013 godz. 10:38 #

    Witam

    Właśnie rozglądam się za takim garnkiem i nie wiem czy powinien być w środku z glazurą czy może naturalny bez glazury. Czy to będzie miało znaczenie przy pieczeniu chleba?
    Proszę jeszcze o informację jak duży powinien być garnek aby upiec w nim chleb z ok. 800-1000 g mąki, a jaki dla chleba zrobionego z ok. 500 g mąki.

    • Kwiecień 11, 2013 godz. 14:39 #

      Dzień dobry.
      Ja mam garnki z glazurą w środku, więc trudno mi doradzić jak się sprawdzają inne. U mnie wystarczy garnek namoczyć przed pieczeniem i nasmarować olejem roślinnym. Po upieczeniu chleb ładnie „wyskakuje” z garnka.

      Jeśli chodzi o wielkość. W jednym z garnków (podłużny z pokrywką) piekłam chleb z kilograma mąki. W okrągłym o średnicy 30 cm wychodzi chleb o podobnej wadze, a może nawet większy, bo z 1-1,5 kg mąki.
      Dlatego nie piekę w nich za często, bo brakuje mi mniejszego garnka, w którym mogłabym piec chleby z 500 g mąki.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze.

      • Dagmara
        Kwiecień 12, 2013 godz. 12:22 #

        A mogę jeszcze poprosić o wymiary tego prostokątnego garnka.

        • Kwiecień 12, 2013 godz. 19:05 #

          Mniej więcej 37×25 cm.

    • Luty 3, 2014 godz. 13:48 #

      Ja mam garnek bez glazury i wykladam go papierem do pieczenia bo mimo smarowania chleb przywar nie raz, więc używam papieru. Natomiast piekłam juz z przykrywka i wtedy na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmuję ją i skórka jest chrupiąca, bez przykrywki szybciej sie rumieni z wierzchu.

  6. Styczeń 6, 2014 godz. 02:34 #

    Kochani pojawiają się tutaj delikatne nieścisłości.
    1. „Garnek Rzymski” jest to naczynie ceramiczne ale bez polewy dokładnie taki jak doniczki na kwiatki.
    Idea tego garnka jest taka że woda zgromadzona w porach ceramiki ma parować do wnętrza garnka a polewa to by uniemożliwiała. Ona jest po prostu szczelna dla wody.
    2. Pieczenie w różnych innych ceramicznych naczyniach jest jak najbardziej możliwe nie mniej jak mniemam rozmawiamy tu na poziomie podstawowym-amatorskim. A mówiąc tu ciut bardziej „profesjonalnie” nie każde naczynie nadaje się. Zwłaszcza, że z przeczytanej tu wiedzy wynika (no własnie nie wynika) że temperatura na każdym etapie pieczenia jest mało ważna… Naczynia mają różną pojemność cieplna i stosuje się je własnie po to aby osiągnąć konkretną temperaturę a nie tylko ładny kształt. To temperatura jest jednym z ważniejszych czynników określających smak i inne walory chleba.
    3. Eksperymentowanie jest miłe ale lepiej uczyć się na cudzych błędach :)

    pozdrawiam i smacznego

    • Tomasz
      Styczeń 17, 2014 godz. 21:55 #

      Janie,słusznie zauważyłeś. Tylko jeśli ” ma parować do wnętrza garnka” tzn.,że musi być on z przykrywką żeby woda mogła gromadzić się w chlebie ?? W przeciwnym razie – wydaje mi się – że woda w większości wyparuje.

      ” Naczynia mają różną pojemność cieplna i stosuje się je własnie po to aby osiągnąć konkretną temperaturę a nie tylko ładny kształt”
      Chcąc mieć pewność należałoby samemu wykonać takie naczynie dobierając odpowiednie składniki (glina, żwirek, ił…) i ich proporcje, później je uformować i wypalić w wysokiej temperaturze.

    • Iza
      Maj 15, 2014 godz. 20:14 #

      Wlasnie kupilam oryginalny, niemiecki garnek rzymski- Rømertopf- i jest on w srodku emaliowany(spod). Tak wiec jako taki powinien spelniac swoja role na chlopski rozum! :)

  7. Danka
    Styczeń 6, 2014 godz. 12:09 #

    Witam stronka bardzo ciekawa i pouczająca, ja dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chlebka i zaczynam z Twojej stronki :) ale mam pytanie dotyczące naczynia do pieczenia , czy próbowałaś piec w kamiennym garnku , z pozdrowieniami Danka

    • Styczeń 7, 2014 godz. 11:06 #

      Witam serdecznie.
      Jeśli chodzi o naczynie do pieczenia na samym początku przygody z domowym chlebem, to można wybrać do tego formę keksówkę, czy piec na blasze. Kilka udanych wypieków na pewno zachęci do dalszych działań :)
      Przyznam, że piekłam jedynie w takich glinianych jak na zdjęciach w tym wpisie oraz w garnku żeliwnym. O wiele bardziej lubię piec chleby na zakwasie w naparowanym piekarniku, prosto na blasze.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

  8. Danka
    Styczeń 6, 2014 godz. 12:11 #

    chodzi mi o takie kamienne produkowane w Bochni :)

Zostaw komentarz