Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, czarnuszkę oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy (ręcznie lub mikserem) ciasto do dokładnego połączenia składników (niecałą minutę).
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ręcznie ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią lub łyżką i posypujemy dodatkowo czarnuszką. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 5 godz 15 min
Czas wyrastania: 4 godz 35 min
Czas wypieku: 40 min