Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, czarnuszkę oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy (ręcznie lub mikserem) ciasto do dokładnego połączenia składników (niecałą minutę).

wyrastanie
270 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ręcznie ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią lub łyżką i posypujemy dodatkowo czarnuszką. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.83 z 6 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej