Kupujecie czasem chleby tostowe? Od teraz macie już przepis na puszysty, domowy chleb, z którego wychodzą pyszne tosty! W dodatku pełnoziarniste!
Kupujecie czasem chleby tostowe? Od teraz macie już przepis na puszysty, domowy chleb, z którego wychodzą pyszne tosty! W dodatku pełnoziarniste!
letnia woda 200 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 350 g
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
letnie mleko 50 ml
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz. 30 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże. Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć. Zagniataj ok. 5 minut
2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.