Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy (można ją dodatkowo przesiać), dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ręką lub mikserem ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne, a przy tym odrobinę lepkie ciasto zostawiamy w misie. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po godzinie można ciasto złożyć, ale nie jest to konieczne.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie 2 godzin przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto podsypujemy z wierzchu mąką, uważając, aby nie dostała się do środka i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego wyłożonego ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie lub na dolnej kratce stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub spryskujemy nagrzane ściany piekarnika wodą. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucam ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 26 minut.
Smakowita
Po upieczeniu wyciągamy chleb z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen
Czas całkowity: 4 godz 38 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 38 min