Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, cukier, sól, umyte i osuszone jagody. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Gładkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą i lekko spłaszczoną bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. W bułeczkach robimy dziurki na środku np. wycinając je wąskim kieliszkiem/kielonkiem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wrzucamy do wody przyszłego bajgla i gotujemy go przez minutę. Jeśli nie udało się go odkleić od pergaminu, wrzucamy go do garnka razem z papierem. Po minucie próbujemy odkleić papier i przewracamy bułeczkę na drugą stronę, gotujemy kolejną minutę.
pieczenie
pieczenie
6. Tak podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ich wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Upieczone bajgle posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min